Somnul bebelusului

Somnul bebelusului

Bebelusul are nevoie de mult mai multe ore de somn decat un adult datorita diferentelor biologice, chiar daca in principiu cei doi sunt asemanatori. Daca in primele zile de viata un bebelus doarme intre saisprezece si douazeci de ore, in jurul varstei de un an, zece, doisprezece ore vor fi de ajuns ca cel mic sa se simta odihnit. Somnul are un rol hotarator in dezvoltarea armonioasa a celui mic. De aceea, parintele trebuie sa manifeste o grija deosebita in ceea ce priveste crearea si mentinerea tuturor conditiilor necesare unui somn odihnitor si revigorant.

Pregatirea pentru somnul de noapte

In primele zile de viata, bebelusul nu are un ritm circadian bine definit, el simtind nevoia sa doarma aproape tot timpul datorita perioadei de sarcina. Insa incet, incet acesta se va obisnui cu ritmul impus de soare, ciclurile zi/noapte devenindu-i familiare. In general, bebele nu doarme mai mult de cateva ore in continuu. La un moment dat el se trezeste pentru a manca dupa care iarasi adoarme. Un parinte atent ar trebui sa inceapa sa ii formeze un program de somn cat mai de timpuriu. Din acest program, somnul de noapte este cea mai importanta parte, fapt datorita caruia trebuie sa i se acorde cea mai mare atentie. Aerisirea camerei in care va dormi cel mic si imbaierea sunt cele mai importante aspecte care trebuie urmarite.

bebelus-dormind
Mirosurile grele sau aerul inchis ii vor crea copilului un real disconfort, la fel ca si incalzirea in exces a camerei. O camera bine aerisita si o temperatura aerului in jurul valorii de 18 – 20º C constituie o premisa sigura pentru un somn bun. Baita de seara s-ar putea transforma intr-un ritual. Cu aproximativ o jumatate de ora inaintea orei de culcare, cadita cu apa calda, mamicile experimentate incearca temperatura apei cu antebratul folosind pentru aceasta partea cu piele mai sensibila, si un masaj usor sunt pasii esentiali pentru relaxarea celui mic.
La fel de importanta este si lumina in timpul somnului. La fel ca si adultul, bebelusul se va odihni mult mai bine daca in camera de somn nu va fi o sursa de lumina puternica. Multi parinti, dintr-un exces de zel, fac greseala de a lasa lumina aprinsa cu gandul ca bebelusul se va speria in timpul noptii. Fara sa isi dea seama, acesti parinti ii fac un rau dorind sa ii faca un bine. In timpul lunilor cat a stat in burta mamei, de jur imprejurul celui mic a fost intuneric si nu s-a speriat absolut deloc. De aceea, lumina stinsa in camera de somn si aprinsa pe hol sau intr-o camera alaturata este cea mai buna alegere.

Patutul

Un somn bun este un somn intr-un pat bun. Patutul bebelusului trebuie prevazut cu o saltea confortabila, de duritate medie. Perna va fi si ea ajustata dupa dimensiunile copilului si cele ale patului. Asternuturile vor fi bine intinse, prezenta fermoarelor, nasturilor sau capselor va fi, pe cat posibil, exclusa. Prezenta jucariilor sau a altor obiecte in patut in timpul somnului este si ea restrictionata. Pentru un somn de calitate este recomandat ca cel mic sa fie infasat macar in timpul noptii. Trebuie avuta in vedere si calitatea sau grosimea obiectului cu care este invelit pentru ca si o plapumioara prea groasa sau prea grea va influienta decisiv modul in care copilul va dormi.
Un aspect controversat este dat de dormitul in aceeasi camera cu bebelusul a parintilor. Acolo unde exista posibilitatea ca cel mic sa aiba o camera doar a lui, prezenta altor persoane il va incomoda vizibil, distragandul adesea de la somn. In locuintele cu o singura camera asezarea patutului intr-un colt ferit de curent la o distanta considerabila de patul parintilor este cea mai buna alegere.

Somnul pentru bebelusi este unul dintre cele mai importante elemente a carei contributie se va face simtita putin mai tarziu. Atentia cu care parintii trateaza acest subiect ar trebui sa fie considerata de prima importanta

 

Share