Febra la copii

Febra la copii

In  general cele mai dese simptome cu care un parinte se confrunta la un copil este febra. Dar de fapt ce este febra? Febra se defineste ca fiind temperatura corpului masurata intrarectal mai mare de 38 grade Celsius sau 100,5 grade Fahrenheit. La copilul peste 6 ani se ia la axial cu termometrul cu alcool sau cel electronic. Febra este considerata mica pana la 38 de grade, moderata pana la 40 de grade si febra inalta, hipertermie peste 40 de grade Celsius.

Febra este modul prin care corpul uman lupta cu o infectie. Parintii capata experienta odata cu trecerea timpului si isi dau seama ca copilul are febra doar printr-o simpla atingere, iar corpul este mai cald decat de obicei. Poate aparea si transpiratia si o stare de apatie a copilului febril. Febra este cauza cea mai frecventa a prezentei copiilor la camera de garda. Primul lucru care trebuie facut cand copilul are febra este incercarea de a-I scadea febra, chiar inainte de a pleca la spital. Dezbracati copilul, reglati temperatura in camera la 18-20 de grade si hidratati-l cat mai bine. Hidratarea este foarte importanta atunci cand copilul are febra.

Ca si medicamente se recomanda produse pe baza de paracetamol si ibuprofen. Nurofenul nu este recomandat a I se administra copilului mai mic de trei luni. Antitermicele se prescriu in functie de greutatea copilului, si mai putin in functie de varsta. La aparitia febrei se poate administra paracetamol si ibuprofen alternativ la 4 ore, monitorizandu-se in acelasi timp si temperatura.  Se recomanda a I se administra copilului inca 24 de ore de la disparitia febrei.

Nu se recomanda a se administra la nevoie pentru a nu ajunge in stare de hipertermie. Atunci febra scade mult mai greu cu antitermice si se recomanda supozitoare, dar si impachetari cu apa calduta. Impachetarile hipotermizante sunt metode clasice, dar foarte eficiente de scadere a febrei. Aceasta metoda are la baza un principuiu al fizicii: un corp mai cald (corpul bebelusului) cedeaza caldura unui corp mai rece (cearsafului ud). O impachetare corecta se face infasurand trunchiul bebelusului cu un cearsaf umed cu apa calduta. Nu se recomanda a se pune in apa otet sau alcool existand riscul de de intoxicatie acuta de alcool prin piele. In momentul in care compresa s-a incalzit se uda din nou si se schimba pana la scaderea temperaturii. Se mai pot face si bai caldute in care temperatura apei sa fie de minimum 36 de grade si cu doua grade mai mica decat temperature pe care o are bebelusul in momentul in care se face baia.

In principiu febra nu este daunatoare copilului. Ea se datoreaza unor anumite cauze cum ar fi:

  1.  Infectiile. Febra ajuta organismul sa lupte cu infectiile
  2. Haine prea groase. Bebelusii pot face febra daca sunt prea imbracati sau stau intr-o camera prea incalzita deoarece ei inca nu-si pot regla temperature corpului.
  3. Vaccinuri. Unii copii pot face febra usoara de la vaccinare.
  4. Aparitia dintisorilor. Oricum febra de la dintisori este destul de mica, chiar nesemnificativa.

Indifferent care ar fi cauza intotdeauna trebuie consultat medicul pentru a afla si elimina cauza care duce la cresterea temperaturii corpului copilului.

Daca totusi febra persista mai mult de trei zile, copilul este palid, nu primeste lichide, are buzele uscate, este apatic, somnolent, chiar letargic atunci este neaparat necesar sa va adresati medicului pediatru.

Mai exista un alt tip de febra, denumita “febra de sete”. Aceasta febra apare ca urmare a deshidratarii copilului, in special in zilele caniculare de vara. Se manifesta prin diaree si varsaturi repetate. Imbracati copilul in haine subtiri, aministrati-I mai multe lichide, alaptati-l mai des. Administrati-i antitermice pana la scaderea temperaturii. Simptomele ar trebui sa dispara in 24 de ore de la aparitie. Se poate manifesta prin:

  • Stare de agitatie si iritabilitate
  • Stare de somnolent
  • Plans excesiv
  • Lipsa de vlaga
  • Urinari rarite
  • Ochi infundati in orbite sau incercanati
  • Buze uscate
  • Paloare
  • Dorinta continua de a manca
  • Miros intepator al gurii
  • Febra, diaree, varsaturi

Se trateaza la fel ca si febra normala luandu-se aceleasi masuri enumerate mai sus.

 

Share