Nasterea in apa

Nasterea in apa

In cazul unei nasteri, dorinta oricarei femei este ca aceasta sa fie usoara, scutind-o astfel de dureri si alte fenomene mai putin placute. Aceasta este cea mai des invocata motivatie pentru alegerea unei metode precum cezariana. Preferata de multe viitoare mamici din occidentul european si practicata in multe clinici specializate, nasterea in apa este o modalitate mult mai usoara de ducere la bun sfarsit a sarcinii. In plus, o astfel de nastere este in totalitate naturala, prezenta medicatiei recomandate in ameliorarea durerilor fiind insignifianta.Dar, ca orice alta nastere si aceasta metoda are avantaje, undele dezavantaje si chiar o serie de contraindicatii.
Avantajele nasterii in apa
Inca de acum cateva mii de ani femeile se bucurau de beneficiile unor nasteri asociate cu stari de bine in pofida unor momente mai putin placute. Pentru aceasta stare de bine este nevoie de o cada sau un mic bazin umplut cu apa calda la temperatura corpului si de personal medical specializat. Aflata intr-un mediu sigur si totodata intim, apa calda este recunoscuta pentru astfel de proprietati antispasmodice, viitoarea mama este mult mai relaxata decat intr-o sala de nasteri obisnuita. Durata travaliului este mult scurtata, stresul asociat nasterii integistreaza si el niveluri scazute, corpul secretand astfel o cantitate mai mare de edorfine. In plus, mediul acvatic, primul care il intampina pe copil, este mult mai apropiat de cel intrauterin, fapt care face mai putin traumatizanta trecerea. Nu in ultimul rand, refacerea mamei dupa sarcina va fi mult mai grabnica, leziunile inerente aparute in urma unei nasteri naturale fiind si ele mai putine si mai mici. Dar, cu siguranta cel mai important avantaj, legatura emotionala dintre mama si copil este mult mai puternica inca din primele clipe, ea nefiind perturbata de eforturile fizice si psihice datorate unei nasteri prin metode obisnuite. Dupa o nastere in apa fara probleme, cum de altfel sunt marea majoritate, bebelusul poate fi mangaiat si sarutat imediat.

nastre naturala in apa
Mici dezavantaje
O nastere in apa este o modalitate sigura de aducere pe lume a unui copil. Cu toate acestea exista unele mici dezavantaze care pot fi totusi depasite cu relativa usurinta si o buna cunoastere a practicilor uzuale in astfel de situatii. Poate cel mai insemnat dezavantaj este riscul de contactare de catre noul nascut a unor infectii datorate mediului mai putin igienic in care are loc nasterea. Se pare ca nasterea in apa este cauza unor sensibilitati in ceea ce priveste unele afectiuni respiratori pe care copilul le acuza de-a lungul vietii. Din fericire astfel de cazuri constituie rare exceptii. Un alt dezavantaj este dat de numarul mic de maternitati specializate si in astfel de nasteri. Problemele intampinate de o gravida in ceea ce priveste deplasarea pot constitui un impediment major in alegerea nasterii in apa ca modalitate de aducere pe lumea unui copil. Pentru a evita acest ultim dezavantaj, doritoarele pot alege nasterea acasa. Aceasta solutie impune prezenta cel putin a unei moase specializata in metoda nasterii in apa si a unui minim de tehnica medicala necesara pentru monitorizarea mamei si a copilului.
Contraindicatii
Trebuie stiut faptul ca in eventualitatea alegerii unei modalitati de acest gen de a aduce pe lume un copil atat mama cat si fatul trebuie sa prezinte o stare buna de sanatate. Prezenta unui diabet si afectiunilor asociate, a problemelor cardiace, a hepatitei sau a altor afectiuni contagioase constituie tot atatea motive de contraindicatie a nasterii in apa. Dificultati pentru realizarea unei nasteri reusite sunt si travaliul incert, nepozitionarea corecta a fetusului, placenta praevia sau sarcina multipla. Bataile anormale ale inimii copilului, diferite anomalii sau nasterea prematura sunt alti factori care determina un medic de specialitate sa nu recomande o astfel de modalitate de nastere.

Un sprijin important in nasterea naturala, nasterea in apa este o solutie care vine cu avantaje certe, avantaje de care pot tine seama multe viitoare mame dar si medicii specialisti in obstetrica-ginecologie. O nastere cu un volum al durerii mult diminuat, de cele mai multe ori fara administrare de medicatie si, nu in ultimul rand, sigura, nasterea in apa este o metoda care merita cu prisosinta sa fie popularizata.

Share