Rolul jucariilor in viata bebelusului

Rolul jucariilor in viata bebelusului

              Jucariile redau la scara redusa miniaturi ale lumii. Jucariile au rolul de a dezvolta imaginatia si creativitatea bebelusilor de la cele mai fragede varste. Exista jucarii in functie de stadiul de dezvoltare al copiilor,in functie de sex, materialele folosite (plastic, lemn, cauciuc,). Pentru bebelusi  jucariile din cauciuc si cele elastice sunt cele mai potrivite. Odata cu cresterea si dezvoltarea copilului jucariile devin mai complexe. Alegerea unei jucarii  este o sarcina destul de dificila. Copilul intotdeauna va dori alte jucarii decat vor parintii, acele jucarii care vor  imita dorintele si aspiratiile copilului de a reproduce lumea. Parintii vor cumpara acele jucarii care vor educa copilul si ii vor forma valorile morale necesare in viata.

  • Jucariile sunt prezente in viata copiilor inca din antichitate. Atunci erau confectionate di n lut, ceara,piatra, lemn. Odata cu trecerea timpului au devenit tot mai complexe si sofisticate. Jucariile isi au rolul lor bine definit in viata copiilor
  • Sunt distractive
  • Sunt educative
  • Stimuleaza creativitatea, gandirea logica, ii ajuta sa se integreze in societate
  • Dezvolta perspicacitatea si inteligenta copilului

Primele jucarii in viata bebelusului sun  caruselele  care se invart si canta desupra patutului  bebelusului. Se aseaza la distant de bebelus pentru a nu suferi ochii si a nu inbolnavi copilul de strabism. Apoi se vor aseza langa bebelus jucarii coolorate, care fac zgomote, sa fie placuta la atingere pe care bebelusul va fi incantat sa le pipaie. Firmele de specialitate sunt cele care te ajuta de multe ori in alegerea jucariilor potrivite pentru ccopilul tau. Jucariile sunt prevazute cu instructiuni de utilizare care iti vor spune in ce categorie de varsta se incadreaza, pentru ce varsta este potrivita jucaria. O jucarie autentica trebuie sa contina avertismente in principal pentru copii mici pentru a nu inchiti anumite parti mici ale  jucariei.

Jucariile se impart in mai multe categorii:

1. In functie de genul copilul sunt jucarii pentru fetite, cum ar fi papusile Barbie, iar pentru baieti masinute, tancuri. Dar nu este o regula confirmata.

2. Jucarii de asamblare: puzzle sau leggo. Sunt formate din piese mici, care sunt usor de asamblat. Cu ajutorul lor copii isi formeaza jucarii diferite. Piesele pot fi prevazute cu roti, sunt divers colorate. Puzzle-ul contine piese  neregulate care reprezinta o bucatica dintr-o imagine. Mai exista si puzzle-uri c patrate cu 15 numere puse în dezordine, pe 4 rânduri și 4 coloane. Copilul trebuie sa le ordoneze in ordine crescatoare.  Aceste jucarii au rolul de a dezvolta perspicacitatea si vederea copilului.

3. Papusi, miniaturi, animale de plus, masinute. Acestea sunt apropiate de realitate, pot fi realizate chiar in marine naturala. Papusile pot imita unele figuri cunoscute precum Barbie. Zambesc, rad, vorbesc, imita anumite sunete. Cele mai des intalnite plusuri sunt ursuletii, dar mai sunt si lei, tigri, delfini,etc……

  • Jocuri strategice cum ar fi sahul
  • Jocuri problema precum cubul rumbik
  • Jocuri de carti
  • Jocuri video
  • Jucarii precum mingea si cercul, folosite in aer liber.
  • Jucarii pentru copii practice de confectionat, colorat, desenat, cusut. Sunt foarte educative si foarte utile pentru formarea  indemanarii copilului, dar stimuleaza si creativitatea.

Exista persoane care au indragit foarte mult jucariile si le-au pastrat de-a lungul timpului, pentru a retrai intr-un fel copilaria.

Share