Laptop sau calculator?

Laptop sau calculator?

Mecanismul care functiona ca o masina de calculat este datat din anul 87 i.e.n. denumit mecanismul lui Antikythira care era folosit pentru calcularea miscarilor planetelor. De atunci tehnologia a evoluat si astfel in secolul XX s-au inventat calculatoarele analoage, dar Claude Shannon in anul 1930 a  introdus calculatoarele digitale, numerice care modelează problemele în numere (biți) în loc de semnale electrice sau mecanice.  „Arhitectura cu program memorat“ stă la baza tuturor mașinilor de calcul actuale. Este denumita dupa  matematicianul John von Newman si este folosita in zilele de astazi chiar daca performantele si design-ul calculatoarelor s-au imbunatatit odata cu trecerea timpului. Calculatorul are 4 module importante:  unitatea aritmetica logica(UAL), unitatea de control (UC), memoria centrală și dispozitivele de intrare/ieșire (prescurtat I/E). Toate cele 4 module sunt legate de o magistrala( un manunchi de fire) prin care circula datele  si sunt conduse intr-un sir de impulsuri continuu.

images

Calculatoarele sunt sub diferite forme:

  • Calculatoare personale stationare (desktop)  sau portabile (laptop, notebook)
  • Calculatoarele tableta  (de tip PC), telefoanele de tip smartphone
  • Un notebook cu tastatura detașabilă poate fi utilizat și drept calculator tabletă.

Cand te gandesti sa-ti schimbi calculatorul trebuie sa iei in calcul pentru ce iti este necesar calculatorul. Daca ai nevoie de portabilitate, si din lipsa de spatiu  alege un laptop. Iar cu ajutorul unui wireless te poti deplasa orinde in casa, sau chiar pe balcon in zilele calduroase. Apoi trebuie sa te gandesti la performanta. Daca iti doresti sa joci jocuri de ultima generaitie, pentru programe sofisticate  trebuie sa alegi calculatorul. Cel mai puternic laptop nu este nici pe departe comparat cu cel mai puternic processor al unui calculator. Este compus din mai multe componente si iti va ocupa mai mult spatiu: unitate centrala, monitor, boxe, mouse, tastatura, camera, microfon. Dar exista si avantajul de a-ti cumpara monitorul oricat de mare ti-l doresti daca spatiul si bugetul ti-l permite.  Rezolutie mare si confort visual vei putea obtine doar de la un calculator desktop. Cine ar cara in geanta un laptop cu diagonala de 18”? Calculatorul consuma mai multa energie decat un laptop necesitatnd trei prize:una pentru monitor, alta pentru unitate si una pentru boxe. Laptopul are  o singura alimentare dar trebuie luat in considerare ca bateria unui laptop se epuizeaza la 3-4 ani si reprezinta o cheltuiala in plus.

 La calculator ai posibilitatea de a-ti schimba singur unele piese precum placa video, procesorul. Daca nu ai suficient spatiu mai poti incorpora un har ddisk sau cumperi o memorie mai mare. La un laptop paote fi schimbata doar memoria Ram si hard diskul. In cazul in care nu ai destule cunostinte pentru a inlocui singur componentele poti apela oricand la o firma it. Mai multe detalii despre service calculatoare gasiti aici

Laptopul iti ofera comoditate, dar este sensibil la socuri, fortari, lichide varsate, pe cand la calculator este putin probabil sa sufere socuri sau sa versi ceva pe el, datorita faptului ca este incorporate in acea carcasa destul de voluminoasa. Din aceasta cauza si aerisirea este mai buna decat cea a unui laptop.

Pana la urma trebuie sa va ganditi de ce suma dispuneti, pentru ce doriti sa utilizati calculatorul, ce performante ar trebui sa aiba. Daca nu va pricepeti cereti sfatul unui specialist IT care va va indruma sa lauti cea mai buna decizie.

Share