Jucarii din lemn sau jucarii din plastic
Jucariile reprezinta universul copilariei, rolul acestora in dezvoltarea armonioasa din punct de vedere psihologic a micutului fiind de o importanta deosebita. Avand in vedere penuria de modele si materiale din care sunt confectionate jucariile existente astazi in magazine, devine din ce in ce mai greu sa achizitionezi produsul potrivit pentru copil.
Per general exista doua categorii in care materialele din care sunt confectonate jucariile se pot imparti, adica plastic si lemn. Fiecare material are diferite proprietati si prezinta un grad mai mic sau mai mare de riscuri in momentul utilizarii. Articolul de fata are rolul de a prezenta caracteristicile celor doua tipuri pentru a putea opta in siguranta pentru jucariile mai putin periculoase.
– jucariile pentru copii din lemn sunt produse realizate dintr-un material natural, spre deosebire de cele din plastic care sunt facute din materiale confectionate prin reciclare.
– cand vine vorba de cumpararea jucariilor din plastic sau a celor din lemn, de cele mai multe ori sunt achizitionate jucariile din plastic. Sunt cumparate cu preponderenta cele din plastic datorita pretului atractiv, insa cumparatorul uita si de aspectul privitor la substantele chimice aflate in componenta acestora. Pe langa materialele din care sunt confectionate, mai exact plasticul facut din petrol, mai exista si vopseaua data pe acestea, vopsea care contine cantitati mai mari sau mai mici de plumb. Acest aspect este foarte periculos mai ales pentru copii care au varsta mai mica de doi ani, deoarece acestia au tendinta sa bage in gura tot ceea ce intalnesc in calea lor, iar materiale precum plasticul cu plumb este ultimul lucru pe care ati dori sa il vedeti in gura lor.
– daca jucariile din plastic se pot sparge cu usurinta, cele din lemn sunt mult mai durabile. Daca copilul se aseaza din greseala pe o jucarie din plastic aceasta se poate sparge iar partile componente il pot rani cu usurinta. Exista o probabilitate destul de mica ca dintr-o jucarie din lemn odata scapata de jos sau aruncata sa sara aschii care ar putea vatama micutul.
– lemnul este un material natural care poate fi reciclat. Acest lucru inseamna ca pe langa faptul ca ajutati propiul copil sa invete lucruri noi jucandu-se cu jucarii din lemn, ajutati si mediul inconjurator prin prevenirea degradarii continue. Deoarece sunt mai durabile decat cele din plastic, cu o ingrijire adecvata, acestea pot incanta copilaria mai multor generatii de copii ale aceleiasi familii, valoarea sentimentala fiind una deosebita odata cu trecerea anilor.
– joaca este esentiala pentru dezvolatrea emotionala corecta a copilului. Jucariile din lemn reprezinta o alegere rationala pentru copiii de toate varstele. Seturi de jucarii in miniatura care infatiseaza litere, cifre, animale, masini etc. sunt recomandate copiilor mai mici. Pentru cei mai mari sunt recomandate cele educationale precum puzzle-uri, blocuri etc. Puteti incuraja copii sa utilizeze jucarii confectionate din lemn, explicandu-le, la nivelul intelegerii spercifice varstei, de ce sunt indicate acestea. In plus, o mica istorie a materialului din care sunt facute va ajuta sa ii aduceti in contact cu natura, educandu-i in privinta ocrotirii mediului inconjurator;
– jucariile din plastic se gasesc in toate formele si dimensiunile, deci aveti posibilitatea sa gasiti o multime de jucarii viu colorate care atrag atentia copilului indiferent cat de vechi sunt. Ele sunt durabile, usor lavabile, si, de obicei, destul de sigure, dar aveti mare grija ca nu toate jucariile au fost controlate inainte de a fi scoase la vanzare. Cei mai multi parinti cumpara jucarii din plastic deoarece este mult mai comod, atat datorita pretului cat si a posibilitatii de a le curata mult mai usor.
Te poate interesa si: Jucarii indicate pentru copii de 1 an si jumatate