Limbi straine pentru copii

Limbi straine pentru copii

Chiar daca parintii de “scoala veche” vor sa creada ca le fac un bine copiiilor daca ii protejeaza exagerat in ceea ce priveste un prim contact al celor mici cu lumea exterioara reala si cerintele ei, este bine, in primul rand pentru copii, ca acestia sa isi schimbe prisma prin care privesc ei lucrurile, prisma de altfel usor aburita. La fel cum bebelusii depun niste eforturi aproape supraomenesti sa se adapteze la mediul extern plin de vicisitudini, comparativ cu cel placentar, tot asa de mari eforturi depun sa inteleaga ce li se vorbeste si, aproape in acelasi timp, sa se faca intelesi cand cer ceva.
De ce o limba straina
Pledoariile care sustin invatarea unei limbi straine sunt numeroase si, in marea lor majoritate, bine argumentate. Un prim aspect este dat de largirea orizontului de comunicare. Cerintele si nevoile lumii de azi impun de la sine un astfel de argument. De la vizionarea unui film sau a unei piese de teatru, de la citirea unei carti in limba originala pana la intelegerea cartii tehnice a unui gadget de ultima ora ne “lovim” frecvent de necesitatea cunoasterii unei limbi straine. Un alt aspect practic este dat de intelegerea cerintelor unui serviciu mai bine platit si cu sanse mai mari de promovare. Din punct de vedere neurologic, stapanirea unei limbi straine conduce la o dezvoltare mai buna a unor functii cerebrale printre care puterea de analiza sau de abstractizare. Dezvoltarea armonioasa a celor doua emisfre cerebrale este un alt argument desprins din sfera stiintelor cognitive. Cunoasterea mai multor limbi sporeste, evident, beneficiile pe toate palierele.
Cand este recomandata invatarea unei limbi straine
Daca un copil se naste intr-o familie bilingva, in care parintii vorbesc fluent cu copilul fiecare in limba lui, atunci efortul de invatare se transforma intr-o stare de fapt naturala. Dar nu toti copiii au o astfel de sansa. Astfel, in jurul varstei de doi sau trei ani este cea mai buna perioada de incepere a indrumarilor privind achizitiile incipiente ale vocabularului considerat strain, concomitent cu cel asa-zis matern. In acest fel, eforturile de invatare vor fi practic invizibile, ele impunand totusi o perioada de raspuns putin mai mare. Secretul este disponibilitatea foarte mare a celor mici de asimilare a doua vocabulare diferite. De la intelegerea limbajului in doua limbi diferite pana la vorbirea efectiva in aceste limbi (formarea propozitiilor, conjugarea verbelor la timpurile potrivite – intr-un cuvant vorbirea libera) este o cale destul de lunga care este nevoie sa fie pavata cu rabdare si tenacitate atat din partea adultilor cat si din partea copiiilor. Studiile de specialitate precum si parerile avizate ale expertilor in pedagogie si psihologie confirma acest lucru. Nici varstele putin mai mari, cinci pana la sapte ani, nu ridica probleme serioase in invatarea unei limbi straine. In plus, acum copilul si-a definitivat intr-o masura destul de mare bagajul de cunostinte si abilitati lingvistice, posibilitatile de interactiune fiind mult mai extinse.
Cum ajutam copilul sa invete o limba straina
Conversatiile zilnice, de la salutul de dimineata pana la cel de noapte buna, intre parinte si copil sunt de un real folos pentru cel mic, parintele fiind, in unele situatii, cel mai bun profesor. In cazul in care noi, ca parinti, nu stapanim o limba straina, putem folosi unele mici trucuri. Sa ii facem cadou celui mic unul sau mai multe CD-uri cu lectii audio de limba sau cu desene animate in care se vorbeste acea limba. Ii putem stabili un program clar si de neschimbat in ceea ce priveste “ora” rezervata invatarii de noi cuvinte. Totodata, putem invata si noi impreuna cu el, puterea exemplului venit din partea adultului pe care il valorizeaza avand un rol foarte important in toate aspectele vietii celui mic.

Necesitatea cunoasterii si stapanirii unei limbi straine inca de la o varsta vrageda este mai mult decat evidenta. Procesul dobandirii unor astfel de abilitati este lung si mare consumator de energie atat pentru copil cat si pentru adult. La final, incununarea cu laurii succesului va fi mult mai dulce daca eforturile vor fi fost percepute ca o joaca si nu ca o obligatie.

Share