Imprimanta 3D
Serialul star trek a fost o sursa de inspiratie pentru oamenii de stiinta, in ceea ce priveste multiplicarea unor obiecte, chiar si a mancarii. Asffel Charles Hull a inventat imprimanta 3D (tridimensionala) cu cateva decenii in urma. Astfel astazi sunt folosite diferite modele de imprimanta chiar si de publicul larg. O imprimanta 3D porneste de la pretul de 1300 de dolari si poate ajunge pana la 1 milion de dolari, cea mai mare si performanta imprimanta folosita in industrie.
Imprimarea 3D poarta numele de “prototipare rapida”. Initial a fost folosita de companii precum cele Aerospatiale, de Ferari, adica de companii cu bugete uriase. Functionarea imprimantelor 3D este similara celor normale, doar ca in loc de cerneala se folosesc material plastic, argint sau chiar titaniu. Se imprima in straturi successive, pana la la realizarea produsului finit. Companiile de formula 1 imprimau anumite componente ale masinii (de exemplu spoilerele) faceau un prototip si il modificau iar prin imprimare scadeau timpul de creare la 48 de ore. Astfel se reduce timpul, se testeaza mai multe variante pana la versiunea finala a componentei. Imprimantele 3D pot produce forme imposibil de creat cu aparatura de productie in masa. Sunt prezente in toate laboratoarele de creare de componente de gadget-uri sau de masini. Au fost chiar create componentele exterioare ale unei masini (urbee primul automobil creat la imprimanta in anul 2011).
Pe masura ce oamenii vor cumpara aceasta imprimanta pretul va devini tot mai accesibil astfel oricine va putea sa-si faca propria vaza, copii isi pot crea propriile jucarii, sau chiar o statuie celebra. Cea mai importanta firma producatoare de imprimante 3D este Makerbot.
Care este principiul de functionare al imprimantei? Intai se scaneaza cu o camera speciala, care face poze din toate unghiurile si proiecteaza o lumina pe obiectul care trebuie digitalizat. Asfel pe calculator avem obiectul in format 3D. Apoi imprimanta transforma imaginea virtuala intr-una reala folosind un plastic dur pe care il topeste si il creeaza strat cu strat. Imprimarea poate dura de la 2 la 12 ore in functie de obiectul dorit.
Cele mai ciudate obiecte imprimate pana acum sunt:
- O arma functionala, testata in poligon , in intregime din plastic cu exceptia tevii de tragere
- Celule stem umane care se pot dezvolta in orice tesut. Momentan sunt folosite in moduri stiintifice pentru incercarea de a crea organe umane.
- O ureche bionica care poate percepe unde radio pe care o ureche normala nu le percepe
- Transformarea unui rmn in mulaje tridimensionale. Parintii chinezi platesc 975 de euro sa-si vada bebelusul nenascut inca
- Chirurgii au reusit inlocuirea a 75 ‰ dintr-un craniu cu un model din plastic scos la imprimanta 3D
MakerBot Replicator 2 este noul model de imprimanta 3D cu un volum de 410 inci cubi, creand obiecte de dimensiunea unui pantof. Este cea mai buna imprimanta 3D in ceea ce priveste rezolutia, volumul si calitatea, avand si cel mai bun pret de pe piata. Exista si imprimanta care in loc de plastic foloseste ciocolata. Astfel marii iubitori de ciocolata vor putea sa imprime propriile creatii tridimensionale. A aparut chiar si primul produs de inbracaminte creat tridimensional:costumul de baie N12 denumirea venind de la materilul folosit: nailon N12.
Te poate interesa si: Bitdefender Mobile Security pentru Android