
Greutatea gravidei
Pe langa multe alte schimbari, mai ales la nivel fizic, odata cu sarcina femeia isi pierde, pentru o perioada de timp, silueta. Un lucru ingrijorator pentru multe persoane de gen feminin! Vestea buna este ca, dupa nastere, in decurs de cateva luni, greutatea poate fi readusa la valoarea avuta initial insa numai daca sunt indeplinite o serie de conditii. Mancatul excesiv in timpul lunilor de sarcina sau, din contra, renuntarea la o alimentatie corespunzatoare din punct de vedere caloric numai de frica instrumentului de masurat kilogramele conduc la grave deraglari care isi pot face simtita prezenta de-a lungul multor ani.
Greutate “normala”
Este foarte greu de apreciat care este greutatea normala a unei gravide si care este anormala. La fel ca in orice alta situatie, greutatea unei femei insarcinate se calculeaza in functie si de o serie de parametrii. O femeie cu greutate normala (indicele masei corporale cuprins intre 18.5 si 24.9) in timpul sarcinii poate lua in greutate intre 11 si 16 kilograme. Daca este subponderala (IMC mai mic de 18.5) luarea in greutate va fi de 16 – 18 kg in timp ce o viitoare mama supraponderala (IMC peste 24.9) inainte de sarcina va acumula intre 8 si 10 kg. Trebuie spus ca aceste valori sunt orientative, corpul unei femei fiind unic la fel si intensitatea proceselor care au loc in iunteriorul lui. Daca in prima parte a sarcinii (primele 20 de saptamani) surplusul de kilograme apare datorita formarii tesutului matern, in ultima parte (ultimele 20 de saptamani) surplusul de greutate se datoreaza dezvoltarii fatului. Odata cu nasterea, gravida pierde 5 pana la 7 kg care se regasesc in greutatea copilului, a placentei si a uterului care curand va reveni la dimensiunilee si greutatea avute in perioada premergatoare sarcinii. O imagine a luarii in greutate impartita pe trimestre arata in felul urmator: in primul trimestru 3 – 4 kg, in al doilea pana la 5 kg in timp ce in al treilea numarul kg in plus va fi in jurul valorii de 8. Un dialog cu medicul curant pe toata durata lunilor de sarcina este necesar atat pentru tinerea sub observatie a dezvoltarii fatului cat si pentru monitorizarea starii de sanatate a viitoarei mame si, implicit, a greutatii acesteia.
Alimentatia gravidei
Daca inainte de sarcina femeia a avut un regim alimentar corect din punct de vedere caloric, se recomanda mentinerea lui atat in perioada sarcinii cat si dupa ce a dus la bun sfarsit crearea, formarea si dezvoltarea noii vieti. Contrar mitului conform caruia o gravida trebuie sa manance cat pentru doi, necesarul fiintei din pantecele sau nu depaseste 10 – 20 de procente din necesarul viitoarei mame. De aceea, mai importanta decat cantitatea este calitatea hranei. Un surplus de vitamine, minerale si alte elemente nutritive obtinut din fructe, legume, cereale integrale, peste si alte preoduse alimentare sanatoase este necesar in noile conditii. Cum poftele gravidei constituie un capitol distinct in economia sarcinii si avand un regim de viata si alimentar sanatos, este permis, din cand in cand, cate un mic derapaj sub forma unei portii de fast food sau de patiserie. De fapt poftele culinare ascund o serie de carente nutritionale care trebuie acoperite grabnic cu produse de calitate.
In lipsa unui regim de viata sanatos, o gravida nu pericliteaza doar sanatatea ei ci asi pe cea a copilului pe care il va naste. Cel mai adesea, o persoana supraponderala prezinta un risc crescut de afectiuni cardiace sau diabetice in timp ce o persoana subponderala poate dezvolta o anemie ce va fi transmuisa si noului nascut in cazul in care va putea sa duca sarcina pana la final.
Nu de putine ori se intampla ca o sarcina sa fie un lucru foarte greu de realizat, pentru dobandirea statutului de parinte fiind necesara o investitie semnificativa de timp, rabdare dar si costuri materiale ridicate. O monitorizare atenta a complexului demers ce reprezinta noua viata va creste semnificativ sansele de reusita.