Etape in diversificarea alimentatiei la bebelusi

Etape in diversificarea alimentatiei la bebelusi

Hranirea bebelusului la san este o etapa deosebit de importanta atat pentru el cat si pentru mama. De aceea, daca mama nu are probleme de sanatate, recomandarea oricarui specialist pediatru consta in hranirea celui mic cu lapte matern direct de la san. Puntile emotionale care se creaza in timpul celor cateva luni in care micutul este hranit in acest mod se poate spune ca sunt indestructibile tot timpul vietii. Insa, dupa aproximativ sase luni de alimentatie exclusiv lichida, corpul bebelusului prinde putere de la o zi la alta si este necesara introducerea alimentelor solide in procesul de hranire. Aceasta noua modalitate de hranire va fi introdusa treptat, alaptarea putand continua fara nici un fel de problema pana in momentul intarcarii.
Etapa de pregatire
Este de la sine inteles ca nici o mama nu isi va aseza copilul de la bun inceput la masa, in fata unei farfurii aburinde si ii va ura pofta buna. Inainte de orice demers alimentar se va urmari comportamentul copilului. Pozitia in care isi tine capul si corpul cel mai mult timp din zi, daca are tendinta de a intinde mana si de a apuca si de a baga in gura, isi controleaza bine miscarile mainilor si picioarelor etc. Acestea sunt doar cateva puncte de interes. Ajutorul venit din partea unei persoane autorizate este deosebit de folositor.

diversificare 2
Pentru inceput se va trece la inlocuirea unei mese pe zi cu hrana solida. Alegerea orei ramane tot la latitudinea celui mic, parintele nefacand altceva decat sa observe modul in care copilul se comporta fata de mancare la diferite ore. De preferat, este alegerea unei perioade in timpul pranzului si mentinerea acelei ore pe o perioada cat mai lunga de timp pentru formarea unei obisnuinte. La inceput hrana solida va inlocui jumatate de masa, ulterior proportia crescand pana la o masa completa formata numai din preparat solid.
Gusturi si texturi
Daca pentru inceput de baza vor fi piureurile de legume si de fructe, odata cu trecerea timpului si cresterea numarului de mese solide, diversificarea va creste si ea treptat in complexitate. Alimente noi vor fi introduse cu deosebita grija. Tehnicile de gatire, temperatura de servire precum si prezentarea preparatelor in farfurie va fi cat mai diferita posibil, obisnuirea cu o cat mai mare varietate fiind in esenta un lucru bun. Pentru o cat mai usoara acomodare cu noile reguli precum si pentru acceptarea a cat mai multe gusturi si texturi, se recomanda asezarea micutului la masa cu adultii. Este cunoscut faptul ca un copil imita sau incearca sa imite comportamentul adultului preferat, hranirea fiind unul dintre cel mai des imitate acte. Daca se intampla ca un gust sa nu fie pe placul copilului, alimentul sau preparatul respectiv se va indeparta pentru moment dar se va reveni asupra lui la scurt timp. Insistentele parintilor vor lua forme si contexte diferite fara insa a-l obliga pe cel ce se gaseste intr-o adevarata revolutie a cunoasterii cat mai multor gusturi intr-un mod care sa ii creeze un disconfort psihic sau fizic evident.
Precautii
La fel ca si pentru copil, astfel de noutati pentru parinti au o si mai mare intensitate. Prima baie, primul gangurit sau orice alt “primul” sunt experiente inedite dublate de ingrijorarea fireasca “e bine daca …”. Alimentatia, fiind o necesitate care se deruleaza pe parcursul intregii vieti, este un proces care are nevoie de toata atentia din partea parintilor. O mica neatentie, o greseala aproape nevinovata trec cel mai adesea fara a lasa nici un fel de urma, ele fiind uitate chiar in urmatoarele minute. Din pacate, exista o oarecare probabilitate de a se intampla asa ceva, unei greseli nevinovate i se poate imprima un nedorit efect al bulgarelui de zapada si, in timp, copilul poate dezvolta o intoleranta fata de un anumit produs, intoleranta care poate ajunge pana la nivel de aversiune.

O alimentatie corect diversificata este inceputul unui mod de hranire bazat pe principii sanatoase care se pot propaga pe toata durata vietii. De aceea, etapele principale ale diversificarii alimentatiei unui bebelus se cer urmate cu atentie.

Share