Primavara – anotimpul surprizelor pentru cei mici
Venirea primaverii este sinonima cu renasterea naturii. Soarele incepe sa isi faca simtita prezenta din ce in ce mai pregnant, ultimele incercari ale iernii de a mai fi prezenta cateva zile pierzandu-se in avalansa de gaze si de flori ce si-au reluat deja vechile obiceiuri. La inceput timid, doar cateva minute, apoi din ce in ce mai des si mai mult copiii mici sunt scosi si ei afara pentru a face cunostinta cu noua infatisare a naturii. Pentru cei foarte mici caruturile protectoare raman de actualitate in timp ce pentru cei mai maricei, care deja merg pe propriile lor picioare, tentatiile sunt multiple. In toata aceasta feerie parintii nu trebuie sa uite de pericolele, mai mari sau mai mici, care pandesc dupa colturile cladirilor sau de sub bancile din parcuri.
Cum ii imbracam pe copii
Daca in casa temperatura ambientala poate fi usor de controlat si ajustata dupa caz, afara acest lucru este practic imposibil. Vederea unui soare puternic la miezul zilei poate fi inselatoare. Spatiile umbroase sunt inca racoroase. Temperaturile pot varia destul de mult de la o ora la alta chiar daca soarele este prezent pe cerul senin. Curentii de aer dintre blocuri sunt la fel de periculosi ca in oricare din celelalte perioade ale anului.
In aceste conditii ajustarea grosimii sau a numarului de hainute ce imbraca un copil este greu de realizat. Daca la copiii ce stau inca in carut controlul este relativ usor, pentru copiii aflati in miscare problemele sunt reale. Alergatul, datul in leagan sau mersul pe tricicleta sunt doar cateva exemple de situatii care favorizeaza transpiratia la copii. O imbracaminte prea groasa ii face sa transpire, cu una mai subtire le poate fi putin frig. In astfel de situatii, una sau mai multe haine de rezerva ar putea fi o solutie, incercarea de limitarea miscarii fiind din start sortita esecului.
Astenia de primavara
Trecerea de la anotimpul rece la primavara este intotdeauna insotita de astenia de primavara. Raspunsul organismului la trecerea de la un anumit regim de viata la un altul, tranzitie manifestata prin stari de slabiciune fizica si oboseala psihica, este intalnit la multe persoane adulte si nu numai. O astfel de stare este transmisa din generatie in generatie inca de la primele forme ale evolutiei umane. Nici cei mici nu sunt ocoliti de o astfel de manifestare, in cazul lor simptomele putand avea forme ceva mai virulente. Daca in mod normal tratamentul se reduce la recomandari privind perioade mai lungi de odihna si la o alimentatie adecvata, formele de manifestare la copii se pot transforma in raceli insotite de un disconfort fizic si psihic accentuat. Pentru evitarea oricaror neplaceri, o vizita la medicul pediatru, singurul in masura sa emita o parere avizata, ar fi cea mai buna solutie.
Afectiunile de sezon
Fiecare anotimp este insotit de anumite manifestari caracteristice datorate unor particularitati specifice. Primavara vine odata cu racelile usoare dar si cu virozele. Copiii care frecventeaza institutii precum cresele sau gradinitele sunt cei mai expusi. Chiar daca acasa parintii sau bunicii reusesc sa evite multe dintre situatiile generatoare de astfel de stari, cei mici odata ajunsi in comunitatile formate din copii de conditii diferite sunt expusi in mod direct. Usoare frisoane, cateva stranuturi si chiar rosul in gat sunt manifestarile curente ale racelilor de sezon. Tratarea lor nu ridica probleme deosebie, medicatia fiind usor de procurat si de administrat. In cazul virozelor lucrurile sunt ceva mai serioase, complicatiile putand conduce la situatii limita. Vizita la medicul de specialitate va duce la linistirea parintilor dar si la primirea unei scheme de tratament ce are menirea de a-l pune grabnic pe picioare pe cel mic, intreruperea activitatilor curente fiind de scurta durata.
Da, primavara este anotimpul surprizelor pentru cei mici dar si a celor facute involuntar de cei mici. Granita dintre o stare vesela si una mohorata, atat din punct de vedere meteorologic cat si fizic sau psihic, este atat de firava incat se poate trece dintr-o parte in alta in decursul unei singure zile sau chiar a unei ore. Pentru a trece cu bine peste astfel de intamplari, puterea celui mic este cea care conteaza, ajutorul parintilor avand un rol minor in acest caz.