Lauzia dupa nastere
Perioada imediat urmatoare nasterii este numita lauzie si se intinde pe o durata de sase – opt saptamani. Daca in timpul sarcinii corpul femeii a suferit o serie de transformari extrem de complexe pentru a putea sustine si intretine o noua viata, acum acesta incepe sa isi revina. Insa o parte din acele modificari fiziologice de-a lungul lunilor de sarcina sunt ireversibile. Nu trebuie neglijat nici psihicul care si el a fost supus la incercari deloc usoare. Revenind la corp, in perioada de lauzie si inca un timp dupa formele dinainte vor reveni in mare masura, la fel si organele interne.
Cel mai afectat in timpul nasterii este aparatul genital. Vulva, uterul, perineul, colul uterin si peretii vaginali au fost cei mai expusi, travaliul si nasterea in sine afectandu-i destul de mult. In urma acestor procese apar mici rupturi, superficiale, care, in mod natural, se vindeca in primele 4 – 5 zile dupa nastere. Uterul si colul uterin tind sa isi reduca treptat dimensiunile revenind la marimille lor normale. La fel si vulva si perineul care au fost mult destinse. Daca nu apar probleme medicale deosebite, aceste organe se vor reface complet in mod natural in doua pana la patru saptamani. Scurgerile vaginale, lohiile, vor fi prezente pe toata perioada lauziei, abundenta lor scazand progresiv pana la disparitie.
Un alt fenomen dureros are loc tot in zona sistemului reproducator manifestat prin dureri abdominale, asa numitele colici uterine. In procesul de revenire, uterul manifesta o serie de contractii in primele zile dupa nastere, de regula dureroase, contractii prin care corpul incearca sa elimine cheagurile de sange formate. Ele sunt intalnite cu preponderenta la femeile aflate cel putin la a doua nastere. Pentru a depasi mai usor durerile, sunt permise calmantele.
Dupa nastere, o transformare importanta are loc la nivelul sanilor. Chiar daca se mai intampla cateodata si inainte de nastere, adevarata “furia laptelui” abia acum incepe. Datorita prolactinei, un hormon hipofizar, corpul femeii secreta lapte pentru al hrani pe proaspatul venit pe lume. Lactatia, chiar daca are un debut intr-o oarecare masura neanuntat, este intretinuta de suptul sugarului. Altfel spus, mama si copilul ei dezvolta chiar din primele momente de la nastere gersturi si reflexe comune. Manifestarile curente ale furiei laptelui se fac simtite prin intarirea sanilor si cresterea temperaturii la nivelul lor. Pana in jurul valorii de 38° C. Nu de putine ori se intampla ca mamele sa resimta durere. Din fericire, simptomele dispar de la sine dupa 24 – 48 de ore de la debut. Dupa aceasta perioada secretia de lapte devine o normalitate pana in momentul intarcarii copilului, moment care deocamdata pare foarte indepartat. Un alt aspect mai putin placut este dat de tendinta de constipatie care poate fi ameliorata sau chiar eliminata printr-o alimentatie corespunzatoare sau, daca este nevoie, cu laxative usoare.
Igiena lauzei este un factor important care nu trebuie ignorat. In primele zile baile foarte calde cu cada plina sunt interzise, permise fiind dusurile. Se vor evita cu desavarsire irigatiile vaginale deoarece secretiile existente au si un rol de protectie destul de important. Unghiile vor fi tinute cat mai scurte, mainile se vor spala bine inaintea fiecarei alaptari. Pentru a preveni aparitia infectiilor, o grija deosebita se va acorda sanilor. Dupa supt, daca mama simte ca mai are lapte, se va folosi o pompita sterila. Pe toata durata alaptarii, pentru sustinerea sanilor se vor folosi doar sutiene din panza sau din cele speciale pentru alaptat.
In ceea ce priveste alimentatia lauzei, aceasta va consta in primele zile in supe usoare precum si in alimente proaspete bogate in vitamine si minerale. Trebuie stiut faptul ca lauza se hraneste pe ea dar, prin lapte, hraneste si bebelusul. Revenirea la o alimentatie normala se va face treptat, respectandu-se cu strictete lista alimentelor permise si interzise pe care o stabileste medicul.
Dupa nastere, fie ea usoara sau mai grea, este nevoie de o perioada de timp in care femeia are nevoie de tot sprijinul dn partea partenerului, sprijin care este de dorit sa se manifeste toata viata de acum inainte.