Alaptarea bebelusului
Laptele matern este considerat a fi cel mai bun aliment pentru copilul nou nascut. Acest lucru a fost demonstrat printr-o serie impresionanta de studii sustinute de numeroase autoritati in domeniu. Dar chiar si in lipsa unor cercetari stiintifice, copiii mici si foarte mici au fost hraniti in acest fel inca din timpuri imemoriale, alaptatul fiind benefic pentru copil dar si pentru mama. Chiar daca asa zisa “invatatura populara” ofera o multime de sfaturi, o mama aflata la prima experienta este recomandat sa tina cont in primul rand de indrumarile medicului pediatru. Iata in continuare o serie de informatii utile in complexul demers al alaptarii.
Laptele matern
La nastere toate sistemele copilului nu sunt dezvoltate in totalitate. Printre ele sistemul imunitar, cel care ofera protectie corpului in fata actiunilor diverse ale mediului exterior, trebuie consolidat fara intarziere. Chiar daca produsele farmaceutice actuale si-au dovedit eficienta in multe situatii delicate, laptele matern ramane in continuare cea mai sigura si la indemana solutie in ceea ce priveste asigurarea de compusi necesari in cantitati optime. Anticorpii prezenti in organismul mamei se vor regasi si in cel al copilului. In ceea ce priveste aportul de nutrienti, laptele matern este bogat in lipide, glucide (lactoza necesara in buna desfasurare a proceselor osmotice este in concentratie de aproximativ 90 de procente), vitamine (vitamina K necesara in contracararea efectelor bolii hemoragice a noului nascut este o prezenta notabila) dar si in colesterol. Spre deosebire de bogatia de factori nutritivi amintiti, mineralele continute de laptele matern sunt in numar si cantitati reduse. Toate elementele necesare pentru cresterea si dezvoltatea armonioasa a celui mic sunt prezente semnnificative in acest prim aliment destinat hranirii sugarului inca din primele ore dupa nastere. Pentru un lapte hranitor si in cantitatate suficienta, alimentatia mamei trebuie sa fie in conformitate cu principiile unei alimentatii completa si corecte.
Importanta laptelui matern pentru copil
Foarte multe tinere mame, din diverse motive, aleg sa nu isi hraneasca propriul copil de la san. Trebuie stiut faptul ca aceasta metoda de alimentatie nu este o moda ci o necesitate, beneficiile ei facandu-se simtite pe parcursul intregii vieti. Pe langa faptul ca prin laptele matern se asigura o alimentatie completa si complexa a sugarului care este esentiala pentru o crestere si dezvoltarte armonioasa a intregului organism, relatia mama – copil capata intr-o astfel de situatie valente atat de profunde incat se mentin active atat in perioada copilariei cat si in cea maturitatii.
Marea majoritate a specialistilor in pediatrie recomanda suprimarea alaptarii dupa aproximativ sase luni, aceasta poate continua pana in jurul varstei de doi ani sau pana cand copilul renunta din proprie vointa la o astfel de masa deosebit de gustoasa. In ceea ce priveste frecventa primelor mese ale copilului mic, aceeasi specialisti sunt impartiti in doua tabere. Unii recomanda alcatuirea unui orar fix in timp ce altii sustin faptul ca cel mic isi va face singur un program de masa in functie de necesitatile lui, program ce trebuie bineinteles respectat.
Dezvoltareaa optima a tuturor aparatelor si sistemelor interne, dezvoltare psihica armonioasa, intarirea sistemului imunitar, usor de “administrat” sunt doar cateva dintre beneficiile alaptarii copilului.
Beneficiile alaptarii pentru mame
Nu doar copiii sunt cei care au de castigat in urma alaptarii, ci si mamele. Cu toate ca in primele luni de alaptat programul de odihna al acestora este serios afectat, beneficiile sunt mult mai mari si mai importante.
Un prim astfel de beneficiu consta in reechilibrarea mai rapida a psihicului si fizicului dupa perioada de sarcina si dupa momentul nasterii. Pericolul aparitiei unor fenomene psihice de genul depresiei postpartum sau fizice precum greutatea marita este mult diminuat. Reglajele la nivel hormonal sunt si ele favorizate de alaptarea naturala. Un alt aspect important este dat de minimizarea sanselor unei noi sarcini pe timpul alaptarii.
Alaptarea copilului este unul dintre cele mai importante procese care incep chiar din primele zile ale noului nascut. Desi in ultimul timp s-a incercat inducerea unui curent deloc favorabil acestui amplu proces, calea naturala prin care poate fi hranit un sugar isi pastreaza in continuare statutul de favorita.