Vara – anotimpul fructelor si legumelor
Majoritatea covarsitoare a nutritionistilor recomanda consumul de fructe si legume de-a lungul intregului an, cu atat mai mult in timpul verii cand prospetimea, gustul, culorile si beneficiile pentru sanatatea intregului organism sunt atat de evidente. Adeptii diferitelor diete sau ai unei alimentatii echilibrate cat mai naturala si mai variata au cazut de comun acord ca aceste produse, fructele si legumele, nu trebuie sa lipseasca din nici un meniu. Principiile nutritionale active continute din abundenta asigura aportul de vitamine si minerale necesare unui organism fara a contribui semnificativ la cresterea numarului de kilograme.
Fructe
Fructele atrag in primul rand prin coloritul placut cu care ne incanta ochii de fiecare data cand le intalnim. In ceea ce priveste aromele si mirosurile pe care le degaja, nu chiar toate exceleaza la acest capitol. Capsunile sunt unele dintre cele mai expresive fructe din acest punct de vedere. Nu la fel de bine stau ciresele sau visinele. Cu toate acestea, o aroma subtila si delicata ne alerteaza de fiecare data simtul olfactiv cand un cos de astfel de bunatati se afla in preajma noastra. Ideale pe timp de canicula, sub forma de sucuri naturale proaspete, alaturi de o portie de inghetata sau ca salata de fructe, aceste binecuvantari ale naturii sunt cum nu se poate de nimerite. Antioxidantii din cirese, betacarotenul si flavonoidele din piersici, sau fito-nutrientii din pepenele rosu sunt doar o imfima parte dintre enzimele si substantele care se regasesc in fructe si care actioneaza direct sau indirect asupra starii de sanatate a intregului organism. Nu mai vorbim de intreaga gama de vitamine care intaresc organismul si il pregatesc pentru sezoanele urmatoare.
Totusi, excesul de fructe poate fi tot atat de daunator ca si alte excese. Deranjamentele intestinale sau o usoara luare in greutate sunt cele mai frecvent intalnite problemele asociate cu consumul in exces al fructelor.
Legume
Un studiu realizat de o asociatie guvernamentala care se ocupa, printre altele, cu promovarea consumului de legume, a constatat ca rosia este cel mai des asociata cu clasa legumelor. Desi nu este chiar o leguma, avand proprietati si caracteristici mai apropiate de fruct, rosia proaspata este extrem de apreciata atat de fanii legumelor cat si de cei ai fructelor.
Ca si in cazul fructelor, sezonul estival este cel mai bogat in oferta de legume dintre cele patru. Colorate, apetisante si foarte hranitoare, salatele de legume, mancarurile sau legumele servite ca atare sunt intens recomandate in cadrul curelor de slabire sau al unui regim de viata usor, “de vara”, dar care sa asigure necesarul de elemente nutritive pentru o intreaga zi. Carotenoide si licopren, luteina, zinc sau magneziu, capsaicina, cucurbitacina sau lignan, vitamine A, E, C etc. – sunt cateva dintre substantele care dau gustul specific legumelor si care asigura corpului uman o portie mare de sanatate … gustoasa. Nu, nu s-a produs nici o revolutie in bucatarie, chefii nerecomandandu-ne o salata de licopren, luteina si lignan. Insa este la indemana fiecaruia dintre noi sa ne completam dejunul cu o salata de rosii, castraveti si ardei. Cu un puternic aport nutritiv, diferitele legume au o actiune benefica asupra unor organe precum ochii, inima, stomacul precum si asupra intregilor sisteme ale caror reprezentante sunt acestea.
Daca in timpuri relativ de mult apuse sloganul “nici o masa fara peste” ajunsese subiect de glume, “nici o masa fara fructe si legume” ar trebui tratat cu maximul de respect, proprietatile organoleptice recomandandu-le fara nici un fel de rezerva. Cele mai bune sunt, evident, cele cultivate in propria gradina. Daca nu este posibil, din pietele agroalimentare sunt recomandate cele de provenienta autohtona. Chiar daca nu arata ca cele din import, calitatea si gustul sunt inimitabile.