Prunele in alimentatie

Prunele in alimentatie

A doua jumatate a lunii Iulie este perioada cand soiurile timpurii de prune ajung la o mult asteptata maturitate. Cu alte cuvinte sunt numai bune de cules si de consumat. Unul dintre cele mai bogate fructe in vitamine si minerale, pruna are forma sferica sau usor ovala, o culoare distincta si un gust deosebit. Foarte zemoase, atunci cand sunt coapte, si aromate prunele pot fi consumate in starea cruda (cea mai recomandata metoda), de suc sau uscate, ca umplutura pentru produsele de patiserie si cofetarie dar si sub forma de compot, gem, dulceata sau jeleu. Din prune se fabrica si celebrele bauturi spirtoase tuica si palinca.

Vitamine, minerale si alte elemente

La fel ca multe alte fructe si legume, prunele contin o cantitate semnificativa de apa, pana la 80 % din masa fructului. Vitamine precum A, C, E, K, B1 si B2 imbogatesc semnificativ aportul de sanatate adus de aceste adevarate rezervoare naturale. Fibrele alaturi de potasiu, sulf, fosfor, mangan sau magneziu completeaza fericit gama de vitamine si minerale continuta de prune. Aceleasi fructe intalnite in majoritatea livezilor au un continut ridicat de antioxidanti, resveratrolul evidentiindu-se in mod deosebit. Gustul dulce acrisor tradeaza existenta unui continut insemnat de zaharuri.

Prunele

Ce afectiuni prevenim sau tratam cu ajutorul prunelor

Resveratrolul este unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali din cati se cunosc pana acum. Ca exemplu, resveratrolul este de patru, cinci ori mai puternic decat betacarotenul si de pana la de cincizeci de ori mai eficace decat vitamina E. Mancand prune, in mod constant, nu numai ca simtim un gust placut dar intarziem semnificativ procesul de oxidare al celulelor. Prunele proaspete, consumate in cantitate de pana la 300 de grame per portie accelereaza tranzitul intestinal, stimuland si regland, in acelasi timp, functionarea ficatului. Prunele intaresc sistemul imunitar, o cura prelungita aducand rezerve serioase in organism de vitamine si minerale esentiale bunei functionari a acestui sistem. Datorita proprietatilor enumerate mai sus, acest adevarat elixir al sanatatii energetizeaza intregul organism fiindu-i necesar si atletului care tocmai a terminat sau inceput o serie de antrenamente cat si studentului aflat in prag de sesiune. Prunele sunt larg recomandate si persoanelor anemice sau care manifesta afectiuni cronice. In acelasi timp micile fructe brumarii sunt recomandate ca ajutor de nadejde in prevenirea afectiunilor cardiovasculare. Continutul ridicat de potasiu face ca pruna sa determine muschii inimii sa functioneze corect, in timp ce alte substante previn ingrosarea peretilor vaselor de sange.

Prunele in cosmetica

Chiar daca in cosmetica industriala sunt mai putin folosite, in cea de acasa prunele se pot dovedi de un real folos si ajutor. Un tratament simplu, o masca facuta din prune strivite, se aplica pe fata, se lasa sa actioneze 20 de minute dupa care se indeparteaza. Dupa acest tratament se spala fata cu apa calduta. Astfel de tratamente se recomanda persoanelor cu tenul gras. Pe timp de iarma, un tratament cosmetic pe baza de prune uscate ajuta la detoxifierea tenului incarcat. Ca remediu natural pentru caderea parului, un decoct din frunze de prun cu care se clateste capul o data pe saptamana se dovedeste a fi un tratament cu eficienta crescuta.

Prunele in alimentatie

Consumul de prune in stare cruda este o binefacere asupra intregului organism. Pe timpul iernii, prunele se pastreaza si se consuma uscate la soare sau in cuptoare speciale. Retetele care contin prune sunt extrem de variate si intr-un numar destul de mare. Folosite in diferite feluri de mancare pentru aroma deosebita si gustul dulce, prunele pot fi delicioase si hranitoare. Despre felurile si cantitatile in care se fac conservele pentru iarna nu are rost sa mai vorbim.

Desi mici sau cel mult marisoare, fructele copacului numit prun isi gasesc locul in camara sau frigiderul fiecaruia. Pline pana la refuz de elemente propice pentru o stare de sanatate fizica si psihica buna aceste fructe fac deliciul lunilor timpurii de toamna. Indemnul de a profita de un astfel de belsug se adreseaza tuturor deopotriva, fara a face vreo diferenta intre copil si bunic.

Share