Incaltaminte copii – prima experienta
A venit vremea ca micutului vostru sa ii cumparati prima pereche de incaltaminte. Ca si pana acum, cand ii cumparati ceva pentru prima data trebuie sa dati dovada de multa atentie. Piciorusele sale mici si dragalase se vor simti foarte bine intr-o pereche de incaltaminte cu talpa moale si dreapta, cu dimensiunile cat mai apropiate de cele ale piciorului gol (putin mai mare este ideala), din materiale naturale. Haideti impreuna la cumparaturi!
Dar inainte de a incepe sa poarte incaltaminte, specialistii recomanda ca pricindelul sa deprinda mersul pe propriile picioare fara sa intervina nimic intre talpa si sol. In felul acesta el va cunoaste toate senzatiile posibile acociate cu mersul, va incepe sa isi tonifice muschii de la picioare si sa isi dezvolte in mod armonios motricitatea si mobilitatea. In casa este de ajuns o pereche de sosetute sau una de botosei, in functie de sezon, iar afara este buna o pereche de incaltaminte din piele asemanatoare cu sosetele.
1. Pentru a nu intampina unele probleme, cum ar fi starea de plictiseala sau de nervozitate a copilului, luati de acasa masura exacta a piciorului. Pentru aceasta operatie puteti sa folositi o ruleta, o rigla sau un metru de croitorie. Mai puteti sa faceti un sablon, punand talpa celui mic pe un carton (copilul trebuie sa stea in picioare pentru ca greutatea sa va influenta destul de nult dimensiunea talpii), iar apoi sa trasati conturul piciorului cu un creion sau cu un pix. Este important sa faceti sabloane pentru ambele picioare pentru ca este posibil ca micutul sa le aiba sensibil diferite.
2. Odata ajunsi in magazinul de specialitate orientati-va spre o pereche care vi se pare a fi cat mai comod de purtat. Este de prisos sa amintim faptul ca moda ar trebui sa fie printre ultimile criterii in alegerea celei mai bune si frumoase perechi de incaltaminte pentru copil. Comparati masura inscrisa pe talpa incaltamintei cu cea inscrisa pe sablonul facut acasa. Este foarte posibil ca masura inscrisa pe incaltaminte sa difere de la o firma la alta, de aceea, luati de bun ce ati masurat inca de acasa.
3. Intr-un magazin specializat este foarte posibil sa gasiti angajati dedicati care stiu tot ce trebuie despre incaltamintea vanduta si, un aspect foarte important, stiu sa “pacaleasca” un copil sa stea cuminte pana ce ii este probata inaltamintea pentru care ati optat.
4. Revenind la modelul ales, fiti siguri ca ati optat pentru unul fabricat din materiale naturale, gen piele, canepa sau alte materiale textile. Acestea copiaza cel mai bine forma piciorului si, un factor determinant, il lasa sa respire, mentinandul aerisit tot timpul indiferent cat este purtata. Talpa are si ea un rol important in activitatea de mers. Este recomandat ca atat prima pereche de incaltaminte cat si urmatoarele sa aiba talpa dreapta fara nici o forma de toc. Ea trebuie sa mai fie si flexibila. Aceste doua calitati fac ca piciorul copilului sa stea intr-o pozitie corecta, permitandu-i acestuia sa simta aproape orice denivelare a solului. In consecinta, copilul va putea sa isi adapteze postura corporala in functie de teren.
5. La primele experiente se recomanda purtarea de incaltaminte comoda, cu varful rotunjit pentru a lasa degetelelor cat mai mult spatiu. O pereche de incaltaminte luata cu cativa milimetri mai lunga (8 -10 mm) va permite piciorului sa se dezvolte armonios. O pereche de incaltaminte sport, adidasi, se poate dovedi, in multe cazuri, cea mai buna alegere. Investitia intr-o petreche de calitate se va amortiza in timp prin asigurarea celor mai bune conditii pentru picioarele copilului. Se preconizeaza ca va avea un drum lung de parcurs. Asa ca, inceputul este foarte important.
Primii pasi sunt intotdeauna importanti in orice domeniu sau orice aspect al vietii. Grija pentru cel mic, in general, si pentru picioarele lui in special va primi recunostinta si multumirile de rigoare cand, la batranete, parintele in baston si cu picioarele ostenite de trecerea anilor va gasi un sprijin in bratul si in mersul adultului care este tot copilul sau.