Echilibrul alimentar

Echilibrul alimentar

Venirea iminenta a sezonului cald readuce in actualitate complexitatea proceselor de obtinere a unei imagini cat mai apropiata de dorinta nespusa a fiecareia dintre noi. Altfel spus, daca pana acum a fost ignorat cu buna stiinta dar si cu o usoara umbra de vinovatie in coltul genelor adoptarea unui program de redobandire a taliei visate, frumusetea si dinamismul primelor zile de primavara ar putea fi imboldul necesar pentru un nou inceput. Mai mult chiar, posibilitatile relativ usoare de obtinere a produselor recomandate ar trebui sa fie vazute ca oportunitati.
Literatura de specialitate in materie de regimuri alimentare de slabire este atat de fractionata, partizanii cat si detractorii unei diete situandu-se pe o pozitie contrara cand este vorba de un alt regim, incat este foarte greu pentru o persoana oarecare sa se decida asupra carei diete sa isi indrepte atentia pentru a obtine cele mai bune rezultate. “Cea mai rapida modalitate de pierdere a kilogramelor in plus”, “urmand aceasta dieta veti slabi rapid in numai cateva zile” sau “cele mai rapide rezultate se obtin cu dieta …” sunt doar cateva exemple de titluri foarte atragatoare, uneori agresive, care promit absolut tot ce vrea sa auda o persoana care si-a propus sa imbrace haine cu cel putin doua numere mai mici intr-un timp foarte scurt. Planuri de alimentatie stricte realizate pe zile si pe ore, in urma carora, de cele mai multe ori, senzatia de foame este atat de intensa incat o banala bucatica de paine capata valente mistice, alimente strict interzise in timpul curei dar care devin adevarate bombe cu explozie intarziata dupa ultima masa din cadrul dietei promovate sau rapiditatea cu care corpul recupereaza kilogramele pierdute si inca ceva in plus – toate acestea sunt aspecte care sunt evitate cu buna stiinta de promotorii diverselor regimuri alimentare restrictive. Pentru ca astfel de lucruri se intampla foarte des iar cei care propun diferite diete stiu si profita de aceasta stare de fapt. Dorinta fireasca a multor doamne si domnisoare – chiar daca este o dorinta “tipic” feminina nu putini sunt barbatii care apeleaza la aceasta modalitate de control al greutatii – de a scapa de o anume cantitate de kilograme considerate a fi in plus de catre cutumele societatii, anima aceasta adevarata industrie a slabirii. Pentru ca, nu-i asa, o pierdere sanatoasa in greutate, oricat de mica sau de mare se doreste a fi, trebuie insotita de un aport suplimentar de vitamine si minerale, supliment care poate fi obtinut numai prin folosirea diverselor comprimate promovate de industria farmaceutica.

dieta

Pentru a iesi din acest cerc vicios al curelor de slabire o abordare echilibrata si o buna cunoastere a propriului corp sunt primele doua principii care stau la baza unui efort de slabire incununat de succes. Daca pentru a lua in greutate un anumit numar de kilograme un corp are nevoie de o anumita perioada de timp, cererea ca aceasi cantitate sa fie pierduta intr-un timp mult redus este cel putin nerealista. Intr-o dieta i se impune aceluiasi organism, guvernat de o serie de procese fiziologice si betabolice, sa renunte la o cantitate semnificativa de micro- si macroelemente nutritive, chiar daca acestea depaseau necesarul. Este de prisos sa mai spunem ca o astfel de abordare abrupta, fara o perioada de pregatire si fara una de revenire la demararea si finalul unui astfel de demers este sortita esecului, traumele de natura psihologica precum si dezechilibrele alimentare cu greu putand fi gestionate. Prin promovarea unui regim alimentar si de viata echilibrat, excesele alimentare fiind de multe ori determinate de stresul si tensiunile cotidianului, acul cantarului va indica valori normale. Pe langa echilibrul alimentar este bine venita si miscarea moderata precum si hidratarea corespunzatoare.

Prin adoptarea echilibrului ca mod de viata, vertijul galopant al dietelor de slabit va putea fi anihilat inainte sa se manifeste. Principii precum cumpatarea, rationalizarea alimentatiei precum si largirea paletei de interese sunt aducatoare de viata lunga cu o calitate superioara pentru mai mult timp.

Share