Diversificarea alimentatiei
Multe mamici se intreaba cand este bine pentru copil sa ii introduca diversificarea mancarii. Dar de fapt ce reprezinta diversificarea? Este introducerea mancarii solide in alimentatia bebelusului. In primele luni de viata bebelusul este hranit exclusiv cu lapte. Medicul pediatru va urmari copilul si va va spune in functie de evolutia pe care o are copilul. Daca bebelusul este hranit doar cu lapte praf diversificarea se face la 4 luni. Daca este hranit cu lapte matern diversificarea se va face la 6 luni. Diversificarea este conceputa diferit de medicii pediatri.
Diversificarea incepe cu suc de portocala,mere, piersici. Se administreaza cate o lincurita crescand treptat pana la 50-60 ml. se introduce apoi piureul de fructe, adica fructele cu tot cu pulpa. Apoi se introduce supa strecurata de legume, dar fara ceapa, cartof. Masa de dimineata poate fi din cereale cu orez deoarece nu este alergen si nu are gluten. Alegeti o lingurita speciala din silicon pentru a nu rani gingia bebelusului. Luati foarte putin in lingurita, si lasati copilul sa se obisnuiasca cu gustul. Nu incercati sa il fortati de la inceput. Bebelusul este obisnuit doar cu lapte sau cu biberonul, nicedecum cu mancare solida. Cerealele se dau in principiu la masa de dimineata. Un aliment nou se introduce la 3-4 zile pentru a putea vedea daca copilul este alergic sau nu ii place noul aliment introdus. Daca un aliment este repins de copil introduce-l din nou in alimentatie peste doua saptamani.
Apoi se introduce piureul de legume facut din morcov, telina, radacina de patrunjel, dovlecel. Se mixeaza si i se da copilului intai o lingurita, crescand progresiv si ajungand in doua saptamani la cantitatea pe care ar trebui sa o manance bebelusul. Aceasta masa trebuie administrata intre ora 12 si 16. La doua saptamani se introduce carnea de pui sau de vita slaba. Se poate da separat sau incorporat in piureul de legume.
Se introduce apoi ficatelul, oul fiert, branza de vaca si apoi, incetul cu incetul, copilul va putea manca aproape orice. Exista si piureuri special in magazine pe care parintii le pot folosi. Important este ca mancarea sa fie proaspata, sa fie gatita corespunzator, fara prajeli, fara sare.
Sunt interzise sugarului lintea, varza si fasolea.
Introducerea treptata a alimentelor va spori necesarul de vitamine si minerale de care bebelusul are atata nevoie.In timpul diversificarii nu se renunta la alaptare sau la laptele praf. Ele sunt esentiale bebelusului pana la varsta de 1 an. Nu incercati sa harniti bebelusul daca nu-i este foame. Invatati-l de mic ca trebuie sa manance la masa, ca apa se bea din cana si nu cu biberonul. De la 8-9 luni bebelusul trebuie incurajat sa mestece. Pe tot parcursul diversificarii cereti ajutorul medicului pediatru. Greselile frecvente in diversificarea bebelusului sunt:
- Inceperea diversificarii prea devreme
- Oferirea alimentelor nepermise in acea perioada care pot provoca alergii, sau dureri de burtica
- Nerespectarea unei perioade de timp intre alimentele nou introduce
- Laptele va fi pana la varsta de un an principalul aliment al bebelusului
- Nu adauga sare in mancarea bebelusului pentru a putea asimila corespunzator vitaminele si mineralele.
Te poate interesa si Alaptarea bebelusului