Ce nu stim despre transpiratia la bebelusi

Ce nu stim despre transpiratia la bebelusi

Transpiratia este efectul vizibil al autoreglarii temperaturii savarsita de orice corp viu, inclusiv cel uman. Rezultat al arderilor energetice, transpiratia se poate transforma cu usurinta dintrun fapt comun intrun semnal de alarma. In cazul bebelusilor, transpiratia, uneori abundenta, este normala dar poate constitui si un simptom pentru diverse afectiuni.

Transpiratia – factor de normalitate la bebelusi

Cunoscuta in lumea medicala si drept hiperhidroza, in cazul sugarilor aceasta este un fapt normal. Datorita faptului ca “termometrul” intern este insuficient dezvoltat, functia de reglare a temperaturii este suplinita de picaturile de transpiratie. Efortul cu cea mai mare intensitate este depus de un nou nascut in timpul suptului. De aceea, in timpul si imediat dupa supt micutul transpira din abundenta, mai ales in zona capului. La fel de mult transpira si cand copilul isi misca mainile sau picioarele dar si atunci cand plange.

ingrihirea-bebelusilor

Transpiratia in somn

La adult, sistemele metabolice sunt mult incetinite in timpul somnului. Implicit, datorita sistemelor de autoreglare care “dicteaza” o temperatura mai redusa de functionare decat in starea de veghe, organismul intra intrun proces de “standby”, scaderea temperaturii presupunand o pierdere de caldura care are ca efect transpiratia. La copiii foarte mici, procesele metabolice sunt accelerate, deci degaja o caldura mai mare. De aceea, impresia ca bebelusii transpira mai mult decat normalul este reala. In plus, ei petrec majoritatea timpului intr-o stare de somn mai mult sau mai putin profund.

Transpiratia – simptom al unor boli

Da, este posibil. Insa, inainte de a va alarma, trebuie sa stiti ca, in cazul oricarei boli, transpiratia abundenta, ca simpom, trebuie insotita si de alte semne. Totusi, un astfel de eveniment poate prefata afectiuni precum cele cardiace, dezechilbre endocrine sau metabolice, afectiuni pulmonare sau infectii dermatologice. Alte cauze ale transpiratiei excesive sunt starile de stres, emotiile puternice, agitatia psihica sau oboseala. Dar, cel mai important, aveti nevoie de consultul si diagnosticul pus de un medic pediatru. Un alt semn de intrebare poate fi dat de hiperhidroza in conditii de racoare sau chiar frig.

Cand transpiratia pune in pericol un bebelus?

Exceptand cazurile medicale, transpiratia in exces la copilul mic si foarte mic poate deveni un real pericol atunci cand nu este “tratata” cu grija si cu atentie.

Intro zi calduroasa de vara, atunci cand oricine transpira chiar si la umbra, un bebelus va transpira cel mai mult. De aceea, schimburile complete de haine sunt absolut necesare. Capul trebuie acoperit cu o bascuta sau o palariuta subtire doar in cazul expunerii directe la razele soarelui. Piciorusele trebuie sa ramana goale sau cel mult acoperite cu sosete subtiri. Subtiri trebuie sa fie si celelalte obiecte de imbracaminte. Conditia de baza in cazul acestora este aceea ca este recomandat sa fie fabricate din fibre naturale, bumbacul fiind cel mai indicat material. In sezonul autumnal, imbracamintea celui mic trebuie sa fie in concordanta cu temperatura aerului. La fel si in sezonul de iarna In casa, in mediu controlat, vestimentatia trebuie sa fie usoara, calduroasa si comoda. Noaptea, bebelusul trebuie invelit cu o paturica usoara si nu prea calduroasa.

Nu trebuie trecuta cu vederea nici hidratarea. Prin transpiratie, copilul pierde multa apa. Astfel, pentru a remedia aceasta pierdere, este necesar ca micutul sa beneficieze de cat mai multe lichide, dar nu exagerat.

In definitiv, si el este om si are aceleasi necesitati si nevoi ca oricare dintre noi.

 

Share