Tableta Apple care schimba regulile educatiei

Tableta Apple care schimba regulile educatiei

* noile dispozitive si aplicatii pentru tabletele Apple ne fac sa ne punem intrebarea daca, in viitor, fiecare elev va trebui sa invete sa “scrie”pe ecranul tactil
O vorba inteleapta a timpurilor noastre spune ca, “daca vrei sa compui o poezie, scrie-o, nu o tasta pe calculator, doar pentru ca ti-e mai usor”. Orele de clasa se schimba, dupa cum si noile tehnologii patrund din ce in ce mai dramatic in viata studentilor si a profesorilor. Iar in centrul acestor schimbari sta tableta. Poate nu veti crede ca salile de clasa reprezinta un segment cheie pentru companii mari precum Apple sau Google, insa, potrivit studiilor efectuate recent de British Educational Suppliers Association (BESA), vor fi aproape un milion de tablete introduse in scolile din Marea Britanie, pana in 2016. Aceste statistici ne indica o piata cu un potential imens la nivel mondial, iar producatorii, este de la sine inteles ca isi vor si ei felia din acest tort, venind cu inovatii si beneficii pe masura in domeniul educatiei.
Potrivit studiului mai sus mentionat, segmentul iPad conduce la acest moment, 50% dintre elevii de gimnaziu si de liceu preferand platformele care lucreaza pe sistemul de operare iOS, fata de doar 29% care au optat pentru tablete Android. Iar cei de la Apple au confirmat faptul ca au vandut peste 15 milioane de unitati numai in sectorul educational.

itunes img1
Acest lucru ar putea explica de ce investitii semnificative ale marilor companii vizeaza sectorul educatiei. Este motivul pentru care Apple a creat iTunes U pentru cursurile in format electronic, iBook pentru creatiile literare, o sectiune speciala dedicata educatiei pe App Store si programul Distinguished Educators. De asemenea, Google a lansat recent portalul Google Play pentru Educatie, pentru a ajuta profesorii in gasirea celor mai potrivite aplicatii si cursuri de specialitate. Dispozitivele iPad au o atat de mare popularitate, incat o institutie din Olanda a fost denumita Master Steve Jobs School. Aici, tableta Apple este mai mult decat o convenienta. Este baza unei intregi filosofii educationale, unde totul este transmis prin intermediul unui hub digital, iar profesorii sunt numiti “antrenori”. Acest lucru ne da serioase motive sa ne intrebam daca dispozitivele iPad sunt doar niste unelte in mana profesorilor sau, dimpotriva, sunt cele care ii vor inlocui peste cativa ani?

776-9887

O tableta care ajuta profesorul sa predea mai bine
In mod normal, raspunsul la o astfel de intrebare a fost, categoric, nu. Pe de alta parte, nu este de neglijat entuziasmul enorm legat de posibiliatile oferite de iPad, ca o unealta care ii ajuta pe dascali sa-si imbunatateasca relatia cu propriii elevi si metodele de predare. Prin urmare, tableta in sine nu are un impact atat de mare de una singura. Pusa in mana unui profesor iscusit insa, aceasta va oferi un raspuns imediat asupra eficientei metodei de predare si a rezultatelor muncii sale, din partea elevilor. Experienta unor profesori renumiti din Marea Britanie arata ca elevii ceva mai mari, cu varste de peste 10-11 ai, sunt incantati de ideea de a vedea temele pe un ecran mare, de a coopera cu colegii la documenarea si efectuarea acestora. Iar daca mai punem la socoteala si camera foto/video, ne dam seama cum ajunge globalizarea sa patrunda in fiecare casa, prin inermediul unui simplu cadou oferit copiilor.

Share