Medicatia la copil

Medicatia la copil

Pentru un adult, un simplu guturai, o raceala mai serioasa sau o terapie medicamentoasa de lunga durata, este, in definitiv, ceva banal daca pacientul da dovada de putina atentie in administrarea medicatiei. Insa o situatie cu totul si cu totul diferita este atunci cand tratamentul este destinat copiiilor, mai mici sau mai mari. Recomandarile avizate ale unui medic pediatru in primul rand si/sau ale unui farmacist sunt indispensabile. Cu alte cuvinte, tratamentul medicamentos la copil nu se face “dupa ureche” asa cum procedam de multe ori in cazul nostru, al adultilor. Dar haideti sa detaliem putin subiectul.

La primele semne serioase ale unei afectiuni este bine sa facem o vizita pediatrului. Prin competentele pe care le are, acesta este cel mai in masura sa puna un diagnostic corect, sa prescrie in tratament medicamentos adecvat situatiei si, un aspect foarte important, sa alcatuiasca o schema completa de administrare a medicatiei. Pentru o intelegere completa a tratamentului si a schemei de administrare, impreuna cu parintele, medicul va explica detaliat pasii care trebuie urmati pentru o insanatosire cat mai grabnica a celui mic.

Acesta ar fi situatia ideala si chiar ar trebui sa existe si in realitate. Daca din diverse motive sarcina alcatuirii si administrarii medicatiei revine parintelui, ajutorul farmacistului sau farmacistei se va dovedi de nepretuit. O relatie profesionala stransa merita pe deplin a fi sustinuta. Asemanator cu competentele dobandite in facultate si abilitatile date de experienta, farmacista va va explica ce este bine si ce nu sa administrati copilului, in ce gramaj si la ce perioade de timp. Tot la serviciile sale puteti apela daca anumiti termeni medicali sau denumiri de medicamente va sunt neclare.

raceala la copii

Aducem in discutie o situatie cu care nu ar trebui sa se confrunte nici un parinte. Ce este de facut atunci cand, din motive intemeiate sau nu, sunteti pusi in situatia de a rezolva de unul singur o astfel de sarcina, adiministrarea corecta a medicatiei unui copil, fara nici un ajutor din partea unor persoane competente prin natura profesiunii lor sau cu o interventie minimala sau doar informativa a acestora.

1. Informati-va cat mai detaliat despre afectiunea de care banuiti ca sufera copilul. Consultati toate sursele de informare pe care le aveti la dispozitie – carti medicale, reviste de specialitate, internet. Familiarizati-va cu formele curente de manifestare a afectiunii urmarite, complicatii etc.

2. Pentru aflarea tipului de medicatie adecvat situatiei in care se afla copilul studiati tot literatura de specialitate. Cititi cu foarte mare atentie prospectul medicamentului spre care v-ati orientat. Din el veti afla care este modul de administrare in cazul unui copil, reactii secundare sau adverse, date privitoare la interactiunea cu alte medicamente. Tot din prospect puteti afla schema de tratament optima ca efectul medicamentului sa fie maximal intr-o perioada relativ scurta de timp.

3. Cu tot efortul vostru, exista riscul de refuz din partea celui mic. In momentul administrarii fiti cat mai naturali joviali. Folositi un ton calm cand explicati celui mic situatia in care se afla. Chiar daca nu intelege despre ce este cu adevarat vorba, din vocea si din atitudinea voastra va capata liniste si incredere. Fiti blanzi dar fermi.

4. Faceti tot posibilul ca in cel mai scurt timp posibil sa consultati un medic pediatru sau sa ajungeti intr-o unitate spitaliceasca care are functional un serviciu UPI (urgente) unde sa comunicati personalului calificat toare actiunile pe care le-ati intreprins pana in acel moment.

Sanatatea, in general, este mai presus de orice. Indiferent de varsta, respectul si atentia pe care ar trebui sa le acordam starii de sanatate este recomandat sa fie vazute ca o prioritate. Medicatia poate avea un rol salvator daca este administrata corect si la timp sau se poate transforma in ceva rau daca nu suntem atenti. Copiii sunt cei mai predispusi sa suporte astfel de greseli savarsite de adulti de cele mai multe ori involuntar atunci cand administreaza medicatia adresata lor intr-un mod gresit.

Share