Alaptarea bebelusului
Laptele matern este foarte important in viata bebelusilor. Se formeaza inca din timpul sarcinii, si este secretat de glandele mamare. Imediat dupa nastere bebelusul poate fi pus la sanul mamei. Lactatia este stimulata de suptul copilului si este pe o perioada nedeteminata. Hranirea bebelusului de la san este cea mai completa si nutritiva sursa de hrana pentru bebelus.
- Reduce riscul de aparitie a unor boli cum ar fi: diabet zaharat, obezitate, hipertensiune arteriala.
- Incidenta aparitiei otitei si a diareei este mai scazuta
- Ajuta la dezvoltarea oaselor faciale
- Se produce o legatura emotionala stransa intre mama si copil
- Bebelusii au sanse de 10 ori mai mici sa fie internati in spital in primul an de viata
- Rata de mortalitate a bebelusului este de 3 ori mai mica in primele luni de viata. (numit si “sindrom de moarte subita a nou nascutului”).
- Este diminuata deficienta vitaminei A
- Cateva studii arata ca la copii nascuti prematur alaptati la san IQ-ul este mai ridicat decat la copii alimentati de la biberon
Dar alaptarea este benefica si pentru mama:
- Se creaza o legatura afectiva stransa intre mama si copil
- Se reduce riscul de cancer mamar si de osteoporoza
- Refacerea mamei dupa travaliu si nastere
- Alaptarea te scapa de kilogramele acumulate in timpul sarcinii
- In plus este o metoda ieftina, eficace, comoda si foarte sanatoasa atat pentru mama, cat si pentru bebelus.
Medicii recomanda alaptarea de la minimum 6 luni, cand incepe si diversificarea alimentatiei, pana la un an si jumatate. In primele zile laptele produs se numeste colostru si este de culoare mai galbena. Acesta contine anticorpii necesari imunizarii bebelusului impotriva bacteriilor din exterior. Este si un foarte bun laxativ curatind imtestinele bebelusului. Laptele matern nu necesita sterilizare, nu trebuie incalzit, este intotdeuna proaspat. Este disponibil la orice ora si nici nu costa bani. Laptele matern contine vitamine, zaharuri, minerale, grasimi perfecte pentru o buna dezvoltare a creierului si a corpului.
Prima alaptare este foarte importanta si destul de dificila, dar in acelasi timp si emotionanta. Copilul trebuie pus intr-o pozitie corespunzatoare. Mama trebuie sa stea intr-un scaun confortabil cu spatele drept iar copilul in brate cu fata langa san si piciorusele in dreptul celuilat san. Ceafa si spatele trebuie sustinute cu mana, eventual pe o perna. Intotdeuna nasul bebelusului trebuie sa fie liber. Pozitia cea mai comoda este cea culcata, pozitie pe care am adoptat-o si eu la fetile mele. Pune perne pentru sustinere in spatele tau cat si a bebelusului. Cu o mana poti sustine capul bebelusului, iar cu cealalta il poti imbratisa. Este ideal pentru mamele obosite, in special noaptea, pentru mamele ce au nascut prin cezariana.
Perioada optima de alaptare este de 15 minute la un san, si alte 15 minute la celalat san. Este foarte important ca copilul sa suga de la ambii sani. Mama trebuie informata si ajutata sa-si alapteze copilul corect. La inceput bebelusul va suge mai repede, mama va simti o durere destul de puternica la nivelul mamelonului. Dupa ce copilul se va prinde corespunzator mamelonul, suptul va fi mai lent si durerile mamei vor disparea.
Te poate interesa si: Dificultati in alaptare