Vaccinuri optionale

Vaccinuri optionale

         Vaccinurile sunt foarte importante pentru imunizarea bebelusilor. Pe langa shema nationala de vaccinuri exista si vaccinuri optionale pe care copii le pot face. Oricum este bine de intrebat medicul pediatru despre schema de vaccinare.

        Unul dintre cele mai importante vaccinuri este cel impotriva rotavirusului. Rotavirusul se manifesta prin diaree acuta,varsaturi crampe abdominale si febra in special la sugari. Unul din trei bebelusi se va infecta in primele luni de viata si riscul de contaminare este pana la varsta de 5 ani. Este foarte contagios si foarte rezistent. Se transmite prin contactul mana – cavitate bucala sau in gradinite sau crese. Infectia se produce mai ales iarna si simptomele pot dura pana la 8 zile. Tratamentul se face sub stricta supraveghere a medicului pediatru sau chiar in spital. Sugarii au un risc mai mare de deshidratare astfel ca vor trebui internati in spital pentru o hidratare corespunzatoare.

            Infectia este contagioasa, astfel incat si adultii se pot contamina cu rapiditate. Un copil infectat cu rotavirus are nevoie de ingrijiri speciale:

  • atenta supraveghere atat din partea parintilor cat si a medicului
  • administrarea de lichide pentru evitarea deshidratarii. Daca nu este posibila acasa bebelusul se va hidrata intravenous in spital intre 3 si 5 zile.
  • hraniti copilul normal, iar daca nu vrea sa manance incercati sa-l hraniti la interval mai scurte de timp cu cantitati mici. Daca este hranit cu lapte praf cumparati lapte fara lactoza.
  • Dupa disparitia simptomelor nu duceti copilul la gradinita inca doua zile
  • Se recomanda masuri de igiena pentru reducerea riscului de transmitere a rotavirusului: spalarea mainilor dupa schimbarea scutecului sau dupa folosirea olitei; limitati contactul mana – cavitate bucala; dezinfectati jucariile si spatial de joaca al copiilor.

In unele tari vaccinul s-a introdus in schema nationala, astfel inregistrandu-se o scadere a infectiei cu rotavirus de 80%. Vaccinul include doua sau trei doze prima administrata la 6 saptamani, urmatoarea la 4 luni si daca este cazul cea dea treia doza administrata la 6 luni. Se aministreaza pe cale orala (pe gurita), si nu se administreaza concomitant cu alte vaccinuri. Ca si reactii adverse pot aparea iritabilitatea, lipsa poftei de mancare si o usoara diaree.

Un alt vaccin optional este vaccinul pneumococic. Aceasta infectie duce la: pneumonii, artrite, meningite, osteomielită, endocardită, otite medii, sinuzite, care pot avea consecinte grave pentru sanatatea bebelusului. Se recomanda administrarea vaccinului intre doua luni si 5 ani. Se administreaza intramuscular fiind necesare 4, 3, 2 sau o singura doza infunctie de varsta copilului. Exista mai multe tipuri de vaccine pe piata care contin diverse serotipuri de pneumococ. Ca si reactii adverse pot aparea: reacţii locale, durere locala, roseate, nodule la locul injectarii, febra,iritabilitate, varsaturi, scaderea poftei de mancare si rareori diaree

Vaccinul antimeningococic impotriva bacteriei ce produce meningita care poate evolua pana la septicemia. Administrarea se face intramuscular profund. Se recomanda copiilor care au intrat in contact cu o persoana infectata.

Vaccinul antigripal se poate administra de la varsta de 6 luni si protejeaza copilul impotriva virusilor care sunt prezenti in acel an. Se administreaza inainte de incepera sezonului rece.

Vaccinul contra hepatitei A se administreaza in doua doze la distanta de 6 luni, se poate administra injectabil de la varsta de un an pana la 15 ani.

Copiilor  predispusi la boli repetate respiratorii, cei care sufera de anumite boli cornice, li se  pot administra vaccinuri de tip Broncho-Vaxom, Lantigen B, Ribomunyl, Luivac sau IRS 19 (spray) care se recomanda la inceputul toamnei si al primaverii. Acestea lupta impotriva infectiilor de tract respirator.

Un alt gen de vaccin este cel impotriva bolilor exotice, tropicale. Acestea trebuie administrate cu doua luni inainte de a pleca pe o insula cu clima calda pentru a permite organismului să dezvolte anticorpii necesari protecţiei anti-infecţioase.

Share