Jucarii indicate pentru copii de 1 an si jumatate

Jucarii indicate pentru copii de 1 an si jumatate

La varsta de 18 luni (1 an si jumatate) copilul este destul de bine dezvoltat pentru a sta pe un scaun sau pentru a merge sau alerga. Aceasta este varsa la care hrana este aproape la fel de diversificata ca cea a unui adult, vocabularul este din ce in ce mai bogat si mainile inep sa fie tot mai folosite in scopuri precise. Acum copilul devine din ce in ce mai constient de el, de autonomia lui si de puterea pe care o are. Problemele cu echilibrul aproape ca au disparut. Epoca marilor descoperiri a inceput! Daca in ceea ce priveste jucariile, jocul si joaca pana acum erau destul de reduse ca numar, incet, incet copilul devine tot mai curios. El va vrea sa semene din ce in ce mai mult cu adultul, va vrea sa simta si sa copieze tot ce se petrece in jurul lui. Aici intervine parintele, intervin alegerile parintelui, prin jucariile pe care le alege pentru copilul sau.

Oferta magazinelor este extrem de diversificata. De la masini ce pot fi folosite pentru plimbat (nu atat de comode ca un carut!) si pana la seturi de unelte si scule adaptate pentru aceasta varsta, alegerea poate fi extrem de grea pentru un parinte care vrea tot ce este mai bun pentru copilul sau. In plus, jucariile mari mai au o serie de calitati, printre care amintim: ofera un sprijin deloc de neglijat in momentele de pierdere a echilibrului si dezvolta forta. Mingiile – de plaja, de tenis de camp sau cele din cauciuc, mai mari sau mai mici, colorate in fel si chip – pe langa faptul ca pot avea multiple utilizari, sunt ideale pentru dezvoltarea unor abilitati motrice precum prinderea si aruncarea unui obiect.

Jocul de cuburi sau puzzle-ul, pe langa interesul pe care il starnesc, ajuta la dezvoltarea unor „embrioni” ai gandirii. Chiar daca inca nu constientizeaza, asezarea intr-o anumita ordine a unor obiecte pe care le indrageste, favorizeaza, in viitor, spiritul de ordine si formeaza inclinatia spre gandirea de tip analitic a copilului de 1 an si jumatate. Din aceasta categorie, a jocurilor inteligente, mai fac parte si cartile sau plansele cu poze. Nu mai putin interesante sunt creioanele colorate, nontoxice, care le dezvolta creativitatea si nu numai. Insa la aceasta activitate trebuie atentie sporita din partea unui adult care vrea sa aiba in continuare culoarea peretilor aleasa de el.

Alte jocuri la fel de interesante si de atragatoare sunt cele cu ajutorul carora copilul imita actiunile adultului. Trusa de scule si bucataria in miniatura sunt doar doua exemple. Chiar daca limbajul este inca monosilabic si posibilitatile de miscare sunt oarecum nesigure, sa faca ce face tata, sa o serveasca cu ceai si o prajitura pe mama constituie adevarate reusite pentru micut, reusite care ii dau incredere in propriile forte. O alta activitate ludica deosebit de apreciata de copii este joaca cu altii de-o seama cu el sau de varste apropiate. Aici are prilejul sa afle si sa-si dezvolte multe particularitati ale personalitatii lui, printre cele mai importante fiind usurinta de socializare. Tot in cadrul unor astfel de jocuri se intensifica dezvoltarea fizica.

Copilul de 1 an si jumatate este un adevarat burete care absoarbe orice informatie care i se ofera. Acumularea si dezvoltatea fizica si cognitiva sunt vizibile aproape de la o zi la alta. Insa pe langa toate acestea, copilul are nevoie de atentie si grija din partea adultului. Chiar daca la aceasta varsta este un bebelus putin mai mare, dorinta lui de a creste si de a-si insusii cat mai multe informatii este pe masura.

Share