Situatii delicate datorate bontului ombilical
Nou nascutul are nevoie de o atentie sporita inca din primele minute de la iesirea din sala de nasteri. Daca in maternitate exista personal calificat care are obligatia de a acorda ingrijirile necesare – administrare de tratamente, daca este cazul, hranire si toaletare – acasa parintii trebuie, de multe ori, sa se descurce singuri sau sa apeleze la serviciile foarte bine intentionate ale membrilor de familie mai in varsta, in special mame, bunici, matusi etc. Din pacate, nu de putine ori s-a dovedit ca intentiile bune pot cauza ceva rau, situatiile de bebelusi tratati de catre familie si ajunsi la spital fiind intens mediatizate la vremea lor.
Toaletarea celor mici este un proces in timpul caruia este nevoie de multa rabdare, atentie sporita si un nivel ridicat de delicatete. Fie ca vorbim de taierea unghiilor, stergerea la nasuc sau a urechilor, imbaierea sau toaletarea bontului ombilical, cele trei componente – rabdare, atentie si delicatete – care insotesc aceste activitati este nevoie sa fie cat mai bine ajustate pe nevoile celui mic.
Bontul ombilical, ce ramane dupa indepartarea cordonului ombilical, de multe ori a nascut controverse intre personalul medical “cu experienta” si “tinerelele” abia iesite de pe bancile scolilor precum si in familie, acesta putand fi un motiv “serios” in economia “razboiului” dintre generatii. O informare corecta si o procedura de asemeni corecta este cu atat mai mult necesara cu cat este vorba de sanatatea si integritatea bebelusului, factori care conduc spre o dezvoltare armonioasa.
Problemele generate de bontul ombilical
Cordonul ombilical este calea prin care fatul este alimentat timp de noua luni in burta mamei sale. Acesta este singura legatura fizica cu corpul mamei. El este o formatiune complexa, puternic vascularizata care, la putine minute dupa nastere este indepartat de catre medicul obstretician. Importanta lui este majora, dovada cu care este tratat atat de medic cat si de mama. Infectiile care pot sa apara la acest nivel poarta denumirea de omfalite si se dovedesc a fi foarte periculoase nu atat prin ele insele ci prin complicatiile pe care pe pot genera. De aceea, mentinerea unui mediu curat in jurul bontului ombilical este o obligatie.
Imbaierea bebelusului
Imediat dupa nastere, medicul inlatura cordonul ombilical, in urma acestei interventii ramanand un rest care este bandajat cu grija si care se va vindeca intr-o perioada de cincisprezece pana la douazeci de zile. In urma cu ceva timp baita bebelusului nu era recomandata in toata aceasta perioada. Din fericire, s-a revenit la sentimente mai bune fata de igiena celui mic si baita este acceptata. In constiinta populara este prezenta o ”vorba” plina de intelepciune: “apa si sapunul n-au omorat pe nimeni!”. Dupa baie, locul inciziei se va usca cu atentie, se va sterge o solutie dezinfectanta nonalcoolica si se va proteja printr-un bandaj. Daca din diferite cauze imbaierea celui mic nu se va putea face zilnic, toaletarea bontului ombilical va fi efectuata zi de zi.
Alcoolul de 70º
O alta controversa a fost starnita de folosirea alcoolului medicinal de 70º la ingrijirea zonei aflata in discutie. Este bine sau nu folosirea acestuia? Nu exista nici o specificatie expresa fata de aceasta practica, insa atata timp cat exista pe piata solutii dezinfectante se recomanda evitarea acesteia.
In plus, alcoolul de 70º poate cauza iritatii sau chiar arsuri pe pielea sensibila a copilului.
Cum se procedeaza
Curatarea bontului se va face prin miscari delicate dar sigure. Se vor folosi: solutie dezinfectanta, apa oxigenata, vata sterila, betisoare, tampoane absorbate, pansament steril, servetele umede. Cu un tampon de vata se va dezinfecta zona, cativa centimetri in jurul bontului. Cu un alt tampon de vata si cu apa oxigenata se va incepe curatarea ranii chiar din mijlocul ei spre exterior. Pentru o mai buna curatare folositi si betisoare in capul carora ati infasurat vata. Dupa ce ati sters, curatat si uscat zona acoperiti bontul cu un pansament steril. Curatati zona din jurul pansamentului cu un servetel umed. Repetati procedeul de cel putin doua ori pe zi, dimineata si seara.
Pastrarea unei zone foarte curate in jurul bontului ombilical al nou nascutului va va scuti de o multime de griji, nopti pierdute sau, in cazuri grave, chiar internari.