Siguranta copilului – scaun auto pentru copii

Siguranta copilului – scaun auto pentru copii

Siguranta auto este, in general, adresata tuturor categoriilor de participanti la trafic si este reglementata de o serie de legi specifice. Este un fapt de mult intrat in cotidian acela conform caruia un pieton se uita atat in partea stanga cat si in partea dreapta a strazii inainte de a se aventura in traversare numai prin locurile permise. Un sofer atent si civilizat va acorda prioritate altor masini atunci can situatia o impune sau va respecta semnificatia semnelor de circulatie intalnbite de-a lungul traseului. De aproape douazeci de ani a fost introdus in peisaj scaunul auto special destinat copiiilor, scaun care asigura o siguranta sporita in timpul deplasarii cu automobilul si in cazul unor accidente. Care este cel mai bun si sigur scaun auto pentru copii? O intrebare pusa de orice parinte grijuliu la care incercam sa raspundem.

Ce este un scaun auto pentru copii

Multora dintre noi li se pare ca scaunul auto pentru copii este un accesoriu oarecare, un cost suplimentar sau o sursa de disconfort vizual sau fizic pentru ceilalti pasageri. Realitatea este insa alta, nu de putine ori tragica. Un astfel de scaun asigura confortul micutului mai bine decat ar face-o scaunul din dreapta soferului sau toata bancheta din spate. Construit pe baza unor principii ergonomice solide si supus unui numar suficient de mare de teste scaunul isi dovedeste utilitatea si la un drum de cativa kilometri si la cel de cateva sute.

Cum alegem un scaun auto pentru copii

Si in cazul micilor si utilelor scaune auto pentru copii oferta comerciantilor este foarte variata, aceasta cuprinzand atat scaune de buna calitate cat si modele pe care este mai bine sa le evitam. Daca principiul dupa care va ghidati in achizitionarea unui astfel de scaun este cel al costului, renuntati la el. Un scaun prost este mult mai ieftin decat un scaun bun datorita materialelor de calitate indoielnica din care a fost confectionat. Un alt motiv pentru care un scaun prost este mult mai ieftin decat un scaun bun ar fi lipsa elementelor de siguranta, lipsa datorata totcosturilor.

Scuan auto

Odata stabilit acest aspect, ca parinti ne vom orienta spre un scaun care sa corespunda cu varsta si greutatea celui mic, cu pozitia in care va sta copilul in timpul deplasarii cu automobilul precum si cu pozitia in care va sta in scaun. Varsta, greutatea si inaltimea sunt cele trei dimensiuni fizice de care trebuie sa tinem cont atunci cand vrem sa cumparam un scaun auto pentru copii. Pentru ca un scaun prea mic nu ii va asigura confortul necesar, iar unul prea mare nu va fi putea acoperi criteriile de siguranta. Pozitia copilului in scaun este un alt criteriu de care trebuie sa tinem cont. Cat timp este inca foarte mic, statul in fund se poate dovedi a fi un impediment major atat pentru coloana lui cat si pentru starea generala de bine a sa. Pozitia scaunului in masina este si ea foarte importanta pentru ca este stiut faptul ca unii copii suporta mai bine pozitia cu fata in sensul de mers (forward facing) in timp ce altii se simt mai bine cu spatele (rear facing). Si pentru ca am adus vorba de felul cum se simt micutii in masina materialele din care este confectionat scaunul sunt si ele importante. De aceea, fetele de scaun lavabile sunt cea mai buna optiune.

Ce sa nu cumparam

La fel cum tatal vrea cea mai buna masina si cum mama isi doreste cel mai bun parfum, si copilul are nevoie de un scaun auto de calitate. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, evitati scaunele second hand, pe cele care au realizat un punctaj mic la testele de siguranta, pe cele suspect de ieftine sau cele produse de firme fara un nume consacrat.

Siguranta si securitatea celui mic trebuie sa fie in atentia noastra ca parinti tot timpul si indiferent de situatiile conjuncturale. Un scaun auto pentru copii este unul dintre aspectele majore de care trebuie sa avem grija.

Share