Plansul bebelusului, un motiv de ingrijorare?

Plansul bebelusului, un motiv de ingrijorare?

Bebelusii plang pentru a comunica, mai exact atunci cand au nevoie de o schimbare a scutecului, atunci cand le este foame, sunt obositi, au colici sau le apare dentitia. Pentru parintii aflati la primul copil sau cei deja experimentati, cateva ore de plans duce la acumularea starii de oboseala.
Uneori, copiii nu stiu de ce plang. Exista unii copii cu care se poate coopera foarte usor si plang doar cand au anumite necesitati, dar mai sunt si altii care sunt foarte sensibili din punct de vedere emotional si se manifesta ca atare. Este normal pentru un copil sanatos sa planga una sau doua ore pe zi. Daca a fost hranit, spalat si schimbat dar tot plange fara incetare si nimic nu pare sa il opreasca din plans, verificati daca acesta nu este bolnav. Daca considerati ca ceva este anormal, cum ar fi copilul are o temperatura ridicata si nu se opreste din plans, ar trebui sa solicitati asistenta medicala.

Nu conteaza cat de puternic devine plansul bebelusului, sau cat de obosit sau de frustrat va simtiti, nu puteti rezolva problema unui copil care plange cu actiuni fizice, cum ar fi tremuratul. Plansul neconsolat poate duce la aparitia unor probleme de sanatate daca in cele mai multe cazuri apelati la metode de genul leganare sau scuturarea copilului. Nou-nascutii pana la 4 luni, sunt supusi la un risc mult mai mare de ranire daca sunt agitati prin tot felul de miscari.

Plansul unui bebelus poate fi foarte frustrant, uneori ducand la aparitia disperarii. Intotdeauna cel mai bine pentru parinti este sa ramana calmi. Puneti jos copilul cand incepe sa tipe si parasiti camera pentru cateva minute. Stand langa el va simte si este mult mai probabil sa isi intensifice plansul decat sa se potoleasca.

plansul bebelusului motiv de ingrijorare

Daca sunteti singuri, lasati copilul in patut pana la 10 minute, apoi incercati sa il abordati din nou, in felul acesta se poate calma. Se recomanda ca parintii sa caute ajutor daca se simt coplesiti de situatie sau sunt epuizati.

Parintii care se afla la primul copil nu ar trebui sa le fie frica sa ceara ajutor de la mamele cu experienta. De exemplu, puteti sa cereti sfaturi privitoare la ceea ce a ajutat copilului lor sa dobandeasca un confort mai bun sau ce metode au folosit pentru ca bebelusul sa doarma toata noaptea. Dar in astfel de cazuri cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa verificati elementele de baza. Este copilul infometat, are gaze la stomac sau are nevoie de un scutec curat? Poate fi vorba de probleme legate de sanatate cum ar fi colici, constipatie, dentitie sau o raceala?

Ce se poate face pentru a preintampina astfel de situatii?

Configurarea unei rutine poate ajuta atat parintele cat si copilul, acest fapt determinand de asemenea si posibilitatea de a putea interpreta ceea ce inseamna cu adevarat plansul unui copil.

Determinati momentele care ar fi ideale pentru ambele parti. Daca aveti obiceiul de a va trezi la ora trei dimineata nu va fi bine pentru nimeni. Dar nici o ora foarte tarzie gen opt sau noua nu este recomandata deoarece poate afecta starea de sanatate a copilului. Daca mai aveti un alt copil incercati sa stabiliti programul in functie de acesta.

Este nevoie de timp pentru a reusi sa faceti un copil sa raspunda pozitiv la un program stabilit. Dar repetarea comportamentelor de rutina in anumite momente bine stabilite va instrui copilul sa se plieze in functie de acestea.

Tot ce aveti nevoie este de rabdare. Un program care implica rutina va lucra eficient in fiecare zi, o perioada cat mai mare de timp. Pe termen lung, un copil fericit este unul bine odihnit care nu plange tot timpul.

Poate te intereseaza si: Transpiratia la bebelusi

Share