Malnutritia la copii

Malnutritia la copii

Abordand o definitie mai larga, malnutritia consta in lipsa unui aport de vitamine, minerale precum si a altor elemente nutritionale din alimentatia copilului. Surprinzator sau nu, malnutritia nu este o afectiune intalnita doar la varsta copilariei, desi majoritatea celor afectati se incadreaza in aceasata grupa de varsta, ci ea poate afecta si pesoane de varsta adulta. Malnutritia cuprinde mai multe aspecte. Subnutritia cand vorbim de un aport foarte mic de nutrienti si acela dintr-o singura sursa, dar si subnutritia in urma unei alimentari sau supraalimentari cu produse alimentare care contin nutrienti falsi. Din prima grupa fac parte cu preponderenta tarile slab dezvoltate, iar din a doua grupa pot face parte si tari dezvoltate dar a caror populatie nu are educatia necesara mentinerii unui anumit standard in alimentatie.
O serie de date statistice ar trebui sa dea nastere la mai multe semne de intrebare. In lume mor anual datorita malnutitiei un numar de 14 milioane de copii. Daca numarul este prea mare, tot OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) estimeaza la 40000 numarul mortilor zilnice in randul copiiilor (aproximativ jumatate dintre ei fiind sugari) la nivel global.
Simptome
Lipsa indelungata a hranei sau afectiunile medicale a caror vindecare necesita o perioada foarte lunga de tratament si vindecare genereaza o serie de simptome specifice malnutritiei. Acestea pot fi usoare, moderate sau severe, insa in combinatie cu alte afectiuniu genereaza un tablou de diagnostic deloc usor de descifrat si de acceptat. Un prim simpom este dat de scaderea cronica in greutate datorita pierderilor suferite la nivelul masei musculare si a celei osoase. Stare de somnolenta, paloare, ameteli, lesinuri sunt alte simptome. Dificultatile de invatare, implicit de concentrare si de atentie, tradeaza si ele prezenta malnutritiei. Pielea uscata cu aspect solzos, unghiile malformate si friabile (care se rup usor) contribuie la conturarea acelui tablou de care am amintit mai sus. Insa acestea sunt doar cateva dintre semnele si simptomele care defnesc malnutritia. Un consult de specialitate si parerea unui medic cu competente sunt necesare pentru un diagnostic definitiv.
Malnutritia datorata factorilor medicali
Pe langa alimentatia deficitara, o serie de afectiuni pot cauza aparitia si mentinerea malnutritiei. Palierele pe care se incadreaza acestea sunt foarte diverse, ele acoperind practic toate sistemele organismului. Astfel, putem identifica malnutritie datorata deficientelor de la nivelul metabolic la cel digestiv, de la cel neurologic la cel muscular. Un sistem digestiv cu probleme poate fi si el una din cauzele care se afla la baza acestui tip de afectiune. De exemplu, boala celiaca, infectii urinare cronice, bronhopneumonii, gastroenterita virala, icter sau chiar sifilis cauzeaza, printre alte multe complicatii, si malnutritie. La fel de periculoase sunt si deficientele de vitamine si minerale cauzate de o asimilare deficitara a acestora, precum si un sistem imunitar slabit care este supus astfel atacurilor diversilor agenti patogeni.

Tratament
Daca in tarile lumii a treia este foarte greu de vorbit despre un tratament adecvat datorita saraciei sau foametei, in general precaritatii vietii, in cazurile in care exista posibilitatea reala de administrare a unui tratament pentru malnutritie, acesta va fi recomandat de un medic in urma unui consult complet. Acesta cuprinde atat o examinare fizica – anamneza, conditii de trai si de hrana, greutatete etc. – cat si una bazata pe analize de sange. De regula, malnutritia este datorata altor afectiuni si poate genera altele. De aceea este necesar un diagnostic diferentiat intr-un astfel de caz. In general, ca principala recomandare, medicul va alcatui o schema de alimentatie. In functie de rezultatul examinarilor aceasta va contine alimente cu continut nutritional echilibrat pentru a evita pericolul caderii in extrema cealalta. In paralel se va face apel la ajutorul unor suplimente alimentare, suplimente pe care tot medicul nutritionist le va prescrie, in functie pe particularitatile fiecarui pacient.

Chiar daca malnutritia pare a fi o afectiune specifica tarilor slab dezvoltate, se inregistreaza cazuri si in tari in care nivelul de trai este ridicat, unde este clar ca nu lipsa hranei se face vinovata de aceasta stare de fapt. Oricare ar fi cauza, ea trebuie tratata cu toata atentia pentru ca implicatiile sunt foarte complexe.

Share