Puseul de crestere al bebelusului
In primul an de viata bebelusul trece prin cinci etape de “crestere galopanta” denumit si “puseu de crestere” al bebelusului. De obicei dureaza doar cateva zile, dupa care bebelusul revine la regimul de viata normal. Primul puseu de crestere se manifesta in primele trei saptamani de viata ale bebelusului. In acel moment bebelusul iti va da impresia ca este tot timpul flamand si va plange mai des decat o facea inainte. Dar nu exista motive de ingrijorare. Sunt simptome normale pentru orice bebelus. Urmatoarea etapa de crestere este intre saptamana a sasea si saptamana a opta.
Se manifesta printr-o agitatie neobisnuita a bebelusului. Cand credeai ca i-ai stabilit orarul meselor regulat la trei ore, bebelusul va da impresia ca ii este foame la doua ore, chiar si la o ora. Se va trezi peste noapte pentru a suge din doua in doua ore, din aceasta cauza bebelusul va fi mult mai agitat peste zi. Va fi trezit din somnul obisnuit si in timpul zilei. Chiar daca va suge mai mult, nu trebuie sa va ingrijorati deoarece lactatia se va produce in functie de necesitatile bebelusului. Singura stare de discomfort este acea de oboseala pe care o va resimti si mama din cauza bebelusului care nu doarme suficient. Cere ajutorul partenerului sau al prietenilor, si nu face greseala de a nu mai alapta bebelusul, pentru a introduce laptele praf. In cateva zile aceasta etapa va trece si copilul va reveni la vechiul program de somn si alimentatie.
In timpul puseului de crestere trebuie sa verifici scutecele si greutatea bebelusului. O sa se observe ca o hainuta ce i-a venit bine acum trei zile, acuma este scurta la manecuta. Scutecul trebuie schimbat de 5-6 ori pe zi. Atunci totul este in regula. Urmatoarele etape de crestere sunt in luna a treia, luna a sasea si luna a noua. Cel mai dificil puseu de crestere este cel de la trei luni, in care laptele matern nu este suficient si mama introduce completare cu lapte praf. Dupa fiecare etapa se vor remarca cateva schimbari: copilul va fi vizibil mai mare, va putea sa faca lucruri pe care inainte nu le facea: se taraste, se intoarce, merge catel.
Bebelusii alaptati cu lapte praf vor avea aceleasi simptome doar ca isi vor mari doza de lapte praf pe care o vor manca. Bebelusii au si puseuri de crestere cerebrala. Pana la urmatoarea perioada galopanta de crestere(dar si in timpul ei) aratati dragostea bebelusului, vorbiti cu el, zambeste-I, imbratiseaza-l, joaca-te cu el. Prin luna a saptea bebelusul va constientiza ca poate fi lasat singur, si atunci va devein mai plangacios, mai capricios.
Dar aceste etape se pot manifesta mai devreme sau mai tarziu decat s-a mentionat. Sunt normale, trebuie adoptata o atitudine pozitiva si bebelusul trebuie hranit cand si cat simte nevoia. Rabdarea este esentiala atat pentru parinti, cat si pentru bebelus.