Hranirea copilului cu biberonul
Prezent in trusoul noului nascut aproape inca din primele zile de viata, biberonul, inainte de a fi efectiv folosit, trebuie sa treaca mai intai printr-o serie de proceduri de igienizare si sterilizare. Bun inca de la inceput pentru a-i da copilului apa, apoi, dupa ce micutul s-a marit si nu se mai satura cu sanul, lapte praf, mai tarziu ceai si, de ce nu, supa strecurata de legume.
Inainte de toate este recomandat sa va aprovizionati cu cateva biberoane, sase – opt, si un numar dublu de tetine. Numarul biberoanelor este destul de mare pentru ca trebuie sa existe in permanenta o rezerva de unul sau doua, iar in ceea ce priveste tetinele, pediatrii recomanda schimbarea lor la doua cel mult trei saptamani.
Sterilizarea biberonului
Inainte de fiecare folosire, trebuie sterilizate toate obiectele cu care copilul intra in contact in timpul mesei. Prin sterilizare vor fi indepartati toti germenii si microbii care i-ar putea cauza celui mic probleme de natura digestiva. Pentru o sterilizare corecta spalati cu apa calda si sapun tetinele, inelele de fixare, capacele si sticlele. Dupa aceea introduceti-le intr-un sterilizator electric cu abur sau intr-unul cu microunde. In lipsa acestor doua obiecte puteti folosi cu incredere o solutie speciala pentru serilizare pe care o puteti procura din farmacii. Inca mai este valabila metoda traditionala de sterilizare a biberoanelor. Fierbeti pentru zece minute biberoanele si tetinele intr-un vas acoperit, dupa care lasati-le sa se raceasca in mod natural. Repetati procedura de fiecare data inainte de masa. Totusi, in ziua de azi cu greu mai pot fi gasite biberoane din sticla. Marea lor majoritate sunt fabricate din plastic alimentar. Cu toate astea, le puteti folosi fara nici o problema pentru ca trec printr-o sumedenie de proceduri de testare. Chiar daca in ceea ce priveste calitatea plasticului folosit standardul este foarte inalt, mai exista si exceptii. Pentru a evita momentele neplacute incercati biberoanele inainte de a le cumpara. Un biberon bun este un biberon care nu se deformeaza atunci cand il strangeti in mana.
Pregatirea laptelui
In principiu, toate cutiile sau pachetele de lapte au inscris tot ce trebuie sa stiti: varsta la care este recomandat, detaliile nutritionale si modul de preparare. Pentru a evita o serie de probleme, incercati sa respectati cele scrise pe ambalaj. Pentru preparare folositi apa plata sau fierbeti apa de la robinet cel putin zece minute. Nu adaugati laptele atunci cand apa este fierbinte pentru ca in felul acesta se distrug mare parte dintre componentele esentiale. Inainte de a-i da copilului biberonul incercati temperatura. Picurati o picatura pe incheietura maini. Nu trebuie sa simtiti nici o diferenta intre temperatura mainii si cea a laptelui.
Pozitia in timpul hranirii
Pentru ca masa sa se desfasoare in cele mai bune conditii, este bine sa va formati si sa respectati un „ritual” anume. Este bine ca in camera sau in momentul servirii mesei sa fie liniste si o atmosfera calma. Gasiti o pozitie comoda atat pentru voi cat si pentru copil. Chiar daca este galagios, copilul se va linisti cand va simti tetina. Schimbati-l inainte de a manca. Nu-l fortati sa manance mai mult decat simte el nevoia. Dupa masa tineti-l in pozitie verticala si bateti-l usor pe spate pentru a elimina aerul inghitit in timpul mesei. Este posibil sa mai verse o parte din ceea ce a mancat. Nu va alarmati. Este de ajuns sa fiti pregatita pentru un astfel de eveniment.
A-i da copilului „din biberon” nu este un lucru gresit. Uneori este chiar necesar, mai ales cand mama nu poate alapta din diferite motive. Nu trebuie decat sa va informati cat mai bine despre acest lucru si, daca considerati aveti nevoie, cereti ajutor de la o persoana calificata sau cu experienta.
Te poate interesa si : Jucarii din lemn sau din plastic?