![Igiena intima la bebelusi](https://www.k20.ro/wp-content/uploads/2014/09/igiena-bebelus.jpg)
Igiena intima la bebelusi
Igiena, in general, ajuta corpul, prin diferite procese, sa-si pastreze singur o stare buna de sanatate la nivelul pielii. Igiena la nou nascuti este cu atat mai importanta cu cat, veniti dintr-un mediu natural complet steril, lichidul amiotic, ei brusc in contact cu aerul impregnat cu o serie de agenti iritanti. De aceea, igiena intima la bebelusi este deosebit de importanta pentru ca acestia sa se dezvolte frumos si sa fie fericiti. Este necesara acordarea unei atentii deosebita la baietei si la fetite, tehnicile de realizare a igienei intime fiind oarecum diferite.
Generalitati
Indiferent de genul noului nascut, folosirea apei caldute si a solutiilor de spalat – sapunuri, sampoane, geluri – sunt cele doua elemente de baza prin care se poate realiza igiena. Baitele generale zilnice precum si spalarile locale facute cu ocazia schimbarii scutecelor dupa fiecare scaun sunt necesare. Unii medici pediatri recomanda ca baitele generale sa fie facute zilnic, altii spun ca indicat ar fi ca acestea sa se repete o data la trei, patru zile: unii nu recomanda folosirea produselor de curatat sau cosmetice decat de la o anumita varsta, aproximativ un an, altii chiar din prima zi. La fel de divergenti sunt si cand vine vorba despre servetelele umede.
Cel mai bine pentru copilul vostru dar si pentru voi ca parinti este sa ascultati si sa urmati doar sfaturile si recomandarile medicului pediatru curant. El este singurul care cunoaste particularitatile pielii noului vostru nascut.
Igiena dupa scaun
Ca regula generala, scutecul celui mic trebuie schimbat dupa fiecare scaun. Ca masuri de igiena indepartati toate resturile de materii fecale stergand zona cu un servetel umed sau cu vata inmuiata in apa calduta in sens invers organelor genitale, adica din fata spre spate. Miscarile trebuie sa fie delicate dar ferme. In continuare spalati bine zona cu apa calduta si cu sapun pentru copii in cadita. Stergeti cu un prosop moale si bun absorbat, dupa care ii puteti pune un scutec nou sau il puteti lasa cateva minute liber.
Igiena intima la baietei
Organele genitale la baietei, ca si la fetite de altfel, sunt foarte sensibile in primele luni de la nastere. Este foarte posibila aparitia unor iritatii ale pielii care, de cele mai multe ori, au cauze naturale. Doar cu apa calduta in primele zile, se spala zona cu miscari delicate. O anume atentie trebuie acordata glandului deoarece, chiar daca copilul este mic, diferitele secretii, unele bune pentru organism altele care pot provoca un anumit grad de disconfort, trebuie tratate cu cea mai mare grija. Decalotarea trebuie facuta doar de medicul pediatru. De aceea, in momentul spalarii este recomandar sa nu fortam decalotarea dar nici sa evitam zona.
Igiena intima la fetite
La fel de delicate si de sensibile, fetitele au, totusi, nevoie de putin mai multa atentie in momentul igienizarii zonelor intime datorita riscului crescut de contaminare cu materii fecale. De aceea, atat dupa scaun cat si dupa urinare zona se sterge dinspre labii spre anus. Iritatiile, roselile pielii sau sectiile incolore sunt destul de normale deoarece, dupa cum am mai spus, noul nascut, prin nastere, este supus unor schimbari bruste si foarte intense de mediu. La fel ca si in cazul baieteilor, apa calduta si un produs pentru spalat special destinat varstei lor este de ajuns pentru a realiza o igiena optima a partilor intime. Uscarea se face cu un prosop de bumbac care absoarbe bine apa si este foarte delicat cu pielea fetitei.
Dupa ce s-a realizat in bune conditii igiena intima a bebelusilor se pot folosi diverse creme sau uleiuri pentru o hidratare corespunzatoare dar si pentru prevenirea infectiilor sa iritatiilor datorate frecarii de scutec.
Pielea, cel mai mare organ al corpului, are sarcini multiple in sistemul de protejare a organismului si de transfer a unor substante de natura diferita atat dinspre interior spre exterior cat si invers. De aceea, inca din primele zile de viata este recomandat sa avem grija de ea ca de intregul corp de altfel.