Olympus OM-D E-M5 Mark II
Faptul ca brand-ul Olympus nu este unul cu larga priza la publicul autohton nu ii impiedica pe inginerii implicati in aceste fenomen sa isi continue drumul spre telul companiei, performanta in oricare dintre produsele ce le ofera. Renumele dobandit in domeniul opticii se face simtit si in cel al aparatelor foto. Design elaborat, dotari de exceptie si performante pe masura sunt doar trei dintre liniile care contureaza cea mai noua propunere a niponilor, camera foto, un nume ajuns la a treia generatie. Sistemul de stabilizare optica pe cinci axe, facilitati extinse in ceea ce priveste abilitatile de inregistrare video, senzor de 16.1 MP care poare ajunge la 40 MP printr-un shot inteligent, disponibilitatea de conectare Wi Fi si un display de 3 inch rotativ la 360° sunt doar cateva dintre specificatiile deloc modeste ale acestei camere foto. In plus, kit-ul de start are inclus si un obiectiv performant de 12 – 40 mm si o diafragma f/2.8.
Design
Multi dintre fotografii cu state vechi intr-ale fotografiei au renuntat cu greu la aparatele cu film. Nu din motive de calitate sau fiabilitate ci mai degraba datorita formelor in sine ale aparatelor folosite, forme aduse la cel mai inalt grad de ergonomie. Pentru astfel de fotografi dar si pentru cei ce apreciaza formele frumoase, Olympus OM-D E-M5 Mark II este o propunere deosebit de tentanta. Nu este nici compacta, nici DSLR. Este Micro Four Thirds. Are totusi un profil bine conturat ce se dezvolta intre cei 12,4×8,4×4,6 cm. Desi noua camera vine si intr-un negru mat, varianta pe argintiu se apropie cel mai mult de relativ vechile forme ale aparatelor foto care au facut istorie. Camera erei digitale este caracterizata de un corp bine definit, realizat dintr-un aliaj metalic cu duritate sporita, pe care numarul mare de butoane fizice, asezate exact acolo unde trebuie, sunt acompaniate de mai multe porturi si sloturi, expresii ale diverselor facilitati.
Display-ul tactil care ocupa mai bine de doua treimi din partea spate este un LCD de 3 inch diagonala ce are rezolutie FullHD. Datorita celor 2360000 de puncte imaginile redate sunt curate, cu detalii foarte fine si culori specifice acestei rezolutii.
Dotari si performante
Senzorul CMOS Thrird este un Live MOS 4:3 si are 16 MP. Insa prin tehnica multi-expunerii, care consta in definitiv in suprapunerea si ajustarea a cinci fotografii, se pot atinge valori de pana la 40 MP. Cum este posibil? Prin mutarea senzorului in opt pozitii diferita ocazie cu care se creaza o imagine compozita cu rezolutie foarte inalta. Acesta este modul Higt Res. Calitatea deosebita a fotografiilor realizate cu Olympus OM-D E-M5 Mark II se datoreaza de fapt micilor schimbari si ajustari realizate de la o generatie la alta, modificari care nu au acel factor de senzational dar care conduc la performantele deosebite inregistrate de acest device. Un bun exemplu este dat de stabilizarea optica pe cinci axe. Datorita experientei in lucrul cu imaginea, cei de la Olympus si-au da seama de cele mai frecvente cauze ale imaginilor miscate si au actionat in consecinta. Focalizarea se poate face manual dar exista si un mod automat. De fapt, mai toate setarile au aceste doua optiuni, manual si auto.
Spre deosebire de alte camere moderne, blitul nu este incorporat ci detasabil, aflat in kit-ul achizitionat odata cu camera Olympus OM-D E-M5 Mark II. In ceea ce priveste filmarea ce poate fi efectuata cu acest dispozitiv, din punct de vedere calitativ, este deosebita. Sunt disponibile setari in formatele MOV sau JPEG cu o plaja a fps-urilor cuprinsa intre 60 si 24. Ca oferta sa fie completa, microfonul integrat poate fi dublat de un microfon extern.
Conectivitatea consta intr-un port USB 2.0, unul HDMI sau prin modulul wirelles. Pe excelentul ecran cu care este inzestrat Olympus OM-D E-M5 Mark II poate fi derulat meniul foarte complex dar intuitiv care contine un numar impresionant de setari.
Camera foto Olympus OM-D E-M5 Mark II este o camera cu un design retro dar cu dotari de actualitate. Diferentele fata de alte camere concurente nu sunt doar de ordin vizual ci si la cel al performantelor. Cei care au incercat-o s-au convins.
Este clar ca Olympus a elaborat un aparat complet, ce imbina intr-un mod reusit performantele cu designul si dotarile, ce se remarca prin versatilitate si magnefice rezultate, asa cum am ajuns sa ne asteptam de la aceasta companie.
Sunt impresionat/a de performantele pe care le ofera noua camera foto a celor de la Olympus, OM-D E-M5 Mark II! Chiar daca brand-ul lor nu este atat de popular in Romania, nu-i impiedica asta sa ofere ingineriei si tehnologiei lor ocazia de a continua sa se dezvolte. Daca le-au castigat deja un renume in domeniul opticii, acum se fac remarcati si in industria aparatelor foto. Sistemul de stabilizare optica pe cinci axe, conectivitatea Wi-Fi si display-ul rotativ sunt doar cateva din specificatiile care il fac atat de atractiv. In plus, design-ul acestei camere este absolut exceptional! Suntem martorii unei camere extrem de ergonomice si bine definita, cu un numar generos de butoane, porturi si sloturi. Si nu pot sa nu mentionez faptul ca vine in kit cu un obiectiv de 12-40 mm si o diafragma f/2.8. Este un aparat perfect pentru fotografi ce apreciaza nu doar calitatea imaginilor, ci si estetica aparatelor. Felicitari, Olympus!