Bebelusul iarna – in casa si afara

Bebelusul iarna – in casa si afara

A venit si prima iarna din viata celui mai nou membru al familiei, membru a carui varsta este de doar cateva luni. Vremea este din ce in ce mai putin prielnica, zilele cu precipitatii s-au inmultit etc. Un peisaj putin trist. In schimb in casa este cald si asta este bine pentru cel mic. Sau nu !?!
In casa
Una dintre cele mai frecvente greseli ale parintilor aflati la inceput de drum sau a celor cu ceva experienta este sa il trateze pe bebelusul lor ca pe ei insisi, fara sa isi dea seama ca cel mic are propriile lui dorinte si nevoi independent de ceea ce considera sau vor parintii sai, bine intentionati de altfel. De exemplu, camera copilului va avea mobilierul strict necesar, fara insa a fi o dezolanta camera aproape goala dar nici una exagerat de plina, va fi aspirata de cel putin doua ori pe saptamana si aerisirea ei se va face zilnic in reprize scurte, de cateva ori pe zi, de zece pana la cincisprezece minute. Se va urmarii ca temperatura aerului sa graviteze in jurul valorii de 20° Celsius iar umiditatea in jurul valorii de 60%. Temperaturile ridicate vor avea darul sa il moleseasca si sa il deshidrateze pe copil in timp ce temperaturile mici vor conduce inevitabil la dobandirea diferitor afectiuni mai gave sau mai putin grave. Parintii mai trebuie sa aiba grija ca temperaturile diferitelor camere sa fie aproximativ egale. Hainutele de casa nu vor fi in numar atat de mare incat sa il sufoce pe cel mic. Este de ajuns o bluzita cu maneci lungi, o pereche de pantaloni si bineinteles o pereche de sosete subtiri care sa ii acopere picioarele. Bineinteles ca aceste recomandari sunt generale, fiecare copil resimtind temperatura aerului sau mediul ambiental, in general, in propriul fel, el fiind singurul care “stie” ce, cat si cand sa ceara.
Afara
Ghiar daca temperatura aerului nu este prietenoasa, iarna nu este anotimpul in care cel mic va fi tinut numai in casa. Nici afara nu va iesi ca vara! Bine imbracat, copilul mic va fi scos afara aproape in fiecare zi indiferent de vreme, cu cateva conditii totusi. Se va evita pe cat posibil ca mersul sa se desfasoare in sens contrar caderii eventualelor precipitatii la fel cum insotitorul adult va indeparta zapada de pe carucior sau de pe sanie daca stratul acesteia devine prea gros. Timpul petrecut afara va varia intre cateva minute si chiar o jumatate de ora, asta si in functie de marimea celui mic sau de conditiile de mediu. De o atentie deosebita se va bucura mijlocul de transport care va fi folosit pentru deplasarea bebelusului. Fie ca vorbim de o sanie sau de un carucior pentru copii, locul in care va fi asezat cel mic va trebui protejat cu o patura calduroasa si suficient de mare cat sa nu lase sa patrunda curentii de aer. In timp ce pregatirile se desfasoara afara, in casa copilul va fi imbracat cu haine care sunt concepute special pentru astfel de conditii atmosferice. Din fericire, vremea hainelor excesiv de groase, a puloverelor, caciulilor sau a manusilor de lana a cam trecut. Nu ca nu ar fi fost bune dar erau incomode si cand se udau ….

bebelusul iarna

De aceea, peste hainele de corp, un pulover, o pereche de pantaloni grosi si una de sosete groase, a doua de fapt, impreuna cu o geaca si o caciula ar trebui sa fie suficiente. Combinezonul de schi, chiar daca este frumos, nu are intotdeauna efectul scontat. Nu trebuie uitat faptul ca pielea copiilor, mai ales a celor mici si foarte mici, este sensibila. La nivelul mainilor si picioarelor, la nivelul capului si al fetei sunt zone care prin expunerea indelungata la frig nu creaza o stare prea confortabila.

Scoaterea regulata a bebelusului afara in timpul iernii si mentinerea unor conditii de confort in casa sunt factori care contribuie semnificativ la intarirea sistemului imunitar si, implicit, a organismului care are darul de a proteja de-a lungul intregii vieti.

Share