Metode de a linisti un bebelus care plange
A da nastere unui copil, mai ales daca aceasta este primul, va aduce un amestec de emotii care vor persista o lunga perioada de timp. Prima data cand tineti in brate micutul apare un sentiment care ati dori sa tina o vesnicie, insa odata cu parasirea spitalului va veti confrunta cu realitatile dure ale vietii. Cele mai multe lucruri despre propriul copil le veti invata cu ajutorul procesului de incercare si eroare, dar, totusi exista si o multitudine de lucruri fapte care va pot sta drept ghid in dorinta de a descoperi cat mai multe informatii despre micut.
A avea grija de un copil care plange, in functie de frecventa si putere, poate fi una dintre cele mai stresante ocupatii. In primele 3 luni de viata nou-nascutii, au ca singura forma de comunicare plansul. Multi parinti uita de obicei acest fapt si ajunga sa se ingrijoreze si la cel mai mic sunet al acestora. Inainte de a va oferi cele mai comune sfaturi pentru calmarea unui copil care plange, este important sa incercati mai intai sa identificati de ce copilul plange. Nu va faceti griji cu timpul si experienta, in scurt timp veti fi capabili sa identificati diferite tonuri si tipuri de plans.
Principalele motive pentru care bebelusii plang sunt:
– foamea;
– singuratatea (in cazul in care copilul se calmeaza repede cand va simte prezenta);
– scutece ude sau murdare;
– rece sau cald (verificati partea din spate a gatului pentru a identifica daca este cazul acestor extreme);
– lipsa conditiilor de dormit;
– este hiperstimulat;
– durere;
– boala;
– colici (apare un plans constant neconsolat de mai multe ore)
Motivele 1-6 sunt usor de remediat. Mai jos aveti cateva sfaturi pentru a calma copilul daca motivele 1-6 au fost eliminate.
1. Acesta poate avea gaze la stomac. In acest caz o masare usoara a intregului spate va poate fi de ajutor. Un alt remediu pentru gaze este sa intindeti copilul pe spate, sa ii luati piciorusele in maini si sa le miscati ca la bicicleta. Prin miscare bebelusul va incepe sa elimine gazele in cel mai scurt timp.
2. Miscarile ritmice sunt de folos pentru colici. Plimbati-va prin casa intr-un ritm mai alert dar pentru scurte perioade de timp. La celalalt pol se afla miscarile lente, ce sunt la fel de utile. Pentru ele este recomandat mersul cu masina, nu de putine ori s-a constatat ca ajuta in ameliorarea durerilor provocate de colici;
3. Contactul cu pielea voastra este la fel de linistitor pentru copill. Scoateti bluza, dar aveti grija sa fiti curati si lipiti pielea micutului de a voastra, ii va oferi un sentiment de protectie si caldura;
4. Daca stati culcati in pat sau pe canapea asezati copilul cu burta pe stomacul vostru, dupa care incercati sa ii miscati picioarele ca la inot. Ajuta la eliminarea gazelor si ofera protectie.
5. O baie linistitoare functioneaza la fel de bine atat pentru adulti cat si pentru copii.
6. Zgomotele care imita sunetele pe care copilul le auzea in timp ce se afla in mediul intrauterin sunt extrem de folositoare.
7. Scutecele foarte stranse creaza un mare disconfort pentru acesta, cauzand pana la urma iritatii si usturimi, deci mare grija la acestea;
8. Scoaterea micutului la aer pentru cateva zeci de minute, in functie si de anotimp il poate ajuta destul de mult. Aerul proaspat ii va oferi o stare de bine, totodata calmandu-l.
9. Stresul dobandit de parinti va fi resimtit si de copil si se va purta ca atare. Asadar, incercati sa ramaneti cat mai calmi pentru a nu stresa si nou-nascutul.
Amintiti-va ca aceste momente nu vor dura pentru totdeauna. Daca va simtiti extrem de obositi si prea stresati, ceva timp liber ar putea ajuta sa va re-energizati. Un alt membru al familiei sau un prieten ar putea sa preia pentru cateva ore aceste sarcini pentru a avea o clipa de ragaz.