Ingrijirea bebelusului

Ingrijirea bebelusului

         Inca de la nastere bebelusul are nevoie de ingrijiri speciale. Insa sfaturile batranilor, cu cele ale prietenilor si ale medicului pediatru de cele mai multe ori se contrazic. Astfel se formeaza o stare de confuzie.

 Reguli de baza:

  1. San la cerere. Bebelusul isi ia toti anticorpii, vitaminele, nutrientii, grasimile din laptele matern. Este usor de digerat, este curat si fara microbi.
  2.  Baie zilnica. Medicii recomanda baita zilnica a bebelusului timp de un an de zile. Il relaxeaza si intareste legatura intre mama si copil prin masajul aplicat inainte de baita. Este foarte importanta pentru igiena bebelusului. Nu lasati copii nesupravegheati in cadita.
  3.  Fara ceai intre mese. Laptele matern la inceput este mai apos si ii va stinge setea bebelusului, apoi devine mai consistent si va hrani bebelusul. Se recomanda ceaiuri de chimen si anason in momentul in care bebelusul sufera de colici foarte puternice. Dar fiecare canita de ceai va scadea cantitatea de  lapte pe care bebelusul o va bea.
  4. Fara caciula in cap. Caciulita nu este recomandata a fi purtata in casa deoarece sensibilizeaza copilul la curentii de afara si se vor inbolnavi mai repede. Caciulita este necesara afara cand e frig sau e curent. Cand este soare puternic protejati capul bebelusului cu o sapca sau palarie.
  5.  Nu legati bebelusul fedeles. Legarea picioruselor bebelusului este un obicei vechi, folosit pentru a nu ramane cracanati copii. Dar din lipsa de informare parintii le fac mai mult rau bebelusilor decat bine.  Legatul picioarelor este nesanatos, impiedica formarea articulatiilor si a musculaturii, provoaca iritatii si discomfort. Acea cracanare a picioruselor este datorata lipsei de vitamina d3 din organism, care duce la aparitia rahitismului. Pentru prevenire i se administreaza beblusului picaturi de vitamina d3 pana la varsta de 2 ani sau chiar si mai mult daca medicul considera ca este necesar o administrare mai indelungata. Acest tratament previne rahitismul in 99% dintre cazuri.
  6.  Nu folositi timp indelungat premergatorul. Parintii traiesc cu impresia falsa ca copilul va merge mai repede daca este pus in premergator. Dar adevarul este ca bebelusii nu mai simt acea siguranta pentru a merge si din aceasta cauza vor merge mai tarziu in picioare. Este de preferat sa se utilizeze jucariile mobile in locul premergatorului. Ele creeaza mai multa libertate de miscare, si sunt special create pentru a putea fi impinse de bebelus. Ele nu vor mai crea acea stare de siguranta pe care o dau premergatoarele.
  7.  Baga manuta in gurita inseamna ca ii este foame. In general nu are nici o legatura cu foamea. Inca de mici obinuiesc sa bage in gurita diverse obiecte chiar si propriile manute sau picioruse. Motivele sunt diverse: gurita este primul organ cu care bebelusul descopera lumea inconjuratoare; cresterea dintisorilor va crea o stare de agitatie si mancarime la nivelul gingiilor.
  8. Aerul conditionat trebuie evitat daca este posibil in camera bebelusului. Dar nu trebuie evitat in toata casa. In zilele caniculare este necesar pentru a evita caldura sufocanta care va irita copilul, il va face irascibil, va transpira si va avea somnul neleinistit. Aerul conditionat trebuie reglat pe o treapta minima si bebelusul nu trebuie lasat direct in bataia aerului rece

            Medicul pediatru te ajuta si te sfatuieste in orice nelamurire ati avea. Nu ezitati sa-i cereti ajutorul.

           

           

Share