Eruptiile cutanate cauzate de scutece

Eruptiile cutanate cauzate de scutece

Eruptiile cutanate provenite de la scutece se produc atunci cand partea de jos a copilului devine de culoare rosie, ca urmare a inflamarii pielii din zona respectiva. Desi scutecele au fost concepute pentru a minimiza acest lucru, factori externi, cum ar fi bacterii, sensibilitate crescuta a pielii si chiar alimentatia pot provoca eruptii cutanate in urma purtarii scutecelor la bebelusi.

Cunoscand unele dintre cele mai comune cauze care duc la aparitia eruptiilor cutanate, parintii vor putea sti cum sa actioneze in cazul in care se confrunta cu o astfel de situatie. In continuare va prezentam cauzele cel mai des intalnite care provoaca aparitia eruptiilor si cateva sfaturi legate de preventie si tratament.


Scaun si urina

Contactul prelungit al pielii cu fecale si urina este una dintre cele mai comune cauze ale dermatitei de scutec care apare la copii. Bebelusii cu o activitate a vezicii urinare mai mare si o circulatie a intestiunelor mai deasa vor elimina mai frecvent si, desigur, vor necesita schimbari de scutece ceva mai dese decat de obicei. Indicat este sa monitorizati indeaproape activitatea intestinului unui copil, sa schimbati periodic scutecele murdare si sa curatati bine zona care intra in scutec cu solutii antibacteriene.

Erupti cutanate de la scutece

Alimentatia

Copilul cu varsta cuprina intre 4 si 12 luni incepe sa consume si alimente solide in timp ce cantitatea de lapte matern sau praf ajunge sa mai scada. Aceasta schimbare in dieta ar putea fi indirect cauza aparitiilor eruptiilor cutanate la copil. Trecerea de la laptele matern la cel praf sau la o anumita formula de alimente solide schimba si continutul fecalelor facute de copil, fapt care ar putea face pielea mai predispusa la dezvoltarea unor eruptii cutanate. O mama care alapteaza dar isi schimba dieta va observa in cel mai scurt timp ca bebelusul sau va experimenta anumite schimbari, pozitive sau negative, in functie de noile alimente consumate de aceasta. Si acest fapt poate reprezenta un motiv intemeiat care duce la iritarea funduletului acestuia.

Produse pentru copii

Utilizarea unor produse pentru piele sunt necesare daca se doreste o ingrijire adecavta a copilului. Pielea ajunge in timp sa se obisnuiasca cu elemntele regasite in compozitia acestor produse. Schimbarea oricarui dintre acestea ar putea provoca o reactie la nivelul pielii si in cele din urma ar putea duce la aparitia eruptiilor cutanate in zonele care stau in scutec. Anumite marci de scutece de unica folosinta si tampoane pentru copii nu sunt intotdeauna potrivite pentru pielea acestuia din cauza materialului folosit si a continutului de lichidelor cu care este curatat. Mai multe cazuri severe de eruptii cutanate din cauza scutecului apar atunci cand ingredientele regasite in diferite uleiuri, sampoane, sapunuri, creme, contin o cantitate prea mare de substante chimice si astfel pielea micutului ajunge sa se manifeste in acest fel.

Infectie bacteriana

Un tip mai putin frecvent de eruptii cutanate apare datorita infectiilor bacteriene. In acest caz pielea beblusului are pete galbui, cruste sau straturi de piele care se exfoliaza, aceste semene regasindu-se in zona unde scutecul sta lipit de piele. Antibioticele sunt, de asemenea, cauze indirecte ale acestui tip de eruptii cutanate. Deoarece antibiotice ucid fara sa faca discriminare atat bacteriile bune cat si pe cele rele, dezechilibrul care rezulta ar putea declansa infectii de acest fel. Acest tip de eruptie cutanata este foarte severa si cere infatisarea la cea mai apropiata unitate medicala.

Prevenire

Schimbarea regulata a scutecului unui copil este una dintre cele mai bune metode de a preveni cu succes aparitia eruptiilor cutanate provocate de scutec. Un scutec ar trebui sa fie schimbat imediat dupa ce observati ca a fost murdarit, indiferent daca murdaria provine de la urina sau fecale. Evitati sapunurile si alte solutii iritante pentru a curata copilul si, in general folositi numai materiale destinate igienei facute special pentru copii. Lasati zona acoperita de scutec a copilului expus la aer cel putin o ora pe zi. De asemenea, daca acesta zona este mentinuta uscata aproape tot timpul posibilitatea de a reduce aparitia eruptiilor cutanate scade simtitor.

Te poate sinteresa si : Taierea unghiilor bebelusului

Share