Alimentatia copilului in sezonul rece
Iarna aduce cu sine pe langa bucuria zapezii si posibile afectiuni respiratorii. In plin sezon al virozelor, copiii sunt cei mai expusi la astfel de accidente datorita sistemului imunitar incomplet dezvoltat, dar si a altor cauze independente de el sau de familia lui. Pentru a preveni astfel de evenimente neplacute, alimentatia joaca un rol foarte important. Chiar daca in acest sezon fructele si legumele proaspete, adevarate depozite de vitamine si minerale, sunt ceva mai greu de gasit, efortul de a le include in meniul zilnic al copilului va va fi pe deplin rasplatit printr-o foarte buna stare de sanatate. Principalele grupe de elemente nutritive – proteine, carbohidrati, glucide si lipide – ar trebui sa se afle intr-un echilibru cat mai aproape de perfectiune tot timpul anului dar mai ales acum, iarna.
Fructe si legume
Sau altfel spus vitamine si minerale. Un sistem imunitar bun, implicit un copil sanatos, depinde in mare masura de prezenta acestor microelemente nutritive. Importanta lor a fost prezentata pe larg in literatura de specialitate dar si in cea de popularizare. Cum organismul uman nu are posibilitatea de a fabrica singur vitaminele si mineralele necesare, este impusa alimentarea sa constanta cu acestea. Viamine precum A, B, C, D, E, K, saruri si minerale precum sodiu, seleniu, fosfor, potasiu si inca multe altele se regasesc in rosii, ardei, ciuperci, castraveti, nuci, smochine, banane, patrunjel, oregano, marar. Lista legumelor si fructelor ce pot fi consumate si iarna este mult mai mare. Ce trebuie retinut insa este faptul ca prezenta lor zilnica in farfuria copilului este cat se poate de benefica, mai ales daca sunt consumate in stare cruda si cat mai proaspata.
Cereale integrale
Recomandarea expresa a nutritionistilor de a introduce in alimentatia zilnica a copilului cereale integrale se datoreaza continutului ridicat de vitamine, minerale si carbohidrati complecsi pe care acestea le contin. Sursa importanta de vitamine din complexul B plus aproape intreg alfabetul de vitamine, antioxidanti, grasimi nesaturate, si foarte putine saturate, cerealele integrale nu ar trebui sa lipseasca de la micul dejun al copilului. Painea integrala si batoanele care contin astfel de cereale vor completa in mod fericit meniul de peste zi al unui copil vioi si sanatos. In alta ordine de idei, in sezonul rece alimentatia trebuie sa fie la fel de diversificata ca si in celelalte sezoane. Cu atat mai mult cu cat o alimentatie corecta si completa vor feri copilul de vicisitudinile unei ierni grele dandu-i energie.
Carne
Principala sursa de proteine de buna calitate si alte elemente nutritive, carnea este cea care face ca intreg sistemul muscular sa functioneze la parametri optimi. Prezenta ei in alimentatia copilului este benefica nu numai pentru muschi ci pentru intreg organismul. Sarurile si mineralele continute de carne nu pot fi inlocuite si nici nu pot fi gasite in alt produs alimentar. Consumul de carne de pasare, cea mai la indemana alegere, carne de iepure sau de vita, ceva mai greu de digerat dar, totusi, bune, sau cea de peste se vor regasi in pofta de viata a micutului dar si in performantele de ordin intelectual. Pe cat posibil se vor evita carnurile grase sau cele de vanat datorita surplusului de grasimi saturate (lipide) continut.
De evitat
Industria alimentara a zilelor noastre este practic saturata de produse alimentare intens procesate foarte aspectuoase si foarte gustoase totodata. Dulciuri de toate formele, culorile si gusturile, fast food-urile, prezente aproape peste tot, isi imbie clientii cu gusturi si arome irezistibile. Publicitatea omniprezenta si reclamele atent realizate si livrate la ore de interes completeaza perfect imaginea alimentatiei nesanatoase. Pentru ca prin procesarea la nivel industrial sunt distruse aproape in intregime proprietatile nutritive ale alimentelor, fapt care atesta sintagma forma fara fond.
Alimentatia sanatoasa a copilului pe timpul iernii impune un efort minim si ofera multe beneficii pe termen indelungat. Frigul sau racelile, inerente iarna, vor putea fi combatute daca principiile alimentare clasice vor fi corect aplicate, iar alimentele proaspete si naturale vor prima in favoarea junk food-ului.