Alimentatia mamei in timpul alaptarii
Odata cu venirea pe lume a pruncului ce s-a format in pantecele matern timp de aproximativ noua luni, odata ce proaspata mama a scapat cu mare usurare de “chinurile” sarcinii, odata cu prima “vizita de lucru” la salonul de nou nascuti al maternitatii, incepe marea grija a hranei nou venitului pe lume. Daca aceasta ocazie da prilej vecinelor, bunicilor precum si a altor rude sa isi exprime parerea de “experti” privitoare la mesele celui mic, mama trebuie sa fie singura persoana care decide “ce si cum”. Chiar daca cea mai avizata parere o are, si trebuie sa o aiba, medicul pediatru, pentru mamele ce aleg sa-si hraneasca copiii cu lapte matern, va prezentam in continuare o serie de sfaturi strans legate de aceasta tema.
O alimentatie variata bogata in nutrienti
Si dupa nastere mama trebuie sa aiba o dieta diversificata care sa nu tina cont de kilogramele in plus. Proteinele animale (carne de pasare, vita sau peste, oua) sau cele de origine vegetala (ciuperci, fasole, linte) nu trebuie sa lipseasca de la cel putin o masa. Fierul continut cu precadere de legumele verzi dar si de ficatul de vita contribuie si el la mentinerea unei bune sanatati a mamei dar si in ceea ce il priveste pe sugar.
Laptele de origine animala
Fie ca este de vaca sau de capra, laptele dar si produsele derivate constituie cea mai importanta sursa de calciu de care poate beneficia proaspata mamica. Pentru sugar laptele este la fel de important deoarece, pe langa calciu, vitaminele A, B si D au un rol important in formarea, mentinerea si dezvoltarea musculaturii si osaturii. Recomandate sunt laptele dulce, iaurtul si branza deoarece pe langa grija pe care o mama o are pentru propria alimentatie, o la fel de mare grija trebuie avuta si pentru cea a sugarului care, prin intermediul sanului, se “infrupta” si el din toate aceste bunatati. Atentie, totusi, la intoleranta la lactoza pe care o poate dezvolta copilul.
Fructe si legume verzi
Aceeasi atentie trebuie maanifestata si la consumul fructelor si a legumelor. Chiar daca de multe ori nu ne dam seama, fructele si legumele sunt foarte acide. De aceea, consumul a 2 sau 3 fructe pe zi este de ajuns. Legumele, in stare cruda, pe langa aportul de vitamine si minerale conduc si la accentuarea colicilor. Trebuie evitate citricele, rosiile, ardeii iuti, broccoli, varzade Bruxelles, fasolea uscata (boabe).
Vedetele alimentatiei in timpul alaptarii: cerealele integrale
Bogate in fibre, proteine vegetale, glucide, minerale si vitamine precum D sau complexul B, dar sarace in colesterol, cerealele integrale pot fi consumate la micul dejun alaturi de lapte, iaurt sau sucuri de fructe dar si sub forma de paine sau paste.
Hidratarea pe durata alaptarii
Un alt aspect de neglijat, ca parte a unei alimentatii corecte pe timpul alaptarii dar si a unei vieti sanatoase in general, este gradul de hidratarea care trebuie sa fie adaptat starii de sanatate a mamei dar si in functie de conditiile de mediu.O cantitate de apa mai mare ca de obicei, favorizeaza productia de lapte dar si o eliminare optima a toxinelor din corpul mamei.
Contrar mitului, consumul de bere este contraindicat, studiile de specialitate au infirmat cele vehiculate. De evitat sunt si cafeaua, ceaiul verde, alcoolul, bauturile carbogazoase sau alte lichide cu rol semnificativ in excitatia nervoasa sau sangvinica. La fel de nociv este si tutunul.
Citeste si : Monitorizarea Sarcinii