Obiceiuri alimentare sanatoase pentru copii
Ca parinte, una dintre sarcinile cele mai importante este de a ajuta proprii copii in a dezvolta obiceiuri alimentare sanatoase. Copiii au nevoie de un regim alimentar echilibrat cu alimente din toate cele patru grupe esentiale: legume si fructe, produse din cereale, lapte si alternative, carne si inlocuitori.
Copiii au nevoie de 3 mese si 1-3 gustari pe zi (dimineata, dupa-amiaza si inainte de culcare cu cateva ore). Gustarile sanatoase sunt la fel de importante ca si mancarea servita la masa.
Cele mai bune alimente pentru acestia sunt cele complete, proaspete si neprocesate precum: legume proaspete si fructe, cereale integrale, produse lactate si din carne, ideala fiind harana preparata in casa si servita imediat dupa gatire.
Zaharuri si inlocuitori
Hraniti copiii cu alimente care nu contin zahar sau diferiti inlocuitori. De asemenea, limitati consumul de zaharuri rafinate (zaharoza, glucoza-fructoza, zahar alb), miere, melasa, sirop de zahar brun sau zahar brun. Ele toate contin o cantitate similara de calorii si contribuie la aparitia cariilor dentare.
Inlocuitorii de zahar, cum ar fi sucraloza si aspartamul, sunt folositi in multe alimente procesate. Ei nu sunt responsabili pentru cresterea in greutate a copilului, nu au o valoare nutritiva, si este bine sa se limiteze cantitatea existenta in dieta copilului vostru. Indulcitorii sunt mult mai concentrati decat zaharul si se folosesc cu preponderenta in aceste zile. Utilizarea lor implica urmari greu de remediat mai ales ca un copil poate avea dificultati in acceptarea legumelor si fructelor daca o buna perioada de timp a consumat alimente ce contin astfel de elemente artificiale.
Sucuri si apa
Serviti micutilor fructe pasate in loc de suc de fructe pentru a adauga fibre in dieta acestuia. Ideal este sa manace mai multe fructe si legume decat suc de fructe. Apa este la fel de vitala si poate fi consumata mai ales intre mese si gustari. Limitati sucurile la o portie de 120 ml pe zi si completati cu apa plata. Uneori, copii au tendinta sa bea prea multa apa inainte de masa, fapt care le taie pofta de mancare.
Grasimile
Grasimile sanatoase contin acizi grasi esentiali, cum ar fi omega 3 si omega 6, care nu sunt fabricate de catre organism si trebuie adaugate in dieta. Incercati sa gatiti cu ulei vegetal, cum ar fi ulei de canola, ulei de masline sau ulei de soia. Exista, de asemenea, grasimi sanatoase, in cele mai multe uleiuri vegetale, sosuri pentru salate, margarina non-hidrogenate, unt de arahide. Limitati consumul de unt, margarina si untura. Cititi etichetele pentru a evita grasimile trans sau saturate gasite in anumite produse comerciale, cum ar fi biscuiti, gogosi si alte dulciuri. Reduceti frecventa consumului de carne procesata, cum ar fi carnati si mezeluri, care sunt bogate in grasimi, sodiu (sare) si nitrati.
Munca unui parinte responsabil in ceea ce priveste hranirea copilui implica luarea urmatoarelor masuri:
– mese si gustari servite la intervale regulate, care sunt potrivite pentru intreaga familie. Mancati impreuna cu copiii pentru a-si forma deprinderi sanatoase.
– gatiti produse alimentare echilibrate si variate din cele patru grupe de alimente necesare unui corp sanatos. Includeti cel putin doua din cele patru grupuri la fiecare masa.
– oferiti copiilor mancare ce o poate inghiti cu usurinta. Daca este prea mic are nevoie de hrana pasata, cand creste taiti bucatele in marimi optime pentru a preveni sufocarea.
– invatati-va copiii sa foloseasca o lingura sau o cana astfel incat sa poata manca fara ajutor.
– implicati copilul in prepararea produselor alimentare in functie de puterile avute si nu ii refuzati ajutorul atunci cand il ofera.
– evitati mancarea de tip fast-food pentru a putea avea un copil sanatos ce se va transforma intr-un adult fara probleme de sanatate.