Nevoi esentiale ale bebelusului
Odata cu venirea pe lume a celui mai asteptat nou membru al familiei, responsabilitatile cresc si ca insemnatate si ca numar. Dintre toate acestea, cea mai importanta este data de identificarea si asigurarea nevoilor esentiale care vor asigura un start optim in viata pentru cel aflat la inceput de drum.
Limbajul universal al dragostei
Sentimentele de dragoste manifestate fata de un bebelus sunt de la sine intelese. Pe langa faptul ca este al tau, mutrisoara lui atat de simpatica, degetelele atat de mici si aerul complet ratacit pur si simplu nu te lasa sa nu il iubesti. Iar faptul ca afectiunea manifestata de ambii parinti este benefica unei dezvoltari normale din toate punctele de vedere, a fost de mult timp confirmata de studiile stintifice. Pentru a trai, copilul mic are nevoie, pe langa o alimentatie adecvata, si de multa dragoste. Pentru el este tot atat de important sa simta mangaieri si atingeri delicate venite din partea parintilor precum nevoia de a le auzi vocile. In felul acesta se creaza o punte de legatura extrem de solida care il va ajuta in dezvoltarea ulterioara. Ca orice fiinta umana el are uneori stari de teama pe care le exprima prin respiratie si prin plans. In acele momente o alinare venita prin glasul cald si mana delicata a parintelui il vor calma si ii vor da incredere sporita. De aceea, in orice situatie in care cel mic are nevoie de atentie, prezenta unui parinte in acele momente constituie cea mai buna optiune pentru viitor.
Un copil bine hranit si curat este un copil sanatos
La o crestere armonioasa contribuie foarte mult si calitatea hranei. In primele luni de viata, cel mai indicat aliment este laptele matern. Din el copilul isi va lua cantitatile optime de nutrienti de care are nevoie. Dar pentru un lapte bun, mama are si ea nevoie de hrana buna. Bogata in vitamine, proteine, minerale si glucide alimentatia mamei va fi un adevarat echilibru al cresterii sugarului. Mai tarziu, odata cu introducerea produselor solide in alimentatia copilului acesta isi va lua singur tot ce are nevoie.
Pentru confortul lui, scutecele curate, o camera aerisita si luminoasa sunt elementele esentiale. Acestea ii vor asigura un somn odihnitor in timpul caruia organismul lui va creste si se va dezvolta. Combinatia optima intre hrana si confort ii vor asigura cea mai buna dezvoltate atat fizica cat si psihica. In plus, va fi un copil vesel si receptiv.
Dialog, atentie, stimulare
Concomitent cu asigurarea celorlalte nevoi, vocea mamei sau a tatalui il vor face pe cel mic mai curajos decat s-ar putea crede. Chiar daca a vorbi cu un bebelus poate parea o pierdere de timp, chiar daca el nu au capacitatea de a da un feedback pe intelesul adultilor, este demonstrat stiintific ca reactiile unui copil cu care se vorbeste mult sunt superioare celor ale unui copil cu care nu se prea comunica. Fie ca ii cantati sau ii cititi, copilul va absorbi informatia ca un burete. In felul acesta contribuiti din plin la formarea unor mecanisme psihice care il vor defini mai tarziu ca un copil inteligent, care comunica cu usurinta si cu o imaginatie bogata. Un alt efect al atentiei manifestate fata de un copil, inca de la nastere, este acela ca se va crea o legatura indestructibila intre parinte si copil pe tot parcursul vietii.
Daca nu stiti despre ce este vorba, fiind la inceput de drum este foarte posibil, puteti cere ajutor in mai multe directii. Vorbiti cu un medic pediatru, urmati un curs dedicat tinerilor parinti, cereti ajutorul unei persoane cu experienta sau, la o cafea, deschideti subiectul in fata prietenelor care s-au confruntat cu astfel de evenimente. Iata cateva optiuni la indemana sau, cel mai bine, studiati voi insiva literatura de specialitate.