Yotaphone 2

Yotaphone 2

Iata ca din Rusia vin si lucruri frumoase si utile nu doar rele si urate. Dupa o prima aparitie care nu s-a putut ridica nici la nivelul asteptarilor celor mai „modesti” utilizatori, brand-ul Yota revine in forta si reuseste sa se apropie de gadget-urile cu pretentii intalnite pe pietele occidentale de profil. Prezenta unui al doilea ecran pe un smartphone nu o idee este noua, cu siguranta existand cateva incercari ramase totusi in faza de teste. Surprinzator pentru cei mai multi analisti ai pietei IT, rusii au avut curajul sa duca un astfel de concept pana in faza finala, propunand o solutie viabila de la a doua incercare. Prima versiune a smartphone-ului rusesc, chiar daca a beneficiat din plin de factorul surpriza, poate fi trecuta in categoria „si altele”. Yotaphone 2, versiunea imbunatatita a „slavphone-ului” vine nu numai cu doua ecrane ci si cu dotari si performante decente.

Design

A doua versiune a Yotaphone isi intampina utilizatorii cu un unibody interesant si placut. Cele doua fete sunt in totalitate imbracate in sticla, protectiva Corning Gorilla, fara nici un marcaj suplimentar care sa delimiteze diferitele parti intalnite la alte terminale mobile din aceeasi clasa. O imagine noua, indrazneata dar cu care utilizatorul se va obisnui foarte repede. Eleganta design-ului este completata de colturile rotunjite. Cursivitatea liniilor nu este intrerupta decat de camera de pe fata principala. Lipsa unui punct de reper in toata aceasta constructiie poate crea o usoara confuzie in ceea ce priveste pozitia corecta a device-ului, insa acest mic inconvenient poate fi lesne trecut cu vederea, eventuala corectare a pozitie putand fi ghidata de ecranul secundar. Minimalismul acesta accentuat se continua si pe partile laterale, unde intalnim butoanele de volum si pe cel de pornire/oprire situate in partea dreapta. Extremitatie sunt destinate difuzorului si portului microUSB in cea inferioara si mufei Jack pentru casti in cea superioara. Intr-un cuvant, se poate spune ca Yotaphone 2 aduce cateva elemente noi de design care impresioneaza intr-un mod placut. Usor de tinut in mana datorita dimensiunilor, 145x69x8,95 (LxlxA), si greutatii de 145 grame, smartphone-ul slavilor promite o experienta inedita si o imagine aparte.

Ecrane

Pana acum, in fiecare review, vorbeam despre un ecran. Yota Devices ne ofera ocazia, singulara pana acum, de a vorbi despre doua ecrane functionale pe un singur telefon. Display-ul principal este un LCD LED, obisnuitul AMOLED cu diagonala de 5 inch si o rezolutie FullHD, 1920×1080 pixeli, care concentreaza 442 pixeli per inch. Ca la aproape toate ecranele de acest tip, culorile sunt calde si profunde, din melanjul dintre contrastul pe negru si balansul pe alb obtinandu-se o experienta cromatice bine accentuata. O performanta buna! Al doilea ecran este un e-ink cu o rezolutie de 960×540 pixeli. EPD-ul de pe Yotaphone 2 pastreaza toate caracteristicile care au consacrat acest tip de ecran. Cei 4,7 inch diagonala pun foarte bine in valoare cele 16 nuante de gri cu o claritate si o distinctie intre niveluri remarcabila. Ambele diplay-uri sunt tactile, cu un plus pentru cel de tip EPD care are un nivel ridicat se senzitivitate. Totusi, un anumit grad de neatentie poate transforma acest plus intr-un minus, impactul unor zgarieturi devenind o adevarata problema.

Dotari si performante

Arhitectura interna este construita in jurul procesorului quad core Snapdragon 800 tractat la 2,2 GHz cu o solutie grafica Adreno 330. Telefonul dispune de 2 GB RAM si de 32 GB spatiu de stocare. Chiar daca nu dispune de cea mai puternica unitate de procesare, Yotaphone 2 este bine optimizat. Este sesizabila totusi o usoara latenta in raspuns. Camerele foto, cea frontala de 2 MP si cea principala de 8 MP, beneficiaza de aportul aplicatiilor disponibile, fara insa nimic notabil in plus. Si in aceste conditii, fotografiie sau selfie-urile sunt de buna calitate. App-ul este auster reprezentat, numarul aplicatiilor preinstalate fiind minim. Pentru ecranul e-ink care este deschis in permanenta, producatorul recomandand folosirea lui in detrimentul celuilalt pentru o durata de viata mai lunga a bateriei de 2500 mAh, este disponibil si un YogaHub din care aplicatiile Yoda Panell sau Yoda Cover se evidentiaza prin facilitatile pe care le furnizeaza utilizatorului.

Yotaphone 2 este un concept care si-a gasit transpunerea in practica datorita tenacilor ingineri rusi. Un design elegant, o functionalitate buna si cu promisiunea unui upgrade de la Android 4.x la 5.x, viitorul slavphone-urilor intra intr-un nou con luminos.

Share