Expunerea la soare a copiilor

Expunerea la soare a copiilor

Odata cu venirea sezonului cald gandurile si planurile de vacanta incep ca capete din ce in ce mai multa consistenta. Care perioada a verii este cea mai buna pentru un concediu reusit, ce locatie ar trebui aleasa anul acesta si multe alte intrebari al caror raspuns nu mai poate suferi amanare. Si astea cu atat mai mult cu cat in peisajul de holiday apare si cel mic. Pentru ca, nu-i asa, cea mai mare parte a atentiei catre nevoile lui se indreapta. Din pacate, sunt multi parinti care lasa pe locul doi o astfel de preocupare.

Medicii pediatri, in marea lor majoritate, au mari rezerve in ceea ce priveste expunerea copiiilor foarte mici, de pana la 8 – 12 luni, la actiunea directa a razelor solare. Dupa aceasta perioada prezenta lor pe plaja alaturi de parinti este binevenita dar, totusi, cu unele precautii.

Soarele – beneficii si pericole

Pe langa caldura placuta pe care o degaja, soarele estival este benefic din mai multe puncte de vedere. Fortificarea organismului este unul dintre cele mai importante dintre acestea. In combinatie cu aerosolii marini sau montani razele ultraviolete au o perioada destul de lunga de remanenta. El are actiune asupra intregului organism, asupra sistemului imunitar, dar contribuie semnificativ si la generarea, absorbtia si actiunea vitaminei D, vitamina esentiala pentru fixarea calciului si, implicit, la crearea unei osaturi sanatoase si bine dezvoltate.

Printre cele mai frecvente neplaceri cauzate de expunerea la soare a copiiilor sunt binecunoscute arsurile solare sau insolatiile. Razele ultraviolete sunt benefice dar pot fi si periculoase pentru copil daca acesta nu este aparat de actiunea lor. In timp, copilul si mai tarziu adultul, poate dezvolta anumite afectiuni la nivelul tegumentului, cancerul de piele fiind una dintre cele mai grave.

Protectia solara

Indiferent de locul ales pentru petrecerea vacantei, expunerea la soare intre orele 10 si 16 este recomandat a fi pe cat posibil evitata nu numai de copii ci si de adulti. Intre aceste ore razele ultraviolete au cea mai mare intensitate.

Cea mai simpla si la indemana metoda de protectie impotriva razelor de soare consta in folosirea umbrelutelor, a hainutelor subtiri, din bumbac, dar cu maneci lungi, a palariutelor dar si a ochelarilor de soare.

La plaja, cand costumatia copilului mic se rezuma doar la chilot sau lipseste total, o crema cu factor de protectie solara mare, minim 15 (sau 50+, in functie de firma producatoare), nu trebuie sa lipseasca din geanta de plaja. Aplicata pe piele la un interval de maxim 2 ore aceasta va asigura protectia necesara pe toata durata sesiunii de plaja. Nu trebuie neglijata nici hidratarea. Astfel, consumul de lichide, de sucuri naturale din fructe sau chiar de fructe este obligatoriu datorita pierderii semnificative de vitamine si minerale prin transpiratie. La plaja sunt recomandate fructele dulci-acrisoare precum si cele bogate in beta-caroten sau alti aminoacizi esentiali.

La munte, chiar daca temperatura aerului este ceva mai mica ca pe litoral, datorita aerului ceva mai rarefiat, actiunea razele ultraviolete este mai intensa. De aceea, masurile de protejare a copilului nu trebuie neglijate nici aici ci, din contra, ele ar trebui sa fie intensificate.

Expunere soare

Alimentatia copilului

In sezonul estival este recomandat ca alimentatia copilului sa fie una usoara dar bogata in elemente nutritive de cea mai buna calitate. Fructele si legumele proaspete, carnea de peste sau de pasare ar trebui sa primeze in dieta unui copil in general, dar mai ales in concediu sau vacanta. Supele usoare, carnea fripta sau fructele aduc cu sine caloriile necesare unui consum de energie sporit.

In general, copilul trebuie incurajat sa petreaca cat mai mult timp in aer liber. Ca adulti si parinti responsabili trebuie sa avem grija in ceea ce priveste evitarea exceselor mai ales in ceea ce priveste expunerea la soare.

Share