Nutritia optima in cadrul unei diete zilnice la copii

Nutritia optima in cadrul unei diete zilnice la copii

O nutritie buna este esentiala pentru o sanatate de fier. Chiar in acest moment studiile arata ca unul din trei copii este supraponderal sau obez, stare care nu este doar un semn de sanatate precara, ci, de asemenea, si un semn de nutritie proasta. Prin intelegerea liniilor directoare care duc la o alimentatie sanatoasa pentru copii, parintii vor reduce riscul aparitiei a numeroase boli si vor contribui activ si responsabil la  buna crestere a propriilor copii care este sinonima de o starea generala psiho-fizica buna.

Reguli zilnice

Desi proportiile in care este consumata hrana difera de la un copil la altul si de la o varsta la alta, de baza raman reguli precum: fiecare copil are nevoie de o dieta care include o multime de fructe si legume proaspete, unele cereale integrale, unele tipuri de carne slaba si mici cantitati de grasimi sanatoase. Se recomanda ca micutii cu varste de 2 pana la 3 ani ar trebui sa manance o cana de fructe pe zi, 2 cesti de legume, 60 grame de cereale, 40 grame de carne si fasole, si 2 cani de lapte. De la varste cuprinse intre 4 si 8 ani, copiii ar trebui sa manance 1,5 cesti cu fiecare dintre tipurile de fructe si legume disponibile, intre 80 si 100 grame de cereale, 80 de grame de carne si 2 cani de lapte. Fetele si baietii cu varsta de 9 pana la 18 ani au nevoie de cerinte diferite, dar ar trebui sa consume de la 1,5 pana la 2 cani de fructe, 2 sau 3 cesti de legume, 140 grame de cereale, intre 100 si 120 grame de carne sau fasole, si 3 cesti de lapte. Cantitatile acestea sunt date in urma unor date statistice si sunt orientative. Organismul fiecarui copil fiind unic si abordarea trebuie sa fie individualizata.

dieta-la-copii

Beneficiile aduse de o alimentatie sanatoasa

De-a lungul timpului au fost recunoscute multe beneficii date de o alimentatie sanatoasa in copilarie. De exemplu, un regim alimentar sanatos este strans legat de un risc scazut de boli de inima, cancer, accident vascular cerebral, diabet sau probleme dentare. Alimentatia sanatoasa in copilarie, de asemenea, duce la un risc mai mic de obezitate, osteoporoza, deficit de fier si aparitia cariilor dentare. Ca obiectiv indraznet, se poate promova dezvoltarea fizica si neurologica optima pentru copii aflati in crestere. Este deosebit de important pentru copii sa manance micul dejun si sa consume zilnic portii de fructe, legume, cereale si carne chiar si in institutiile pe care le frecventeaza, cresa si mai tarziu gradinita.

Consecintele unei diete sarace din punct de vedere nutritiv

Urmarile aduse de o dieta saraca nutritiv sunt in contrast direct cu beneficiile unei alimentatii optime. Atunci cand copiii nu cosuma o dieta sanatoasa, acestia au un risc crescut de obezitate, diabet zaharat si stricarea conditiile de sanatate pe termen lung, care duc la aparitia unor boli cum ar fi cancerul si bolile de inima. Aceste riscuri sunt crescute prin consumul de fast-food, cel putin o data pe saptamana sau consumul de bauturi indulcite cu zahar. Daca exercitiile fizice pot compensa unele dintre aceste probleme, cum ar fi riscul de obezitate, nu se pot indeparta celelate probleme daca avem parte de o dieta saraca. La polul opus sunt copiii cu o alimentatie deficitara din toate punctele de vedere, nutritional si cantitativ. Acestia, pe langa rahitism si afectiunile asociate, sunt apatici, cu capacitati cognitive reduse si un numar destul de mare de alte boli.

Obiceiurile alimentare ale copiilor

Din pacate, cei mai multi copii nu mananca o dieta optima. Adica marea majoritate a copiilor nu cosuma cantitatea recomandata de fructe, legume sau cereale pe zi. In schimb, multi consuma mult mai multa sare decat ar trebui si beau cantitati generoasede sucuri pline de calorii false decat consuma lapte. Cei mai multi copii obtin 40 la suta sau mai mult din caloriile zilnice din zahar si grasimi saturate, cum ar fi sucuri acidulate  sau alimentatia de tip fast/junk food. Bauturile din fructe proaspete, produse lactate sau deserturi din cereale integrale si lapte integral sunt adesea evitate chiar si la mesele in familie.

Educatia alimentara a copiilor trebuie sa demareze la varste fragede pentru ca ideile insuflate in aceasta perioada au mari sanse sa isi gaseasca o finalitate de-a lungul intregii vieti. Din toate punctele de vedere, un mar pe zi nu inseamna mult. Insa valoarea sa se va observa in timp cand starea de sanatate se va pastra in limite generale bune.

Share