Sughitul bebelusului, cauze si tratament

Sughitul bebelusului, cauze si tratament

Emotia venirii pe lume a primului nascut nu poate fi descrisa in cuvinte. Pentru mama poate inseamna ducerea la bun sfarsit a unei indatoriri ce a necesitat un efort foarte mare atat din punct de vedere fizic cat si psihic, iar pentru tata poate insemna sfarsitul unei asteptari plina de emotii. Insa greul abia acum incepe. Momentele de tensiune prilejuite de prima baita, primul guturai, si de ce nu, timpul cand deja va fi mare incep sa se succeada cu repeziciune. Insa acum trebuie depasite acele momente usor neplacute care dau totusi savoare si plenitudine sentimentelor de parinte.
Printre multe alte necunoscute din dezvoltarea de zi cu zi a celui mic, sughitul este, intr-o prima faza, un potential semnal de alarma pentru parinti. De ce sughita? Oare i-o fi frig? De ce nu se termina odata? Care de fapt este cauza? Sunt intrebari firesti pe care si le pune orice parinte atunci cand crede ca integritatea micutului sau este afectata in vreun fel. De aceea, putem spune de la inceput ca sughitul nu este o afectiune in sine ci mai mult un efect.
Cauzele sughitului la bebelusi
Desi de-a lungul timpului s-au facut destul de multe studii de specialitate, cauzele sughitului la copiii foarte mici nu au fost elucidate, cele mai des intalnite aprecieri la adresa acestui subiect constand de fapt in presupuneri.
Dupa unele pareri, sughitul se datoreaza nedezvoltarii complete a diferitor organe interne printre care si diafragma. Sistemul nervos imatur al noului nascut determina lipsa unei corelari eficiente intre respiratie si inghitire, situatie intalnita in momentul hranirii celui mic ori cu ajutorul biberonului ori de la san. Alte pareri afirma ca micutul nu stie sa inghita sau ca este agitat in timpul servirii mesei. Intr-un final, majoritatea specialistilor pediatri considera ca nefunctionarea diafragmei in mod corespunzator ar putea fi cauza acestui gest reflex care este normal si natural pana la urma.
Cat timp sughite bebelusul?
Daca pentru un adult sughitul este destul de suparator, pentru bebelus este ceva normal sa sughita. Imediat dupa masa sau la o perioada relativ scurta de timp, bebelusul poate sughita de cateva ori, cateva minute pana la o jumatate de ora, o ora si chiar mai mult. Reprizele de sughit se pot repeta de mai multe ori pe parcursul unei zile. Acest lucru nu impiedica bebelusul sa doarma sau sa manance. In timp, se aproximeaza o medie de trei, patru luni, copilasul va sughita din ce in ce mai rar pana nu va mai sughita deloc. Intr-un cuvant, sughitul la bebelusi este un gest reflex natural care nu trebuie sa ingrijoreze parinii. Totusi, daca acesta este insotit de varsaturi, agitatie sau nervozitate se recomanda consultarea unui pediatru.

bebelusul-si--sughitul
Cum stopam sughitul bebelusului
Grija si atentia cu care inconjuram nou venitul in lumea noastra se reflecta cel mai bine in starea de calm a celui mic si intr-o dezvoltare armonioasa a acestuia. Chiar daca sughitul lui este, intr-o prima faza, un motiv de neliniste pentru adulti, cateva manevre simple dar eficiente sunt de ajuns. Astfel, pentru a incerca sa scapam de sughitat, ii putem schimba pozitia in care sta sau il putem lua in brate, miscare prin care il ajutam sa elimine aerul din stomac pe care l-a inghitit odata cu laptele, cu fata spre noi si capul pe unul din umerii nostri batandu-l usor pe spate. Cand este asezat pe spate, in patut, ii punem mana pe burtica, gest prin care zona diafragmei se va incalzi si relaxa totodata. La fel de bine ii putem da una sau doua lingurite de apa la temperatura camerei. In principiu, nu exista in farmacii un medicament specific sughitatului. Chiar daca in alte situatii leacurile batranesti si-au demonstrat eficienta, nu apelati la ele si in cazul sughitului pentru ca nu este nevoie.

Sughitul la bebelusi este un act reflex natural care nu ii deranjaza si care va disparea de la sine in perioada imediat urmatoare. Ce putem face este sa ii inconjuram cu aceeasi caldura pentru ca ei sa traverseze cu bine si aceasta etapa din viata lor.

Share