Jucarii indicate pentru copiii mai mici de 12 luni
Cele mai bune jucarii adecvate pentru copiii mai mici de 1 an sunt cele senzoriale, non-electronice, ce solicita participarea parintelui in calitate de profesor. Jucariile pot avea o mare valoare educationala, dar fara indrumarea uni adult – mai ales in primii ani – mult din potentialul de invatare este pierdut. Cele mai bune jucarii invita copilul si parintele sa descopere jocul si valoarea unui proces de invatare impreuna.
Jucarii pentru dezvoltare senzoriala
Copiii ce se apropie de 1 an trebuie sa fie stimulati prin cele cinci simturi (vedere, sunet, miros, atingere, gust), pentru a creste gradul de constientizare a lumii minunate din jurul lor. Prin aceste simturi, ei vor incepe sa organizeze informatii pana la aparitia procesului de recunoastere, diferentiere (scurt vs inalt, moale vs tare, neted vs dur, rece vs cald, etc), si de rezolvare a problemelor.
Jucariile, cum ar fi blocuri senzoriale care au texturi diferite, dimensiuni, culori, greutati, si sunete blande sunt ideale. Ele ofera o multime de oportunitati de invatare prin intermediul jocului. Daca la inceput copilul va fi „neindemanatic”, dupa o scurta perioada de timp va incepe sa utilizeze piesele corespunzator. De cate ori reuseste o sarcina fiti incantati pentru ca el sa inteleaga ca trebuie sa continue. Incurajarile au un efect miraculos asupra copilului indiferent de varsta deoarece ii deschide apetitiul de a incerca noi lucruri. In lumea jucariilor senzoriale, veti gasi o gama larga de produse, dar cele realizate din plastic sau confectionate din materiale naturale pot fi utilizate cu preponderenta. Preferabil, alegeti jucarii care sunt facute din materiale naturale, cum ar fi cele din lemn ce au culori pe baza de apa. Ele ofera copilului o experienta unica ce implica aspecte precum greutate, sunet, miros si textura. Daca optati pentru jucarii din plastic, asigurati-va ca materialel utilizate in confectionare lor nu vor afecta starea de sanatate a copilului aici intrand influente la nivelul hormonilor sau cele ce tin de dezvoltarea creierului.
Jucarii pentru dezvoltarea capacitatilor motorii
Fizic, copilul incepe acum sa descopere la ce anume folosesc anumite parti ale corpului (degete, maini, brate, picioare, cap, etc). Aceasta descoperire va fi necoordonata la inceput. Construind cu incredere o baza ce cuprinde informatii despre aceste elemente, copilul isi va dezvolta abilitatile motorii (musculare, control corpului, miscari de coordonare, cum ar fi controlul capului, statul in fund, in picioare, mersul pe jos, etc). Incercati sa trageti si sa impingeti jucariile in asa fel incat acesta sa lupte pentru ele, cumparati jucarii cu control al vitezei, balansoar sub forma de calut si jucarii de plimbare cum ar fi masini, camioane, mingi. Astfel de jucarii incurajeaza miscarea, ajuta copilul sa-si dezvolte un tonus muscular, controlul corpului, si constientizarea spatiala.
Prin consolidarea abilitatilor motorii brute se poate trece la perfectioneze abilitatilor motorii fine (miscari mici, precise, de obicei, in coordonare cu ochii, urechile, si alte ajutoare senzoriale). Aceste abilitati sunt importante pentru o serie de activitati (de a manca, de scris, incheierea nasturilor, legarea sireturilor, instrumente de manipulare, etc). Jucarii ideale sunt puzzle-uri dintr-o singura bucata, jucarii muzicale (tobe, xilofoane), si jucarii simple
Un factor important
In cele din urma, jucariile invata dar nu in mod optim din moment ce nu exista indrumarea parintilor. Cel mai important lucru este de a construi abilitatile copilului in functie de nevoile avute, adica odata cu dezvoltarea. Copilul este singurul care poate sa va spuna daca este pregatit sau nu sa incerce un lucru nou. Nu il fortati, o astfel de actiune nu il face mai destept, din contra, ii bulverseaza procesul de cunoastere si poate dezvolta sincope. El va va spune intr-o forma sau alta cand e gata de ceva nou!