Stick-ul usb

Stick-ul usb

Stick-ul usb a fost inventat in 1999 de catre o echipa de israelieni de la firma M-Systems. Abia in anul 2000 a fost scos pe piata cand s-a incheiat un parteneriat cu IBM. Legatura cu unitatea calculatorului se facea printr-un cablu si aveau o capacitate de 8 Mb. Intre timp ele au evoluat atat ca si capacitate de stocare, cat si ca performanta.

Stickul usb este un periferic de dimensiuni mici, robust si destul de accesibil la pret.  Este folosit pentru transportarea si depozitarea fisierelor, si inlocuieste tot mai mult dischetele si cd-urile, deoarece sunt mai mici, mai rapide, cu capacitate mult mai mare de stocare si sunt mai durabile deorece nu au parti componente mobile. Stick-ul de memorie foloseste memoria flash de tip NAND si este un dispozitiv electronic bazat pe tranzistoare. Stick-ul este compus dintr-un  conector USB tip A care este interfaţa dintre memorie şi calculator, un controler care constă într-un procesor de tip RISC, un chip de memorie flash NAND şi un oscilator care produce semnalul de ceas şi care controlează transferul de date.

Avantajele stick-ului:

·         Sunt mici si usoare, pot fi purtate oriunde, in buzunar, la gat sau chiar la cheile masinii

·         Folosesc putina putere

·         Nu au piese in miscare fragile

·         Datele sunt impermeabile la socuri mecanice, zgarieturi, campuri magnetice, praf

·         Portabilitatea este principalul avantaj al sticku-lui: este potrivit pentru transportatarea de date dintr-un loc in altul. Nu necesita cabluri speciale, nu are nevoie de instalare, se poate folosi cu succes la orice computer modern

·         Este un dispozitiv sigur si fiabil pentru oricine doreste sa pastreze anumite date, sa mute anumite fisiere

·         Este un bun inlocuitor pentru hardurile externe cu utilizari mai ales in ceea ce priveste backupul de date

Ca si dezavantaj este numarul de scrieri limitat. Se pot utiliza 100000 de scrieri si stergeri pe stick-ul de memorie. Datorita dimensiunilor mici sunt usor de pierdut

Recuperarea datelor este procesul prin care se redobandesc datele pierdute, șterse sau datele inaccesibile din diverse medii de stocare electronice, precum harddiskul computerului, stick usb, hard extern, raid, card. Exista mai multe cauze care pot face ca datele sa fie inaccesibile: probleme de software, virus de calculator, erori umane, este detectat de calculator, dar nu se pot citi datele, formatarea accidentala. Daca datele sunt importante atunci este neaparat necesar pentru recuperaraea datelor sa apelati la profesionisti. Nu incercati sa le recuperati singuri, ca riscati sa le pierdeti definitiv. Cu cat incercarile de a accesa datele sunt mai numeroase cu atat gradul de recuperare al datelor scade.

In 2013 Kinsgton a prezentat stick-ul de un terabit cu pretul de 9000 de ron. Acesta  promite viteze de pana la 240 MB/s la citire si 160 MB/s la scriere atunci cand este conectat la un port USB 3.0. Pentru cei care au doar USB 2.0, vitezele sunt de 30 MB/s la citire si 20 MB/s la scriere.

IronKey este cel mai sigur stick de memorie din lume. Este un dispozitiv care iti protejeaza datele, confidentialitatea si identitatea

Una dintre cele mai recente aparitii pe piata stick-urilor de memorie este dispozitivul acoperit cu renumitele cristale Swarovski. Are o capacitate de 4GB, care permite stocarea a sute de melodii si mii de poze.

Pasionatii de stick-uri USB de memorie flash au la dispozitie un dispozitiv ce se poate transforma intr-o jucarie Transformers. Are o capacitate de 8GB si este numai bun daca te gandesti sa colectionezi stick-uri pentru viitorii tai nepoti.

Pana la urma piata este larga si totul depinde de necesitatile si de banii disponibili ai clientului

Share