Taierea unghiilor bebelusului

Taierea unghiilor bebelusului

Cea mai de pret comoara a unui parinte, bebelusul, are nevoie permanenta de grija si de atentie. Pe langa aspectele sa le spunem “materiale”, si anume hranirea, toaletarea si curatarea, puiul de om are neaparata nevoie de afectiune manifestata de obicei prin luarea in brate, mangaieri, sarutari usoare, dezmierdari. In felul acesta va asigurati ca cel mic are parte de cel mai bun tratament.

Prin aspectul “material” dat de toaletare intelegem spalare, masaj, ungere si taierea unghiilor.  Aceasta ultima parte, taierea unghiilor, este tot atat de angoasanta pentru parintii fara experienta precum imbaierea. Insa nu trebuie sa va alarmati, ci sa fiti practici, inteligenti si atenti la cele scrise in continuare.

Ce, cum sunt si cu ce scapam de surplus? 

V-ati inchipuit ceva mai mic si mai firav decat degetele unui copil de cateva zile sau luni? Uitati-va cu atentie in varfurile lor si veti descoperii unghiutele. Sunt la fel ca la orice adult insa mult mai mici si mai moi. Chiar daca sunt mai mici, acestea cresc mult mai repede. De aceea, este important sa va obisnuiti si sa obisnuiti copilul ca o data sau de doua ori pe saptamana sa i le taiati. Pentru aceasta operatiune aveti nevoie de o fortecuta sau unghiera special destinata unor astfel de situatii. Daca nu ati reusit sa va gasiti curajul necesar taierii unghiilor bebelusului puteti foarte bine sa inlocuiti obiectele taioase cu o pila de unghii din carton. Evitati pe cat posibil sa “taiati” unghiile cu proprii dinti. Pericolul de a transferea bacterii din gura voastra pe degetele micutului este iminent.

Cum si cand este bine sa taiem unghiile bebelusului

In mod normal copilul se naste cu unghii destul de mari dar, fiind extrem de moi, acestea se tocesc prin frecarea de scutece sau alte hainute. Cu toate acestea, pentru a evita o serie de mici accidente destul de neplacute mai mult sub aspect estetic decat al gravitatii este bine ca parintele sa formeze o obisnuita din acest fapt divers banal. Cel mai bun moment pentru taierea unghiilor este in somn. Lasati copilul sa adoarma si cu zece minute inainte de ora lui de trezire demarati procedura. Asezati-va intr-o pozitie comoda acum este momentul propice. Cu o mana tineti ferm dar delicat mana celui mic iar cu cealalta tatiati unghiile de la maini copiind conturul unghiei la maini, iar la picioare taiatile drept fara a scoate colturile.

Daca copilul este treaz, incercati sa ii taiati unghiile dupa baie cand este relaxat. Preventiv, ceteti ajutorul unei persoane rabdatoare. Distrageti atentia copilului cu o jucarie. Vorbiti cu el, cantati-i. Daca este agitat si dupa aceste proceduri preliminarii mai bine amanati pentru mai tarziu.

Accidente nedorite dar usor si rapid remediabile

Manutele cu degetelele atat de firave sunt usor de ranit atunci cand folosim obiecte contondente sau taioase. Este de ajuns o fractiune de secunda de neatentie si i-ati facut o inizie superficiala copilului. Din fericire, este mai mare sperietura decat accidentul in sine. Tamponati usor locul cu un pansament steril sau cu o carpa care sa nu lase scame pentru ca acestea, ca si vata de altfel, pot conduce la alte neplaceri. Pentru a opri sangerarea apasati cu degetul protejat de pansament sau de carpa pe rana aplicand o presiune moderata ca intensitate. Curatati zona cu apa simpla si curata. Pentru siguranta, aplicati o crema cu antibiotic. Nu bandajati locul respectiv pentru ca, datorita miscarilor haotice pe care le face bebelusul cu mainile exista pericolul de ingertare si, implicit de sufocare.

Dupa cum se vede, a taia unghiile bebelusului nu este atat de greu. Sa recapitulam de ce aveti nevoie: o doza usoara de curaj care se capata odata cu experienta, putin mai multa atentie decat de obicei (chiar daca va considerati a fi niste parinti rutinati, miscarile copilului mic sunt imprevizibile) si, nu in ultimul rand, o lampa cu lumina destul de puternica pentru a vedea bine ce faceti, asta in absenta unei lumini naturale suficiente.

 

Share