Relatiile sexuale in timpul sarcinii

Relatiile sexuale in timpul sarcinii

Viata in cuplu este, in general, foate interesanta si datorita efervescentei sentimentelor traite de fiecare dintre cei doi parteneri. Comunicarea acestora, a sentimentelor placute dar si a experientelor mai putin placute este determinanta pentru bunul mers al oricarei relatii, cu atat mai mult in relatia care va doriti sa dureze intreaga viata. In astfel de conditii este ceva normal ca la un moment dat sa apara si o prima sarcina, fapt care va da relatiei un nou statut si importanta dar care, in acelasi timp, va genera o serie parca interminabila de ganduri, temeri si nu numai. Legata de acest aspect apare intrebarea fireasca: Cat de permisiva este sarcina in ceea ce priveste continuarea relatiilor sexuale cu partenerul? Raspunsul este unul complex care nu poate fi cuprins intr-o fraza.

Totusi, simplificat, raspunsul este in totalitate afirmativ si insotit de un zambet cu subinteles. Insa aceasta pozitivitate este conditionata de o sarcina fara complicatii dar si de disponibilitatea (a se citi cheful) viitoarei mamici. Modificarile hormonale care insotesc aceasta perioada au nevoie de o intelegere sporita din partea ambilor parteneri. Din nou comunicarea este cheia. Discutiile deschise, purtate cu calm si conduse cu tact, vor reusi sa faca lumina acolo unde nesiguranta, teama si indoiala incepusera sa isi faca simtita prezenta intr-o obisnuita stare de disconfort. Implicarea partenerului in majoritatea trairilor, cererea expresa de a va include si pe voi in gandurile lui vor conduce intr-un final la crearea unui mediu armonios.

actul-sexual

Revenind la actul sexual in sine, dupa debutul sarcinii cu dizgratioasele greturi matinale, daca acestea exista, lucrurile incep sa reintre oarecum in normal si doar pofta voastra va mai poate retine de la consumarea actului sexual. Daca, in mod normal, confortul fizic trebuie sa fie atins de ambii parteneri, in astfel de situatii confortul partenerei este cel care primeaza. Ea trebuie sa isi aleaga pozitia in care se simte cel mai bine. La fel cum se pot intretine relatii sexuale in timpul sarcinii pana se rupe apa, nici durata unui contact nu ar trebui restrictionata de teama de a nu-i face vreun rau fatului. Protectia naturala – lichidul amiotic si “tamponul” de mucus de la nivelul cervixului – il protejeaza eficient de orice disconfort venit dintr-o astfel de directie precum si de eventualele infectii.

Vis à vis de factorul infectii, si in timpul sarcinii se poate continua practica sexului anal daca si inainte de sarcina era agreata de ambii parteneri. Pentru ca acest lucru sa continue sa fie o placere, este necesara o atentie ceva mai mare la posibilitatea diseminarii bacteriilor de la nivelul anusului la cel al vaginului. Manifestarea unei astfel de atentii se poate manifesta printr-o igiena corespunzatoare. Tot la acest nivel al sexului anal, partenera il poate refuza datorita aparitiei hemoroizilor, manifestare naturala a efectelor sarcinii. In schimb, sexul oral nu are nici o interdictie, placerea si acceptul ambilor parteneri fiind limita.

Chiar daca este un subiect care ar trebui tratat cu discretie, pana la urma este o realitate si trebuie abordata rational. Vorbim aici de sexul cu parteneri multipli in timpul sarcinii. La fel ca sexul cu un singur partener si in conditiile unei sarcini normale sexul, cu mai multi parteneri nu este nici el contraindicat. In acesasta situatie, protejarea impotriva bolilor cu transmitere sexuala este obligatorie, la fel ca si in cazul sexului cu mai multi parteneri chiar daca femeia nu este insarcinata.

Totul decurge bine de la inceputul pana la sfarsitul sarcinii, nasterea a avut loc in perioada de timp estimata si s-a desfasurat fara incidente. In timp ce proaspata mamica alapteaza, refacerea organismului dupa un efort sustinut un timp atat de lung este un proces in plina desfasurare. Revenirea la practicarea relatiilor sexuale regulate cu partenerul de viata are nevoie de o perioada relativ scurta de acomodare cu schimbarile fizice si psihice care vin odata cu primul copil.

Iubirea si respectul reciproc este mediul perfect de concepere, de nastere si de crestere a unui copil. Cele doua ingrediente formeaza si mediul perfect care le intretine, exprimarea dragostei prin forma ei cea mai intima dragostea carnala sau, altfel spus, relatiile sexuale. O viata implinita si o sarcina fara probleme vor permite exprimarea fara rezerve a acesteia. Pentru mai multa siguranta, sfaturile unui medic de specialitate sunt intotdeauna binevenite.

Share