Refluxul gastroesofagian la copiii cu varsta intre 1 si 3 ani

Refluxul gastroesofagian la copiii cu varsta intre 1 si 3 ani

Grija manifestata pentru noul nascut este caracteristica oricarui parinte, mai ales daca este vorba de mama. De cele mai multe ori, inaintea grijii este teama. Teama de ceva cu totul si cu totul nou, teama ca se poate intampla ca ceea ce faceti sa fie gresit si efectele sa fie in contradictie partiala sau totala cu ceea ce va asteptati si doriti sa se intample. Insa acest sentiment trebuie depasit pentru a va putea concentra in totalitate pe nevoile celui mic. La fel se intampla si atunci cand mica voastra comoara sufera de refluxul gastroesofagian sau, altfel spus,cand copilul regurgiteaza o parte din mancarea pe care tocmai a consumat-o. Dar sa vedem despre ce este vorba.

Refluxul gastroesofagian la copiii

Refluxul gastresofagian – o normalitate

La nastere, copilul nu are toate functiile si mecanismele necesare vietii formate in totalitate. Un exemplu elocvent este dat de sfincterul aflat intre stomac si esofag, numit in termeni medicali cardia, al carui rol este de a nu lasa mancarea ajunsa in stomac sa urmeze traseul de intrare in sens invers. La multi copii de pana in 18 luni, mai ales la cei nascuti prematur, cardia nu poate sa isi indeplineasca functia de baza in totalitate si micutul, in anumite conditii, regurgiteaza. Daca aceasta regurgitare nu este insotita de alte semne si simptome atunci va puteti linisti. Nu este nici un pericol ci chiar un factor de normalitate. In urma inhalarii unei cantitati de aer destul de mare in timpul hranirii la san sau din biberon si a unei cantitati ceva mai mari decat necesarul, este normal ca copilul sa dea afara mici cantitati de hrana. Iar daca, in timpul mesei, copilul a avut pozitia culcat pe spate sau daca imediat dupa masa este manipulat, atunci regurgitarea este mai mult decat evidenta. Dupa cum am mai spus, nu intrati in panica. In mod normal aceste manifesatari vor disparea singure, odata cu maturizarea cardiei. Mai trebuie stiut ca nu este influentata in nici un fel  starea de sanatate a celui mic. Este recomandat sa aveti grija la igiena si sa incercati sa evitati situatiile favorizante de care am amintit.

Refluxul gastroesofagian – o afectiune

Refluxul patologic sau boala de reflux gastroesofagian este o afectiune destul de rar intalnita la copii. Aceasta afectiune poate cauza o scadere accentuata in greutate sau afectiuni ale esofagului. In acest caz trebuie sa va faceti griji si sa cereti parerea unui medic pediatru. Printre semnele de alarma cel mai usor observabile sunt starile de febra si diaree, refuzul mancarii, agitatie si planset in timpul mesei, tot acum are accese de tuse, sughite des sau elimina aer prin eructatii (ragaieli) repetate, prezinta urme de sange in materiile fecale, odata cu voma elimina si un lichid de culoare galben verzuie. Daca la inceput este destul de greu sa faceti diferenta intre regurgitare si voma, intro zi, maxim doua schimbarile vor fi usor sesizabile. Totusi, chiar daca este destul de greu sa va pastrati aerul obiectiv, observarea acestor simptome din timp si anuntarea in timp util a medicului pediatru vor scuti copilul de multe momente neplacute.

Traversarea unor astfel de momente face parte integranta din „meseria” de mama. Totusi, in mod normal, copilul nu va trece de faza usoara, de asa numitul reflux normal. Insa, daca se intampla ca simptomele sa anunte inrautatirea starii de sanatate, o reactie timpurie si eficienta va conduce la un prognostic bun. Si nu uitati. Pentru o mama, cel mai eficient barometru este instinctul matern. Incredeti-va in el!

Share