Copiii si alimentatia solida

Copiii si alimentatia solida

Toti parintii isi doresc ca micutul lor sa treca prin perioadele copilariei mici fara probleme deosebite. Etapele acestea de crestere si dezvoltare sunt momente unice si irepetabile care desavarsesc experienta de parinte si care, intr-un fel anume, constituie nucleul dezvoltarii si cresterii care au loc intreaga viata. Observarea atenta a comportamentului copilului si reactia in timp util la acesta este, in sine, o deprindere care prinde contur pe zi ce trece aproape fara sa fie constientizata. Printe aceste multe cunostinte acumulate in preajma micutului se numara si cele prin care acesta este hranit. Timpul de masa, preferintele alimentare sau temperatura optima a ceaiului sunt doar cateva exemple a ceea ce inseamna, la modul general spus, alimentatia copilului.

De la piureuri la fructe cu coaja

Odata ce procesul de intarcare a copilului mic s-a incheiat cu succes, incep provocarile alimentare atat pentru parinti cat si pentru cel mic. Cunoasterea a cat mai multor gusturi si texturi ale varietatii de fructe, legume si alte produse care alcatuiesc masa zilnica se face treptat, pas cu pas, lingura cu lingura. Un prim preparat clasic al mamicilor din timpurile actuale, piureul de morcov cu putin suc de portocale, este cel care deschide balul gusturilor multora dintre copii. Un prim gust nou, provocari pe masura. Urmeaza piureul de banane si toate celelalte tipuri de piureuri si sucuri. Este normal ca unele gusturi sa fie pe placul celor mici in timp ce altele vor fi refuzate categoric.

mancare solida la bebelusi

Timpul trece, gusturile se prezinta pe rand papilelor gustative, placerea si curiozitatea este din ce in ce mai mare. A sosit timpul primelor alimente cu textura lor caracteristica sa treca proba de foc. Pentru inceput legume fierte, putine fructe, coaja de paine, oua si, nu in ultimul rand, carne. Texturi  cu totul si cu totul noi, gusturi care au sansa sa fie recunoscute. Este posibil ca gusturile sa fie resimtite putin diferit datorita prezentei texturii. Preferintele pot cunoaste schimbari. In ritmul propriu fiecarui copil, perioada de acomodare la o alimentatie solida poate fi mai lunga sau mai scurta.

Mancare pasata intre bine si rau

Chiar daca micutul este vedeta, un rol important in tot acest proces complex de creare a unor deprinderi alimentare il are parintele. Uneori, din dorinta de a-i face un bine, mama, tata sau persoana care a luat asupra ei aceasta placuta corvoada reusesc sa nu isi indeplineasca scopul ci, din contra, sa faca ceva rau pentru indreptarea caruia va fi nevoie de munca de lamurire suplimentara.

Una dintre cele mai frecvente astfel de greseli consta in pasarea aproape oricarui preparat si indepartarea cojii de paine. Daca, in viata de adult, piureul de cartofi este o garnitura in general foarte apreciata de aproape oricine, in anii de copilarie pasarea regulata a mancarii sau indepartarea cojii multor feluri de fructe este considerata ca fiind o greseala majora. Textura specfica a cojii unui mar de exemplu are, pe langa aportul substantial de vitamine, un rol in formarea  dentitiei, in deprinderea unui proces al masticatiei complet precum si in buna functionare a tranzitului intestinal. Rolul legumelor si a verdetei intr-o ciorba nu se rezuma doar la cel nutritional sau de gust ci si la formarea unui simt estetic vis a vis de un fel de mancare sau altul.

La timp sau cand vrea el

Dar greseala descrisa mai sus nu este singura pe care un parinte o poate face in formarea unor deprinderi alimentare ale copilului care asteapta sa fie modelat cat mai frumos posibil. Polemica intre un program de masa si mancatul atunci cand vrea cel mic ramane in continuare deschisa. Gandind in prezent pentru viitor si incercand sa ia in calcul toate implicatiile posibile ale unei asemenea deprinderi, parintele va face cea mai buna alegere.

 O mancare gustoasa este, pe langa aspectul nutritional, o hrana pentru suflet pentru consumarea careia se foloseste simtul vizual pentru stabilirea aspectului, se foloseste simtul olfactiv pentru adulmecarea aromelor si abia in ultimul rand intra in actiune papipele gustative pentru stabiliea notei finale.

Share